Speyer

Speyer ligt zo’n 40 minuten rijden van Worms, waar ik dit weekend 2 nachten verbleef. In 2000 was ik al eens in Speyer, toen ik voor een aantal maanden in Frankfurt werkte en in de weekenden de omgeving verkende. Speyer is bekend van de Dom van Speyer, een werelderfgoed.

Ik herinnerde me niet zoveel van mijn vorige bezoek, maar de eerste hernieuwde kennismaking was een prettige: Speyer is een ruim opgezet en goed onderhouden historisch stadje.

Ik was er al voor 10 uur en begon maar met een rondje om de kathedraal. Deze is de grootste kerk in romaanse stijl ter wereld. Hij werd gebouwd in de 11de eeuw. Hij ligt vrij van andere bebouwing, voor driekwart in een park en met de voorzijde aan een plein. In het park staat ook een restant van de middeleeuwse stadsmuur:

De romaanse stijl van de kathedraal is goed te herkennen aan de vele ronde bogen in het ontwerp. Hij heeft verder een opvallend lichte, oranje kleur: dat komt doordat rode zandsteen uit de omgeving gebruikt is als bouwmateriaal.

Van binnen is de kathedraal niet zo bijzonder. Je moet een kaartje kopen om de crypte in te mogen, waar onder meer acht Duitse koningen begraven zijn. Dit ondergrondse gedeelte strekt zich uit onder een groot deel van de kathedraal en kent verschillende grafkamers.

Een paar honderd meter verderop ligt het Judenhof, met de restanten van een synagoge en een ritueel bad (mikwe). Samen met de begraafplaats en synagoge en Worms, waar ik gisteren was, en een joodse begraafplaats in Mainz staat het op de nominatie om volgend jaar werelderfgoed te worden. Van de synagoge (het mannengedeelte rechts en het vrouwengedeelte links) staan alleen de muren nog overeind.

Er is een klein museum bij, waar ik twee video’s keek over hoe het er hier vroeger uitzag. Vooral die over het rituele bad was interessant. Het bad hier in Speyer is het oudst bewaard geblevene in zijn soort in Centraal-Europa, net als de synagoge dateert het uit begin 12de eeuw. Het is in vergelijkbare romaanse stijl gebouwd als de grote kathedraal, met boogjes en zuilen.

Een paar trappen voeren je 11,5 meter onder de grond en je staat voor het altijd met grondwater gevulde bad. Hier werden personen (bijvoorbeeld voorafgaand aan een huwelijk) of bestek ritueel gereinigd. In tegenstelling tot de synagoge is deze mikwe nooit verwoest. Bovenaan de trappen zijn er wachtbanken in een alkoof en beneden is er een separate kleedruimte.

Zo rond het middaguur waren de straten van Speyer aardig druk geworden met dagjesmensen. Mensen die meer leken te zijn gekomen voor de winkels en de terrassen dan voor de kathedraal en de andere bezienswaardigheden trouwens. Ik lunchte bij een Italiaans restaurant en liep daarna nog door de “oude wijk” binnen de middeleeuwse stadsmuren. Hier staat een aantal vakwerkhuizen bij elkaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s