Botero in Bogotá

Hij komt oorspronkelijk uit Medellin, een stad die vol staat met zijn beelden. Maar ook in de hoofdstad Bogotá ontkom je niet aan de Botero-gekte.

Op mijn eerste namiddag in de stad ging ik naar het Nationaal Museum. De bovenste verdieping daar is gewijd aan de nationale kunst. Van Botero hangt er een aantal schilderijen – die van een groot groen bos met één vogeltje beklijft het meest. Die zou ik thuis wel aan de muur willen hebben! En sinds kort is er een beeldhouwwerk van een vredesduif aan de collectie toegevoegd: deze was door Botero geschonken aan de president en is onlangs verplaatst van het Presidentieel Paleis naar dit museum.

Behalve via permanente standbeelden in steden over de hele wereld, reist zijn werk ook via grote tentoonstellingen rond. In 2016 ging ik al eens naar een overzicht van zijn werk in de Kunsthal in Rotterdam.

De grootste collectie Botero in Bogotá vind je in het Botero Museum. Dit museum is een gift geweest van de kunstenaar aan de inwoners van de stad. De entree is gratis en de collectie moet bijeen gehouden worden. Ik bezocht het op mijn laatste ochtend in de stad. Ik was er al bij de opening om 9 uur en het was er nog lekker rustig.

Wat opvalt is hoe productief Botero is geweest. Een gemiddeld werkje van zijn hand – een afbeelding van een man of vrouw in de voor hem zo kenmerkende plastische, bolle stijl – brengt op veilingen al snel 500.000 dollar op. De zalen in het Botero-museum herbergen ruim 120 van zijn werken. Niet allemaal zijn het topstukken, de stillevens kunnen me niet bekoren. Het afbeelden van boeven en andere schuinsmarcheerders gaat hem wel goed af.

Naast zijn eigen werk doneerde Botero ook 85 werken van grote Europese kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw. Zowat alle grote namen uit die periode zijn vertegenwoordigd, van Picasso tot Dalí (bijvoorbeeld onderstaand beeld). Daarmee is dit museum één van de best uitgeruste kunstmusea van Latijns-Amerika.

Ik vermaakte me er een uur mee. Zoals gezegd zijn het niet allemaal hoogtepunten, onder de schilderijen zit veel repeterend werk en er zijn ook zalen met alleen tekeningen en schetsen. Bijzondere werken zijn de afbeelding van FARC-guerillaleider Manuel Marulanda als een soort jager in het bos. En twee varianten van Adam en Eva. Het paar van de achterzijde gezien sluit de rondleiding af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s