#734: Bom Jesus do Monte

Wat is het?
Bom Jesus do Monte is een katholiek heiligdom net buiten de Noord-Portugese stad Braga. Het ligt bovenop een heuvel, de route er naar toe is vormgegeven door een zigzaggende trap die de kruisweg van Christus symboliseert. Het hele complex is gebouwd van graniet en is gedecoreerd met fonteinen, standbeelden en andere ornamenten.

Cijfer: 6 (Het is niet echt uniek – je hebt ook van dergelijke nagebouwde heilige bergen in Italië, Polen en Brazilië bijvoorbeeld – maar het ziet er imposant uit. De beelden en fonteinen langs de trap omhoog vond ik het mooiste deel.)

Toegang: Gratis.

Hoeveel tijd: Ik was er een uur.

Opvallend: Om half 9 in de ochtend parkeer ik mijn huurauto op het terreintje onderaan de heuvel waarop het heiligdom ligt. Vandaar kun je omhoog lopen, bijna 600 treden zijn er te beklimmen op de lange brede trap. Andere toeristen zie ik er nog niet, maar des te meer lokale joggers voor wie deze klim blijkbaar prima in hun dagelijkse of wekelijkse sportroutine past.

Dit onderste gedeelte loopt door een bos en ligt dus lekker in de schaduw. In iedere haarspeldbocht ligt een kapel, met daarin een wat plastische afbeelding van een scene uit de laatste dagen van het leven van Christus.

Na zo’n 300 stappen kom je op een plateau, vanaf waar je een wijds uitzicht hebt over de stad Braga én je aan de voet staat van het mooiste gedeelte van de trap naar het heiligdom. Helaas is vroeg in de ochtend niet het beste moment om hier foto’s te maken: de zon staat pal achter de kerk.

De trap loopt zigzaggend naar boven. Op ieder plateau is een fontein aangebracht. De mooiste zijn die die de menselijke zintuigen symboliseren. Het water stroomt uit oren, ogen, neus en mond.

Eindelijk bovenaan aangekomen sta je voor de kerk, die ligt in een net aangelegd parkje met bloemen. De kerk zelf heet net als de kapelletjes onderweg een barok interieur, met bij het altaar een druk schouwspel van soldaten en andere hoofdrolspelers tijdens de Kruisiging. Zo mooi als de granieten fonteinen en beelden buiten zijn, zo primitief lijkt deze voorstelling.

Ik ben de enige bezoeker in de kerk: de rest van de toch wel tientallen aanwezigen op het terrein is er alleen voor het sportieve aspect en rent zo weer naar beneden. Er is ook een kabeltreintje dat je kunt nemen voor de overbrugging van de 116 meter hoogte tussen de stad en het heiligdom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s