#706: Tokaj wijnstreek

Wat is het?
De Tokaj wijnstreek vertegenwoordigt een aparte wijnbouwtraditie die al minstens duizend jaar bestaat en tot op heden intact bewaard gebleven is. De streek is bekend vanwege de Tokaji Aszú, ’s werelds oudste wijn die gebruik maakt van een proces van ‘edele rotting’. De vulkanische ondergrond en het microklimaat van het gebied zijn uitermate geschikt voor deze vorm van wijnbouw.

Cijfer: 5 (Ik heb moeite met elk wijngerelateerd werelderfgoed en dit was zeker geen uitzondering. Het meest interessante dat je er kunt doen is wijn proeven, maar als je wijn überhaupt niet lekker vindt dan valt dat af. Je moet het dan hebben van het landschap en de dorpjes. Dat is hier in het verre noordoosten van Hongarije weinig spectaculair.)

Toegang: Als je door de streek rondrijdt heb je het eigenlijk al gezien, en dat is gratis. Ik bezocht ook nog het ‘Werelderfgoed wijnbouwmuseum’ in Tokaj – dat kostte 1000 Hongaarse forint (3 EUR).

Hoeveel tijd: 2 uur

Opvallend: Vanaf het voorafgaande werelderfgoed, Hortobagy, is het anderhalf uur rijden naar de kern van deze wijnstreek. Ik verwachtte er weinig van: mijmerend onderweg in de auto hoopte ik in Tokaj gewoon even op een terrasje te kunnen zitten met een cappuccino en liefst ook nog een stukje taart. Dat lijkt een simpele wens, maar zoiets is zeker geen vanzelfsprekendheid in het oosten van Hongarije.

Tokaj bleek klein maar toch ook wat levendiger dan de plaatsen die ik de afgelopen dagen had gezien. Terrassen hadden ze ook, én cappuccino met pruimentaart. Alvast een plusje voor Tokaj!

Naast de gebruikelijke wijnkelders die alleen op afspraak te bezoeken zijn, bleken ze er een ook een ‘Werelderfgoed Wijnmuseum’ te hebben. Het is pas in 2016 geopend. Er zijn beelden en teksten te zien over andere wijnbouwgebieden op de Werelderfgoedlijst. Via interactieve schermen kun je ook meer te weten komen over de wijnbouwtraditie van Tokaj. Veel spullen die gebruikt werden/worden bij de wijnbouw hier in de regio hebben ze helaas niet in de collectie.

De wijnstreek omvat een gebied van 132 vierkante kilometer. Om wat van de wijngaarden te zien reed ik 18 kilometer van Tokaj naar Mád. Wijnboeren zijn hier zeker prominent aanwezig en ze adverteren ook langs de weg voor de verkoop. De wijnranken zijn in nette rijen tegen de berghellingen aangeplant.

In het onooglijke plaatsje Mád had ik één doel: een bezoek aan de synagoge. In de 18de eeuw vestigden er zich joden in deze regio, ze gingen zich bezig houden met de productie en handel in koosjere wijn. Vanaf die tijd was er ook al een synagoge in Mád en een joodse begraafplaats. Met buitenlandse fondsen is die synagoge, één van de oudste in Hongarije, in 2004 gerestaureerd.

De synagoge was makkelijk te vinden, er zijn borden die er vanaf de hoofdstraat naar toe wijzen. Maar hoewel er ook wat buitenlandse joodse bezoekers rondliepen, bleef het gebouw zelf gesloten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s