Taormina

Taormina is een plaatsje aan de oostkust van Sicilië. Ik had het uitgekozen als mijn uitvalsbasis voor de Etna. Het ligt “onder de rook van …” – maar toch nog zo’n 50 kilometer van de de vulkaan verwijderd. Het is ook nooit door een lavastroom getroffen. Dat komt mede doordat het hoog tegen een heuvel ligt, op een smal terras. Vanaf de kust is het steil omhoog, iets wat met de bus nog een minuut of 20 kost en eigenlijk niet te lopen is.

De stad is heel oud – de plek werd zelfs al bewoond door de Siculi, de oorspronkelijke bewoners van dit deel van Sicilië. Daarna volgden de Grieken en de Romeinen, de Byzantijnen, Normandiërs en Spanjaarden. Zijn grootste bezienswaardigheid is het oude Griekse theater, en daar toog ik als eerste heen op de late namiddag van mijn aankomst. Ik was er pas tegen 4 uur, een uur voor sluitingstijd, maar nog steeds was het er superdruk met toeristen. Er liggen hier veel badplaatsen in de buurt en ik zag ook een cruiseschip voor de kust.

Het theater is niet zo heel spectaculair. Het beste deel is dat als je vanaf de tribune naar het podium kijkt, je de Etna op de achtergrond ziet. Helaas stond de zon aan het eind van de middag precies  verkeerd – je moet er dus in de ochtend naar toe. Daardoor was ik er in een kwartiertje wel klaar.

De straatjes van de oude stad gaan omhoog en omlaag. De meeste zijn alleen voor voetgangers toegankelijk. Het stikt er van de souvenirwinkels, de barretjes en restaurants. Ik ben wel blij dat ik geen hotel in de binnenstad heb.

Op zoek naar een restaurant uit de drukte stuit ik op de tuinen aangelegd door de Engelse Florence Trevelyan. Net als veel Britten in de 19de eeuw had ze Taormina uitgekozen als nieuw thuis. Ze trouwde er met de latere burgemeester. De tuinen zijn nog steeds een prettige plek om te zitten. Ze zijn een mengeling van bomen en planten, standbeelden en ‘follie’s’ – vreemd ogende gebouwtjes alleen ter decoratie.

Tegen zonsondergang kijk ik met tientallen anderen vanaf het centrale plein van Taormina naar de Etna, die zijn aswolkjes weer uitblaast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s