Terugblik Rusland 2019

Ik heb in 2 weken een mooie dwarsdoorsnede van het land kunnen zien: van de monumentale bestuurlijke en religieuze architectuur in en om de hoofdstad Moskou, de Tataarse geschiedenis, de verering van de tsaar in Jekaterinenburg, tot, ja natuurlijk, Siberië en zijn Baikalmeer. Ik had nog wel wat langer in Moskou en omgeving willen blijven, maar dat was de variatie niet ten goede gekomen. Dus het was goed zo. Hoogtepunten waren de 2 lange dagtochten, naar het zuidelijk deel van het Baikalmeer en naar Bolgar.

Voorbereiding

Visa
Voor Rusland is een ‘echt’ visum nodig, hoewel dat op het punt staat te veranderen in een elektronisch visum vanaf 2020 voor bepaalde delen van het land. Ik ben zelf langs gegaan bij het Russia Visa Centre in Den Haag, aan wie de ambassade het administratieve werk heeft uitbesteed. De doorlooptijd was 8 dagen. Je hebt een ingevuld aanvraagformulier nodig, een uitnodigingsbrief, een verklaring van je zorgverzekering dat-ie ook geldig is in Rusland en een pasfoto. De kosten waren 67 EUR.

Mobiel internet & telefoon
Op het vliegveld van Moskou kocht ik een Russische simkaart van Megafon. Deze kaart was 2 weken geldig en kostte nog geen 7 EUR. Hiermee krijg je maar liefst 30 GB aan data – uiteindelijk heb ik er daarvan maar 3 opgemaakt. Het was echt ideaal om altijd een internetverbinding bij de hand te hebben. En ook het Russische telefoonnummer kwam af en toe van pas, bijvoorbeeld als eerstelijns contact met een gids.

Treinkaartjes
Mijn treinkaartjes boekte ik zo’n 3 maanden van te voren bij Real Russia. Dit is een Engelse specialist in treinreizen door Rusland. Je kunt op hun website alle routes en tijden zien, en waar er nog plaats is. Tegenwoordig kun je ook zelf kaartjes kopen op de website van de Russische spoorwegen. Een specialist als Real Russia heeft 2 voordelen: je kunt kaartjes reserveren voordat ze in de vrije verkoop komen en je krijgt er gratis een officiële uitnodigingsbrief bij, die je nodig hebt om een visum te krijgen.

Taal
De Russische taal is volgens velen het grootste obstakel voor het reizen door Rusland. Een week of 3 vooraf ben ik daarom begonnen met het dagelijks oefenen van Russische zinnetjes via Duolingo. Het was leuk om te doen, maar het heeft me niet een heel zinnige woordenschat opgeleverd. Het helpt je wel bij het herkennen van het alfabet.

Uiteindelijk bleek ik met Engels prima uit de voeten te kunnen op deze route: op de stations werden de treinen ook in het Engels omgeroepen en aangegeven, bij de bezienswaardigheden waren de informatieborden meestal in het Russisch, Engels en Chinees, en in de restaurants kon de vaak jonge bediening ook prima in het Engels uit de voeten (en was er meestal wel een Engelstalige menukaart te vinden).

Vervoer

Internationale vluchten
Ik vloog Amsterdam – Moskou en Irkoetsk – Moskou – Amsterdam met Aeroflot. Aeroflot heeft niet echt een luxe uitstraling, maar voor slechts 404 EUR voor deze vluchten tezamen had ik niks te klagen. Op elke vlucht kreeg je een volledige maaltijd. De vlucht uit Irkoetsk had 2 uur vertraging, iets wat wel regelmatig schijnt voor te komen bij Aeroflot. Ik kreeg hierover wel keurig een aantal uren vooraf per mail bericht, zodat ik gewoon nog wat langer in bed kon blijven liggen.

Binnenlands vervoer
In alle steden heb ik me uitsluitend met het openbaar vervoer verplaatst. De metro’s en bussen rijden af en aan en zijn heel gemakkelijk te gebruiken. Ze hebben een vaste ritprijs, variërend van 20 roebel (0,28 EUR) voor een buskaartje in Irkoetsk tot 38 roebel (0,53 EUR) voor een metrorit in Moskou.

De lange afstanden tussen de steden deed ik met de trein. Ik deed 3 lange trajecten: Moskou – Kazan, Kazan – Jekaterinenburg en Jekaterinenburg – Irkoetsk. Op alle delen had ik 2de klas kaartjes voor de slaaptrein, dat betekent dat je in een coupé voor 4 personen slaapt. Desondanks verschilden de 3 treinen onderling nogal in comfort:

  • Trein 002 Moskou – Kazan: dit was de meest moderne, met ieder een eigen stopcontact bij het bed en ontbijt (met lekkere pannenkoekjes) inbegrepen
  • Trein 378 Kazan – Jekaterinenburg: aan het hoge nummer kun je zien dat dit één van de mindere treinen is; het zag er oud uit en de bedbank was zo hard dat je er nauwelijks op kon blijven ligggen.
  • Trein 002 Jekaterinenburg – Irkoetsk: dit was weer een modernere trein, iets minder luxe dan die naar Kazan maar gelukkig wel met goede bedden.

Hotels

Voor alle hotels gold dat het personeel er goed Engels sprak, er gratis snel draadloos internet aanwezig was en er op de kamer flesjes water (en meestal ook koffie en thee) stonden.

