#735: Kladruby nad Labem

Wat is het?
Bij het Tsjechische Kladruby Nad Labem is een landschap speciaal ingericht voor het fokken en trainen van ceremoniële koetspaarden voor het huis Habsburg. De stoeterij is gesticht in 1579 en nog steeds in gebruik voor het fokken met het Kladruber paardenras. Het uitgestrekte terrein bestaat uit drie boerderijen en een landschapspark.

Cijfer: 4,5 (Ik houd al helemaal niet van paarden, dus dit werelderfgoed uit 2019 was een “moetje” om Tsjechie compleet te houden. Ik hoopte nog op een interessant landschap maar dat viel ook tegen.)

Toegang: Toegang tot het terrein is gratis. Ik betaalde 90 Tsjechische kronen (3,40 EUR) voor mijn tour.

Hoeveel tijd: Ik was er zo’n 2 uur.

Opvallend: Kladruby nad Lebem (“Kladruby aan de Elbe”) is een plaatsje ongeveer een uur ten oosten van Praag. Met het openbaar vervoer is het een kleine expeditie om er te komen: met de trein van Praag Centraal naar Kolin, van Kolin naar Recany nad Lebem en dan nog 3 kilometer lopen. Ik deed dit op een vrijdag – in het weekend zijn er veel minder treinen en dan doe je er nog langer over.

Van het stationnetje in Recany loop je langs de doorgaande weg naar Kladruby. De route is gemarkeerd met wit-blauw-witte strepen op de bomen, maar die hulp is niet nodig want het is gewoon rechtdoor. Het eerste stuk is buitengewoon saai, pas als je de Elbe oversteekt wordt het landschap interessanter. Er zijn met witte hekken omrande weilanden waarin de paarden af en toe hun rondjes lopen – maar veel zijn er nu niet buiten te zien.

Als ik bij de ticketverkoop aankom en een kaartje vraag voor een rondleiding door de stallen, blijkt deze voor de rest van de dag uitverkocht! Ze hebben alleen nog kaartjes voor de tour door het kasteel om 3 uur – dat betekent een uur wachten voor ongetwijfeld een saaie rondgang. Ik doe het toch maar om nog iets van de sfeer op te snuiven. In ruil krijg ik wel een mooi entreekaartje met een knipogend paard erop.

Ik hang dus nog maar een uurtje rond – gelukkig hebben ze er bankjes in de schaduw en staat er een ijscokar. Via een zijingang tot de stallen kan ik toch nog wat paarden zien. De Kladruby paarden zijn stevig gebouwde beesten: ze zijn of puur zwart of wit (lichtgrijs). Er worden er hier nog zo’n 250 gehouden en getraind.

Het uitgestrekte terrein rondom de paardenfokkerij was een landgoed in bezit van de Habsburgers. Deze Oostenrijks-Hongaarse koninklijke familie kocht steeds meer grond in de omgeving om ruimte te bieden aan hun paarden. Deze hier werden speciaal gefokt om de koetsen te trekken, dit in tegenstelling tot het bekendere Lipica waar de rijpaarden werden gefokt.

Voor mijn rondleiding door het kasteel verschijnen toch nog zo’n 20 medebezoekers. Allemaal Tsjechen en de tour is ook in het Tsjechisch. Ik heb een boekje met uitleg in het Engels gekregen. Het kasteel(tje) is in de afgelopen jaren zwaar gerestaureerd en ziet er wat nieuwig uit. In één van de kamers zijn kopieën van de stamboeken te zien van de paarden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s