Terugblik Botswana 2019

Het waren maar 2 weken, maar ik heb veel gezien en kwam ook nog eens uitgerust terug. De safari was zeker het hoogtepunt: 6 dagen weg van de wereld, de hele dag in de weer in de natuur. Langer had voor mij ook niet gehoeven: dan ga je het comfort toch wel missen en ook het continu in de safaritruck zitten zonder zelf even ergens heen te lopen gaat vervelen.

Voorbereiding

Visa
Botswana mag je zo in, maar voor Zambia en Zimbabwe is een visum nodig. Dit kun je aan de grens kopen. Voor 50 US dollar krijg je een gecombineerd ‘Kaza’ visum, waarmee je een maand lang een onbeperkt aantal keren tussen Zimbabwe en Zambia heen een weer kunt.

botsvisum

Het haastig gekrabbelde Kaza-visum

Internet en andere moderne voorzieningen
Deze reis was ik 8 dagen zonder internet en 6 dagen zonder elektriciteit en stromend water. Dat laatste miste ik op het eind misschien nog wel het meest: een douche waar je zo lang onder kunt staan als je wilt en een wc die je door kunt trekken! Om de camera tussentijds op te kunnen laden had ik een powerbank meegenomen. Je kunt ook stroom gebruiken uit de accu van de safaritruck als die rijdt, maar dat werkte voor mij niet goed.

Tour
Deze reis was een combinatie van de 6-daagse Northbound Safari (Fully Serviced) van Bush Ways Safaris en een paar lodge-overnachtingen. De laatste in Zambia boekte ik zelf, de rest + de transfers werd geregeld door Going Africa.

Vervoer

Internationale vluchten
Op de heenreis vloog ik met de dagvlucht van KLM naar Johannesburg. Ik zat op mijn favoriete eerste rij van de Economy Plus. Er zat niemand naast me, dus het was dit keer nog extra comfortabel. Na een nacht in een airporthotel (Premier OR Tambo) vloog ik de volgende ochtend door naar Maun in Botswana met SA Airlink.

botsv1

Instappen voor de vlucht naar Maun

Terug reisde ik in 3.5 uur vanuit Livingstone (Zambia) naar Nairobi met Kenya Airways. De Business Class stelt hier niet zoveel voor. Na anderhalf uur ging het vanuit Nairobi verder met KLM naar Amsterdam (7u45 min). Hier zat/lag ik in de Business Class op het bovendek. Hier heb ik redelijk geslapen en er wordt altijd een goed ontbijt geserveerd.

Binnenlands vervoer
Twee keer reisde ik met zo’n schattig ‘bush’-vliegtuigje. Er passen 6 mensen in. Meestal zie je dat ze gevlogen worden door Australische of Europese piloten, maar hier in Botswana hebben ze een hele colonne lokale jongens en meisjes opgeleid. Wel verfrissend om een Botswaanse pilote te hebben van een jaar of 25.

botsv2

Bushvliegtuigje op de Delta-landingsbaan bij Chief’s Island

Tijdens de mobiele kampeertrip reden we rond in een safaritruck. Het aantal passagiers is gemaximeerd op 8, zodat je nooit met meer dan 2 op een rij zit. Ruimte genoeg dus, en omdat we maar met 7 waren had ik de hele tijd een bank voor mij alleen. De truck had opslagruimte (voor drank) en een ijskast (voor koele drankjes) onder de banken, heel handig. Voor de bagage was er een aanhanger.

Voor mij voldeed deze truck prima en we hebben ook geen pech onderweg gehad. Hij had al wel ruim 400.000 kilometer op de teller. Bij passerende voertuigen van andere safariorganisaties zag je wel dat er tegenwoordig veel meer luxe te krijgen is: met separate stoelen, armleuningen en bekerhouders bijvoorbeeld. Maar alle tours en lodges zijn eigenlijk ook duurder dan die ik deze reis had.

botsv3

Onze safaritruck met aanhanger

Hotels

Maun Lodge (Maun, Botswana)
De Maun Lodge is een grote, motelachtige accommodatie aan de rand van Maun. Het wordt nogal chaotisch gerund (sloom bij inchecken, verkeerde wifi code meegeven, chauffeurs die transfers vergeten) en ik vond het het minste verblijf van de hele reis. Het ligt te ver van het centrum en het vliegveld om te kunnen lopen; naar het vliegveld is er wel een gratis shuttle service. Het restaurant dat er bij zit is wel goed maar ook verre van luxe.

