#719: Troitse-Sergieva Lavra klooster

Wat is het?
Het klooster van de Heilige Drie-eenheid en de Heilige Sergius is één van de twee belangrijkste kloostercomplexen van de Russisch-Orthodoxe kerk. Het werd in 1345 als houten kerk gesticht door de heilige Sergius en is sindsdien vele malen herbouwd en uitgebreid. Het is een nog actief klooster dat vroeger ook een militaire functie had.

Cijfer: 7 (Het is een plaatje – vooral van veraf. Van dichtbij is het erg Disney-achtig en overlopen door Chinese toeristen. Ik had een veel meer levendige religieuze plek verwacht.)

Toegang: Entree voor internationale bezoekers kost 500 roebel (6,5 EUR). Russen mogen gratis naar binnen.

Hoeveel tijd: Anderhalf uur in het klooster zelf, een ruime halve dagtocht vanuit Moskou. Er gaan geen treinen tussen 11 en 13 uur, zodat ik er wat langer moest rondhangen dan nodig.

Opvallend: Het klooster ligt in het plaatsje Sergiev Posad, zo’n anderhalf uur ten noorden van Moskou. Er gaan een paar keer per uur rechtstreekse treinen naar toe vanaf het Yaroslavsky Station. Ik ben al tegen half 8 ’s ochtends bij dit station, aangekomen met de metro vanaf mijn hotel. Hier zijn 3 treinstations bij elkaar, dus het is nog wel even zoeken waar ik mijn kaartje kan kopen. Het blijkt deze rij te zijn:

Voor maar 360 roebel (4,50 EUR) heb je een retourtje met de stoptrein. De trein heeft harde driezitsbanken en kent geen enkele vorm van luxe. Gelukkig kan ik wel zitten en de anderhalf uur zijn zo voorbij. Meerdere keren worden we ‘vermaakt’ door verkopers die aan het begin van de coupé gaan staan om hun waren aan te prijzen. Zo zie ik wollen sokken voorbij komen, tubes lijm, kinderboeken en ‘leren’ portemonnees.

Vanaf het treinstation van Sergiev Posad is het een gemakkelijke wandeling van een kwartier naar het kloostercomplex. Als je deze route neemt, krijg je onderweg een prachtig panorama te zien van het hele complex met zijn veelkleurige torentjes en torens (zie eerste foto boven).

Net als gisteren in Kolomenskoye blijkt het erg druk, vooral met Chinese toeristen. De bussen staan in rijen opgesteld op het grote parkeerterrein. Naast Russisch en Engels is er zelfs bewegwijzering in het Chinees.

Het kloostercomplex ligt binnen een vestingmuur. Op het binnenterrein vind je een Europees aandoend barok paleis (waar de bisschop woonde), verschillende kerken, een hoge klokkentoren en een bron met geneeskrachtig water. Ik ga alle kerken binnen en zie veel goud en glitter.

Het religieuze aspect is niet erg voelbaar – de weinige aanwezige Russische gelovigen worden massaal in aantal overtroffen door de buitenlandse toeristen. Je ziet wel regelmatig monniken voorbij lopen in hun lange zwarte priestergewaden. Er zijn ook veel jongeren bij, er is een seminarie aan de rand van het kloostercomplex.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s