#722: Sviyazshk

Wat is het?
De Hemelvaartskerk van Sviyazshk is bekend om zijn muurschilderingen, die uniek zijn qua stijl en thematiek. De schilderingen, de kerk en het bijbehorende klooster maakten in de 16de eeuw onderdeel uit van een politiek en religieus gedreven missieprogramma vanuit Moskou. Het programma van de Tsaar was er op gericht meer invloed uit te oefenen in de van oudsher islamitische regio Tatarstan.

Cijfer: 6 (Het was een teleurstelling omdat de muurschilderingen, waar het hier allemaal om gaat, niet te bezichtigen waren. De kathedraal zelf is van de buitenkant ook wel mooi, maar daar ben je al snel uitgekeken.)

Toegang: Entree tot het kloostercomplex is gratis. Alleen om de klokkentoren te bezoeken betaalde ik 100 roebel (1,35 EUR).

Hoeveel tijd: Ik had mijn taxi gevraagd 2 uur te wachten en dat was precies genoeg voor het hele eiland, waar deze kerk en dit klooster onderdeel van zijn.

Opvallend: De rit met de taxi vanuit Kazan duurde een uurtje. Het was zeker niet zo’n mooie rit als die naar Bolgar. Dit is een veel meer bebouwde regio in de buurt van de miljoenenstad Kazan. Sviyazhsk zelf is een voormalig eiland dat tegenwoordig via een brug kan worden bereikt. De weg eindigt bij een grote parkeerplaats, vanwaar een reeks steile trappen je naar de historische zone brengt. Maar eerst moet je een gratis kaartje halen bij de balie in het gebouw rechts van de trap. Met dat ticket gaan de tourniquets open die toegang geven tot het complex.

Het stadseiland Sviyazhsk is een populair toeristenuitje waar ze van alles hebben: er is een museum, je kunt paardrijden, het Sviyazhsk-brood proeven of gewoon ronddwalen in het dorp. Het werelderfgoed is echter beperkt tot het terrein van het Hemelvaartsklooster, dat direct links ligt nadat je de trap vanaf de parkeerplaats hebt beklommen. Het wordt kennelijk heilig genoeg geacht om je een rok en hoofddoek te laten dragen (beide kun je pakken bij de ingang).

Het hele kloostercomplex is prachtig gerestaureerd, inclusief het recent in de witte verf zetten van de bakstenen. Bij één van de gebouwen staat een foto ‘voor’ en ‘na’, die laat zien hoeveel vooral dat gebouw verwoest was: er stond alleen nog het karkas. De kathedraal en de klokkentoren zijn de meest in het oog springende monumenten van het klooster. De kathedraal is gebouwd door de meesters van Pskov, een stadje in het westen van Rusland.

De architectuur van de gebouwen mag dan mooi zijn, het echt bijzondere zit alleen in de Oosters-orthodoxe muurschilderingen in de kathedraal. Deze maakten deel uit van een uniek zendingsprogramma van de Tsaar. Het enige probleem is: het interieur van de kathedraal is gesloten! Dit lijkt al jaren het geval te zijn. En er zijn ook maar weinig foto’s van de muurschilderingen. Ik probeer via de ramen naar binnen te kijken en heb succes met een glimp via de deur aan de achterkant.

Om mezelf een beetje te troosten van deze teleurstelling betaalde ik de 100 roebel entree voor de klokkentoren en de kerk ernaast, naar verluidt het op één na beste deel van dit werelderfgoed. Maar zelfs dit kleine geldbedrag was te veel – ook deze kerk was gesloten, je kon alleen de klokkentoren beklimmen en een cel bezoeken waar de stichter van het klooster had gewoond.

Ik liep daarna nog een rondje over het eiland. Het enige echt bezienswaardige daar is een 16de eeuwse houten kerk, met een geschilderde iconostase. Hier mocht je gelukkig wel naar binnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s