Kemperberg

Al voor 8 uur zit ik op deze donderdagochtend in de auto. Het belooft stralend weer te worden en ik heb zin om te wandelen. Ik rijd naar het Nationaal Park Hoge Veluwe, ingang Schaarsbergen. Ze zijn hier grote bezoekersaantallen gewend – je moet zelfs betalen voor het parkeren. Maar zo vroeg is mijn auto nog maar de tweede op het terrein.

Ik koop een entreekaartje (half tarief omdat alle faciliteiten gesloten zijn) en een folder met wandelroutes. Vanaf deze ingang staan de routes ook al goed aangegeven. Ik kies voor de “lange” wandeling over de Kemperberg, die is 7,9 kilometer. Je volgt hem via de bordjes met een wild zwijn er op. De route blijkt uitstekend aangegeven.

Het eerste deel gaat door het bos – zoals je verwacht hier op de Veluwe. De vogels (en vooral de spechten) laten zich goed horen en zien.

Het bospad komt uit bij een grote open vlakte. Het lijkt wel een savanne. Het is het Aalderinksveld. Het is een heideveld met ook veel hoog gras. Tijdens deze lange variant van de wandeling loop je helemaal om het veld heen.

Na het rondje om het veld ga je weer een lang, recht bospad in. Dit soort lange stukken zijn wel een minpunt van deze wandeling. Het blijft natuurlijk wel heerlijk om buiten te zijn, geen mens te zien en de geluiden van de natuur te horen.

Ik houd de hele wandeling al mijn ogen open voor wilde zwijnen en herten of reeën. Tegen het einde kom ik langs een veldje met een hek eromheen waarin ik 2 grotere dieren zie staan. Ik denk eerst dat het een weide is met 2 paarden. Het blijken echter 2 wilde (dam?)herten te zijn die door de afrastering zijn gelopen. Als ze mij zien vluchten ze weer het bos in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s