Stenen Fort van Staigue

Staigue Fort is een vroeg-middeleeuwse nederzetting omringd door een stapelmuur: op elkaar gestapelde stenen zonder gebruik van cement of mortel. Het maakt deel uit van de Westelijke Steenforten, een mogelijk toekomstige Ierse werelderfgoednominatie. Staigue ligt langs de toeristische route die bekend staat als de Ring van Kerry. Het ligt aan het einde van een smalle landweg omzoomd door de voor Ierland (en Engeland) zo kenmerkende hagen. Gelukkig was ik er vroeg, zodat ik met mijn grote gehuurde Mercedes niet een veilig heenkomen hoefde te zoeken voor tegenliggers.

Het fort ligt op een mooie locatie, geplakt tegen een heuvel en van ver te zien vanwege zijn enorme omvang. Er waren twee andere auto’s van toeristen op de parkeerplaats toen ik aankwam, plus een herder en zijn twee honden. Bij het toegangshek hangt een bordje met het verzoek om een munt van 1 EUR in een bakje te stoppen als heffing om het land te mogen betreden. Er is verder niemand aanwezig die dit afdwingt. Het verzoek doet vermoeden dat de grond in particulier bezit is.

Volgens datzelfde bordje moeten honden aan de lijn – maar de twee schaapshonden trokken zich daar niks van aan.

Wanneer en waarom dit en de andere soortgelijke forten in Ierland gebouwd zijn is allemaal erg onduidelijk. Op het bordje bij de ingang staat “in de eerste eeuwen na Christus” en dat het het “huis van een zeer rijke landeigenaar of hoofdman die grote behoefte had aan veiligheid” zou zijn. Wat nu nog rest is alleen de ringmuur, de mensen woonden in hutten op het binnenterrein. Die hutten zijn allang vergaan.

De constructie van de stapelmuur in een cirkelvorm is desondanks imposant en in uitstekende staat. De muren reiken tot 5,5 meter hoogte en het complex is 27 meter groot in diameter. Op een aantal plekken aan de binnenkant zijn gelijkmatige trappen aangebracht, die ook nu nog prima het gewicht van mensen houden. Hierdoor kun je bovenop de muur klimmen. Waarom ze al die trappen hebben gebouwd is ook onbekend, maar het maakt het wel gemakkelijker om de nederzetting aan alle kanten tegen indringers te beschermen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s