De natuur in

Op mijn tweede dag in de eilandengroep Bermuda ga ik kijken wat de natuur hier te bieden heeft. De natuur op het land welteverstaan – op zee is er nog zoveel meer, maar het is niet het seizoen voor de walvissen. Met de lokale bus reis ik eerst naar Cooper’s Island Nature Reserve. Dit is een gebied dat lang gebruikt is door het Amerikaanse leger en de NASA. Nadat die het verlieten in 1995, is er een publiek toegankelijk natuurgebied van gemaakt.

Iets na de ingang staan er 2 bordjes met pijlen: de een wijst naar een boswandeling, de ander naar een vlonderpad over het zoutmoeras. Ik kies voor het laatste.

Ik ben vast de eerste wandelaar hier vandaag: spinnen hebben grote webben gespannen tussen de houten leuningen langs het pad. Ik moet er een paar kapot maken om er door te kunnen. Het is een mooi plekje, maar veel vogels zijn er niet te zien.

Na dit pad is het onduidelijk wat er verder te zien is. Ik loop een stukje door het bos en langs de kust, kom nog een stel wandelaars tegen maar ik ben er snel uitgekeken. Het schijnt dat dit park erg te lijden heeft gehad onder de orkanen van de laatste jaren. Je ziet inderdaad dat de rotskust erg geërodeerd is. Ook zijn er grote bomen ontworteld.

Met bus 6, dezelfde als waarmee ik gekomen ben, rijd ik terug richting St. George. Gelukkig kan ik bij een knooppunt overstappen op de volgende bus, de nummer 1 richting Hamilton. De rit gaat over het hoofdeiland, waarvan het oostelijk deel één groot golfterrein lijkt met keurig verzorgd gras, dure hotels en Amerikanen in golfkarretjes.

Mijn tweede park van vandaag is Spittal Pond. Dit is het grootste natuurgebied van Bermuda. Het loopt al tegen lunchtijd en gelukkig spot ik een grote supermarkt aan de overkant van de straat. Daar haal ik het een en ander om onderweg op te eten.

Spittal Pond is genoemd naar een meertje met brak water. Een favoriete plek voor watervogels, maar meer dan een eend en twee waterhoenen laten zich niet aan mij zien.

Dit natuurgebied ziet er meer verzorgd uit dan dat van eerder vanochtend. Geregeld staan er informatieborden met uitleg over de natuurverschijnselen die hier te zien zijn. Ook is het pad eenvoudig te volgen. De meest aanwezige vogel is – net als in de binnenstad van St. George – de grote kiskadie. Net als de mensen zijn de dier- en plantensoorten op Bermuda veelal geïmporteerd. Verder zie ik nog een paar kleine duiven scharrelen, die zouden wel van een inheemse soort kunnen zijn (de treurduif).

Het pad loopt door een afwisselend landschap: eerst langs twee meren, dan een stukje door het bos en dan ben je aan de rotsachtige kust. Hier doet zich een bijzonder natuurfenomeen voor: door erosie zijn er groeven in keurige rechte lijnen ontstaan. Het heeft de bijnaam ‘Het Schaakbord’ gekregen. Ik moet over wat van de scherpe rotsen klauteren om erbij te komen, maar het is een prachtig plekje.

De hele tijd al loop ik met mijn lunch in mijn rugzak, maar ik vind nergens een plek om te zitten. Het grootste deel van de route is in de zon, die sterk schijnt vandaag (gisteren was het meer bewolkt). Pas boven de rotsen zie ik opeens een bankje staan – nog steeds in de zon maar met een prachtig uitzicht over de zee die tegen de rotsen slaat.

Als ik op de rots mijn lunch zit op te eten, zie ik opeens een kleine hagedis rondscharrelen. Vanochtend heb ik gelezen over de Bermuda rotshagedis – een inheemse soort die sterk bedreigd is. Het zal toch niet dat er hier eentje rondloopt? Ik maak er vast een paar goede foto’s van als referentiemateriaal. Bij later nazoeken blijkt het een vrouwelijke Jamaicaanse anolis – te herkennen aan het diamantpatroon op de rug.

Na de rotskust loopt het wandelpad met een grote bocht nog door het bos. Echt ver van de bewoonde wereld ben je hier nooit – je ziet steeds de huizen liggen aan de andere kant van de straat. Na precies een uur wandelen sta ik weer bij de bushalte om de bus terug naar St. George te pakken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s