#698: Dom van Naumburg

Wat is het?
De Dom van Naumburg is een voormalige kathedraal uit de middeleeuwen met bijzondere kunstschatten. Het zijn de werken van een anonieme architect en beeldhouwer, die bekend staat onder de naam ‘de Meester van Naumburg’. Meest opvallend zijn de 12 levensechte beelden van de stichters van de kerk, op een plaats waar je gewoonlijk beelden van heiligen verwacht.

Cijfer: 6 (Ruim 600 kilometer rijden om wéér een West-Europese kathedraal te bekijken: je moet er wel wat voor over hebben. Maar met Naumburg, dat pas sinds vorig jaar op de Lijst staat, wilde ik Duitsland weer ‘compleet’ maken: 44 bezochte werelderfgoederen in dit buurland. De kathedraal zelf viel me ook zeker niet tegen. Het heeft wat meer de sfeer van een museum dan van een kerk. De beelden zijn fascinerend door hun kleuren en gezichtsuitdrukkingen, maar ook wel erg ruw gemaakt.)

Toegang: De entree kost 6,5 EUR. Ook moet je extra betalen om foto’s te mogen maken: 2 EUR.

Hoeveel tijd: Ik was er ongeveer 1,5 uur.

Opvallend: Naumburg an der Saale, zoals de plaats officieel heet, ligt in voormalig Oost-Duitsland – iets voorbij Weimar. Het is een aardig stadje met een marktplein omzoomd door mooie gebouwen uit de late middeleeuwen en Renaissance. Ik at er op een terras mijn eerste asperges van dit jaar. Zowel bij ‘mijn’ restaurant als bij de buren hadden ze een speciaal aspergemenu, met gerechten variërend van aspergesoep tot asperges met Schweinebraten (het blijft wel Duitsland natuurlijk).

Naumburg2

Marktplein van Naumburg an der Saale

De grote kathedraal ligt iets buiten dit oude stadshart. Hij dateert uit de 13de eeuw en is sindsdien relatief weinig veranderd of beschadigd geraakt. Hoewel zijn werelderfgoedstatus vooral stoelt op de kunst aan de binnenkant, is de buitenkant toch ook speciaal: hij heeft een dubbele set kerktorens. Twee aan de oostzijde en twee aan de westzijde. Indrukwekkend om te zien. Op deze zonnige zaterdag trekt hij ook veel bezoekers, meest Duitsers zo te horen.

Naumburg3

Twee van de torens, gezien vanuit de kloostergang

De dubbele uitvoering zie je ook binnen terug: er zijn 2 priesterkoren en dus ook 2 altaren. Tussen beide en het schip (waar de gewone mensen moesten plaats nemen) staat aan elke zijde een prachtig doksaal, oneerbiedig gezegd een afscheidingsmuurtje. Dat voor het westelijk koor is gemaakt door dé kunstenaar van deze kathedraal: de Meester van Naumburg. De details in de bovenste rij zijn met mijn zoomcamera goed te zien. De kleuren zijn nog prima in dit werk uit circa 1300.

Als je onder de armen van Jezus door het priesterkoor binnenstapt, kom je in de ruimte met de 12 beelden van de stichters van de kathedraal. Ze kijken vanaf de muren naar beneden. Hier blijft iedere bezoeker het langst hangen: deze beelden zijn waarvoor je naar deze kathedraal komt. Beelden van ‘gewone’ mensen (nou ja, wel van adel) en niet van heiligen.

Naumburg4

Doksaal voor het Westelijk koor

Naumburg6

Doksaal voor het Oostelijk koor

Een ander interessant feitje over de Dom van Naumburg is dat het een lange tijd een gecombineerde katholieke en protestantse kerk is geweest. Na de Reformatie (1542) namen de protestanten het gebouw in gebruik, maar ze lieten toe dat de katholieken er ook nog missen hielden (in een ander hoekje).

Het mooiste gedeelte van het complex vind je eigenlijk al net na de ingang. Verder kun je nog de kloostergang en de tuin bezoeken, iets kopen in de museumwinkel, een interessante video bekijken én afdalen naar de Schatkamer. Dat laatste is een tentoonstellingsruimte waar nog meer beelden te zien zijn die ooit in de kathedraal stonden. Zeker de moeite waard, al was het alleen al om het beeld van het afgehakte hoofd van Johannes de Doper gepresenteerd op een schaal.

Naumburg5

Mariabeeld in de schatkamer

Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s