Programma IJsland 2020

IJsland is één van de laatste drie landen in Europa waar ik nog niet ben geweest. Je moet er eigenlijk midden in de zomer naar toe, het hoogseizoen wanneer ik reizen meestal vermijd. Maar nu de rest van de wereld nog gesloten is, lijkt dit toch opeens een aantrekkelijke bestemming. Met alle onzekerheid die er tegenwoordig bijhoort: de vluchten met Icelandair zijn in de aanloop al een keer of drie gewijzigd, waardoor ik een dag langer weg ben dan eigenlijk gepland. Ook worden de coronamaatregelen in IJsland weer strenger. Ik ben er pas gerust op als ik het land binnen ben!

Het plan is om er in 11 dagen met een huurauto een rondje te rijden over de bijna 1300 kilometer lange Ringweg. Maar het weer en de (on)beschikbaarheid van georganiseerde tours kan nog van alles doen veranderen:

Datum Programma Verblijf
13 augustus Vlucht Amsterdam – Reykjavik 14.10-15.25 met Icelandair.  Het is in IJsland 2 uur vroeger dan in Nederland. Center Hotel Plaza, Reykjavik
14 augustus Te voet het centrum van Reykjavik verkennen, met o.a. het Nationaal Museum en de iconische Hallgrímskirkja. Om 16 uur huurauto ophalen bij vliegveld. Center Hotel Plaza, Reykjavik
15 augustus Georganiseerde dagtocht vanuit Reykjavik per jeep, naar het bergachtige Fjallabak natuurreservaat in het binnenland. Center Hotel Plaza, Reykjavik
16 augustus Rit naar Skaftafell (3,5 uur), met tussenstops bij o.a. een turfhuis en lavavelden. Hotel Skaftafell, Skaftafell
17 augustus Bezoek aan Vatnajökull Nationaal Park (WE1), een grote ijskap met de grootste gletsjer van Europa en veel vulkanen. Te zien via 2 korte wandelingen vanuit Skaftafell. Hotel Skaftafell, Skaftafell
18 augustus Lange rit naar het noorden van IJsland, naar Myvatn (6,5 uur). Onderweg stops bij het gletsjermeer Jokulsarlon en om papagaaiduikers te kijken. Hótel Laxá, Myvatn
19 augustus Bezoek aan Myvatn, het muggenmeer, omringd door objecten van vulkanische oorsprong, zoals de explosiekrater Hverfell, de grillige lavaformaties van Dimmuborgir en de pseudokraters bij Skútustaðir. Hótel Laxá, Myvatn
20 augustus Doorrijden langs de noordkust, via Husavik (walvismuseum en walvistour) en nog 3 turfhuizen. Rit eindigt na 3.5 uur in het plaatsje Hvammstangi (546 inwoners). Hotel Hvammstangi Guesthouse
21 augustus In Hvammstangi bezoek aan het zeehondencentrum en rondrit van een uurtje over een schiereiland waar 3 stranden zijn waar je zeehonden kunt zien. Daarna terugrijden naar Reykjavik (2.5 uur). Nordurey Hotel City Garden, Reykjavik
22 augustus Naar de geisers Geysir/Strokkur, de Gulfoss-waterval en Thingvellir (WE2). Dat laatste is een nationaal park rond een verzakking van de aarde, op de breuklijn van het Amerikaanse en Europese continent.  Nordurey Hotel City Garden, Reykjavik
23 augustus Terugvlucht naar Schiphol met Icelandair van 7.40-12.55 uur. Thuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s