botsh1

Website: Maun Lodge
Kosten: 155 EUR per nacht inclusief ontbijt

Oddballs’ Enclave (Chief’s Island, Botswana)
Oddballs’ Enclave is een lodge met maar 5 kamers/tenten. De tenten zijn permanent neergezet op houten platformen. Binnen staat een ‘gewoon’ bed en is er een lichtknopje. De badkamer is een paar meter verderop over een vlonderpad, half open met zicht op de natuur. Er is een gewone WC en een emmerdouche, de douche kun je zelf vullen met warm en koud water uit de kraan.

botsh2a

Mijn tent/huisje op palen in de Oddballs’ Enclave

Iedereen heeft hier een eigen gids, die je hele verblijf activiteiten met je onderneemt en mee-eet met de lunch. Ik was er de enige gast, dus ik zat telkens met de manager en de gids aan tafel. Het eten is standaard 3 gangen en erg goed.

botsh2b

Het comfortabele bed in de tent

Ilala Lodge (Victoria Falls, Zimbabwe)
Echte internationale luxe vind je in de Ilala Lodge. Of misschien voelde dat wel vooral zo na 6 dagen kamperen! Ik had er een ruime kamer met een balkon. De wifi deed het trouwens alleen goed bij de receptie. Het restaurant hier is uitstekend (tegen Europese prijzen). In de tuin komen overdag wilde dieren binnen wandelen. En je bent in 963 stappen bij de Victoriawatervallen, dat is ook handig.

botsh4

Website: Ilala Lodge
Kosten: ca. 350 EUR per nacht inclusief ontbijt

Zigzag Town Lodge (Livingstone, Zambia)
De Zigzag Town Lodge is van een heel andere orde: ik betaalde hier maar 40 EUR per nacht, maar het is een fijne plek. De kamer is wat klein, maar het bed is goed en voorzien van een muskietennet (Livingstone was ook de enige plek op deze reis dat ik dat nodig had). De douche is prima en warm. Internet doet het het beste in en om het café-restaurant dat bij de lodge hoort. Hier kun je ook prima lunchen.

botsh5a

Ik woonde in appartement nummer 5

botsh5b

Website: ZigZag Town Lodge
Kosten: 40 EUR per nacht inclusief ontbijt

Kamperen

Gedurende 6 nachten sliep ik in een tent van 3×3 meter. Hij werd om de 2 dagen afgebroken en weer opgezet door het personeel van Bush Ways Safaris. In de tent stond een veldbed klaar met kussen, laken en dekens. De tent kun / moet je volledig afsluiten, zo komen er geen beestjes binnen.

botsh3a

Mijn tent

botsh3b

Mijn bed

Achter de tent was een soort badkamer gecreëerd, met een emmerdouche, een wc boven een uitgegraven gat en (!) een waslijn. ’s Ochtend kreeg je een kan warm water om je te kunnen wassen, ’s middags werd de emmer voor de douche gevuld. Op zich voldeed het allemaal wel, maar je moet de badkamer vooral in het donker gebruiken. Dus een goede zaklantaarn (die je liefst ook op kunt hangen) is nodig.

botsh3c

Mijn WC

Eten

Ontbijt
Het ontbijt was telkens misschien wel het beste maal van de dag. Je moet wel een beetje moeite doen om het Full English Breakfast te vermijden, maar bijna overal hadden ze ook wel brood, kaas, fruitsalade, müesli, pannenkoeken, ei en koffie.

botse1

Ontbijt tijdens de safari

Lunch
Tijdens de safari bestond de lunch uit brood met beleg en/of salade. De paar keer dat ik zelf ergens geluncht heb nam ik meestal een sandwich met salade of patat.

botse2

Lunch in Livingstone

Diner 
In tegenstelling tot Zuid-Afrika en Namibië eten ze in Botswana niet veel ‘wild’. De buurlanden kennen grote boerderijen waar dieren die je in het wild ziet ook gefokt worden voor hun vlees. In Botswana kom je meestal niet veel verder dan kip. Pas in het luxe restaurant van de Ilala Lodge in Zimbabwe kreeg ik weer een menu met keuze uit krokodil, kudu en struisvogel. Daar at ik ook het beste van de hele reis.

botse3

Diner bij het kampvuur tijdens de safari

Kosten

Botswana is erg duur, en dat vertaalt zich niet automatisch naar luxe. Voor mijn reissom van ca. 315 EUR per dag zat ik echt aan de onderkant van de middenklasse. Ik vond wat je voor je geld krijgt in buurland Namibië, hoewel op zich ook vrij duur, een stuk beter.

Het grootste deel van deze reis had ik vooraf al betaald. Ik heb een keer gepind in Botswana en een keer in Zambia, om lokaal geld te krijgen voor fooien en een enkele lunch. In Zimbabwe kun je alleen met dollars of een creditcard betalen. Ik had 300 USD bij me voor de hele reis en die heb ik ook opgemaakt (o.a. ook aan het Kaza visum).

bot0028r

Botswaanse Pula

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s