Bad Ems

De dag begon met een ontbijt in mijn hotel in Worms: ontbijtbuffetten zijn voorlopig verleden tijd vanwege de Corona-maatregelen, maar hier in het Prinz Carl Hotel proberen ze er toch wat van te maken. Je kunt verschillende gerechten van de kaart kiezen, ik ging vandaag voor het Käseteller.

Tegen half 9 stapte ik weer in de auto voor de rit terug naar het noorden, naar huis. Met één stop onderweg: Bad Ems, een kuuroord dat samen met een groep andere Europese kuuroorden dit jaar mogelijk tot werelderfgoed wordt gekroond. Van die groep was ik al eens in het Belgische Spa, maar het is toch altijd nog interessant om een locatie in een ander land te bezoeken.

Bad Ems ligt in de omgeving van Koblenz aan de rivier de Lahn. Het plaatsje met zo’n 9.000 inwoners strekt zich uit op beide oevers. Het is dan ook lekker wandelen langs de waterkant.

Bad Ems moet het nog steeds hebben van de inkomsten als kuuroord. Als ik om 10 uur mijn rondje langs het water doe, kom ik echter alleen een man tegen met een blik bier in zijn hand en zie ik iemand die een sigaret zit te roken op één van de vele bankjes. Ook de vele terrassen zijn nog leeg.

Je hebt eigenlijk het best zicht op de gebouwen aan de andere kant van de brede rivier. Zoals op deze Russisch-Orthodoxe kerk, die aan het eind van de 19de eeuw werd gebouwd voor de vele Russische gasten die toen naar Bad Ems kwamen. Onder hen Tsaar Alexander II en de schrijver Dostojevski. De kerk is nog in gebruik.

Maar liefst vier bruggen stellen je in staat naar die overkant te komen: twee alleen voor voetgangers en twee ook voor gemotoriseerd verkeer. Ik zie ook nog een bord staan voor een interessante historische wandelroute, deels door het bos. Maar met een indicatieve duur van 3 uur is me dat te lang vanochtend.

Ik loop dus maar aan de andere kant van de rivier terug. Vanaf die kant heb je zicht op de monumentale gebouwen van het casino en het Kurhaus. Hoewel goed onderhouden maakt het allemaal nogal een uitgestorven en ouderwetse indruk. Ik neem nog maar een ijsje en begin na 1,5 uur in Bad Ems aan mijn terugreis naar huis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s