Kremlin en Rode Plein

In 1990 was ik hier voor het eerst – ik heb nog een paar vergeelde foto’s in een fotoalbum van mijn eerste bezoek aan het hart van Moskou. Ik herinner me eigenlijk alleen het Lenin Mausoleum. Verder is het allemaal zo lang geleden dat het wel weer tijd is voor een hernieuwde kennismaking.

Ik tref het vandaag, want de stad is jarig. 872 jaar is hij geworden. Eigenlijk gisteren al, maar ze maken er een weekend lang feest van. Dit logo zie je overal: er worden papieren hoedjes uitgedeeld met ‘Moskou 872’ erop.
Op het Rode Plein zijn ze druk bezig de tribunes af te breken die de dag ervoor voor één of ander optreden waren neergezet. Je kunt dus alleen maar bij ongeveer een derde van het plein komen. Alleen de ellenlange façade van het warenhuis Gum is nog goed te zien. Ik loop erlangs naar een nieuwe trekpleister in het centrum van Moskou: het Zaryadye Park. Dit bestaat pas sinds 2017.
In Zaryadye Park is een kunstmatige heuvel aangelegd, vanaf waar je een goed zicht hebt op de torens en muren van het Kremlin, én op de kleurrijke Basiliuskathedraal.
Kaartjes om toegang te krijgen tot het Kremlin moet je tegenwoordig vooraf reserveren: ik deed dat zo’n 2 weken geleden. Een ‘gewoon’ kaartje kost 700 roebel, ruim 9 EUR. De entree is aan de ‘andere kant’ van het complex gezien vanaf het Zaryadye Park, via het Alexandrovsky Park. Aan het einde van de dag zie ik op mijn stappenteller op de telefoon dat ik 15,2 kilometer gelopen heb – deze omweg heeft daar zeker aan bijgedragen.
Ook al heb je vooraf een kaartje gekocht, je moet het ter plekke bij een loket nog steeds inwisselen voor een ‘echt’ entreekaartje. Gelukkig ging dat vlot. Maar dat kan niet gezegd worden van de veiligheidscontrole: er stonden dikke rijen op de trap naar de ingang! Uiteindelijk bleek deze hindernis in een kwartier te overwinnen te zijn.
Het binnenste van het Kremlin heeft veel politieke en militaire gebouwen, maar het mooiste hoekje is dat waar een aantal oude kerken bij elkaar staan. Het is er relatief rustig en er zijn veel plekken om even te gaan zitten en de blinkende koepels op je in te laten werken. Ik bezoek slechts één kerk van binnen, de Verkondigingskathedraal. Het was de huiskerk voor de Moskouse grootvorsten en heeft wanden vol muurschilderingen en een torenhoge iconostase.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s