#704: Hollókő

Wat is het?
Hollókő is een traditionele agrarische nederzetting van de Noord-Hongaarse Palóc bevolkingsgroep. Het dorp bestaat uit witgekalkte vakwerkhuizen, die in de 17de en 18de eeuw hun oorsprong vonden. Na een brand in 1909 is het volledig herbouwd. De 360 bewoners leven nog steeds van de landbouw.

Cijfer: 5 (Het is best een fotogeniek dorp, maar het is zo weinig….)

Toegang: Toegang tot het dorp is gratis. Wel moet je betalen voor het parkeren (400 Hongaarse forint / 1,25 EUR) en als je een museum-huisje van binnen wilt zien (ook 400 forint).

Hoeveel tijd: 45 minuten

Opvallend: Het zou maar een uurtje rijden van het vliegveld van Boedapest moeten zijn, maar ik was een beetje aan het klungelen. De vlucht was al een minuut of 10 vertraagd, de parkeerplaats voor de huurauto’s verplaatst en ik raakte mijn uitrijkaartje kwijt zodat ik nog een keer terug moest naar de balie voor een nieuwe.

Eenmaal onderweg ging het al niet veel beter: er zat geen ingebouwde navigatie in de auto, dus moest ik het met mijn telefoon doen. Maar laat ik nu ook mijn telefoonlader vergeten zijn! Met de gps aan voor de navigatie trekt de batterij het niet veel langer dan een paar uur. Ik dacht er al aan om een ouderwetse routekaart te kopen bij een tankstation, maar gelukkig reed ik langs een groot winkelcentrum. Daar hadden ze zowaar een nieuwe Iphone-lader voor mij.

De route zelf bleef dramatisch: 1,5 uur over binnenwegen, het leek wel of mijn navigatie (Waze) niet door had dat er ook snelwegen zijn. Heel triest reed ik zelfs een hele tijd op een parallelweg langs de snelweg…

Maar ja, uiteindelijk kwam ik er wel. Het is een klein dorp met een hele grote parkeerplaats. Je moet betalen voor het parkeren: dat kan alleen met muntgeld of via een telefoon met een Hongaars nummer. Gelukkig had ik wat wisselgeld gekregen in het winkelcentrum en had ik nog wat muntjes mee van een eerdere reis. Ik kon net voor een uurtje parkeren betalen.

Dat uur bleek ruimschoots voldoende om de 2 straten van het oude dorp op en neer te lopen. Er waren 2 bussen met Japanse toeristen en nog wat Hongaarse dagjesmensen. In de meeste oude huizen is nu één of ander museumpje gevestigd, of een café. Ik ging alleen binnen in het dorpsmuseum: 2 kleine ruimtes met oude spullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s