Verder moeten de hotels je ook officieel bij de overheid registreren. Maar 2 van mijn 5 hotels deden dat en daarvan kreeg ik bij het uitchecken het bewijs mee. Het is een regeltje uit het verleden dat nog niet officieel is afgeschaft, maar als reiziger word je er verder normaal gesproken niet naar gevraagd.

Moskou: Art Hotel Che
Het Art Hotel Che is een koopje voor het centrum van Moskou. Het heeft een beetje de uitstraling van een hostel, maar alles is nieuw en netjes. De kamer is misschien wat aan de kleine kant voor 2 personen, maar voor mij alleen was het prima. Het ontbijt is in een restaurant om de hoek, waar je de keuze hebt uit 2 menu’s (havermout of omelet). Verder ligt het achter een supermarkt die 24 uur per dag open is, ook heel handig. Op 5 minuten lopen ligt het metrostation Mayakovskaya.

Website: Che Hotel
Kosten: 74 EUR per nacht inclusief ontbijt

Kazan: Courtyard by Marriott
Het Courtyard by Marriott in Kazan was het beste hotel van deze reis. Het is een modern zakenhotel, vast gebouwd voor alle recente evenementen die in Kazan zijn gehouden (zoals het WK voetbal). Alles was nog even nieuw. Het ontbijtbuffet was heerlijk.

Website: https://www.marriott.com/hotels/travel/kznck-courtyard-kazan-kremlin/
Kosten: 72 EUR per nacht inclusief ontbijt

Jekaterinenburg: Marlins Park Hotel
Het beste aan het Marlins Park Hotel is dat het pal tegenover het station van Jekaterinenburg ligt. Omdat ik midden in de nacht weer verder moest reizen met de trein was dit een aantrekkelijke keuze. Het hotel zelf is een kolos uit de Sovjettijd. Ik had er een echte eenpersoonskamer (met 1 smal bed). Als je naar het centrum van de stad wilt moet je 1 halte met de metro reizen – de metrohalte is ook bij het station. Verder zijn er supermarkten en (eenvoudige) restaurants op loopafstand.

Website: https://marinsparkhotels.ru/ekb/rooms
Kosten: 46 EUR per nacht exclusief ontbijt

Irkoetsk: Hotel Victoria
Hotel Victoria ligt in het centrum van Irkoetsk, nabij de kruising van de Lenin-straat en de Karl-Marx-straat. Het is een al wat ouder hotel. Mijn bed was aan de rechterkant doorgezakt – ik dacht, ga ik klagen of eerst de linkerkant proberen? Die kant was gelukkig nog goed.

Website: http://victoryhotel.ru/en
Kosten: 42 EUR per nacht inclusief ontbijt

Moskou: Holiday Inn Express Sheremetyevo Airport
Deze Holiday Inn Express ligt pal naast het internationale vliegveld van Moskou. Het is een fris en modern hotel. Voor het eerst TV met veel internationale zenders. En Colombiaanse koffie. Er was zelfs een strijkplank en strijkbout op de kamer aanwezig, die ik ook nog gebruikt heb.

Website: Holiday Inn Express
Kosten: 85 EUR per nacht inclusief ontbijt

Eten

Ontbijt
Het ontbijt in de hotels was vooral Europees getint, met broodjes, ham en kaas. Wel waren er vaak crêpe-achtige pannenkoekjes bij (te eten met jam of zure room) of wat dikkere kaaspannenkoeken.

Tussendoor
Russen zijn van oudsher theedrinkers, maar ook hier ontsnappen ze niet aan de wereldwijde opmars van luxe koffiebars. Je verwacht het in Moskou, maar je ziet ze net zo goed in Kazan, Jekaterinenburg en Irkoetsk. De cappuccino kost er evenveel als een gemiddelde lunch in de stad. Maar je kunt er altijd heerlijk ontspannen zitten.

Lunch & diner
Meestal haalde ik één keer per dag iets bij een supermarkt en ging één keer uit eten. Russen houden blijkbaar ook niet meer zo van Russisch eten: de meeste restaurants zijn buitenlands. Amerikaanse fastfoodrestaurants zijn enorm populair (en alle ketens zijn er aanwezig, van Kentucky Fried Chicken tot Subway), verder zie je ook Georgische, Turkse, Italiaanse, Japanse en Vietnamese restaurants.

In Kazan at ik een keer iets lokaal Tataars: Echpochmak (een driehoek van stevig deeg, gevuld met vlees) en twee gevulde Manti (Mongoolse of Centraal-Aziatische dumplings).

Vis zie je niet zoveel. Behalve dan aan het Baikalmeer, waar ik mijn beste maaltijd van de reis at: gebakken omul met uien en rode bessensaus.

Kosten

Reizen door Rusland is bijzonder goedkoop: aan eten, entrees en lokaal vervoer ben je maar weinig kwijt. Een gemiddelde maaltijd kost zo’n 4 EUR. Ik gaf gemiddeld 113 EUR per dag uit: de voornaamste kosten zaten in de hotels (66 EUR gemiddeld) en de treinkaartjes om de enorme afstanden te overbruggen (350 EUR in totaal).

Op gebied van geld valt verder op hoe algemeen het contactloos betalen en het betalen met de telefoon is ingeburgerd in Rusland – veel meer dan in Nederland. Ik kon met mijn Nederlandse ING-pas overal terecht en zonder pincode afrekenen voor de kleinste bedragen (tot 2 metrokaartjes aan toe, ter waarde van 0,91 EUR).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s