Xanten

Xanten is een plaatsje net over de Duitse grens bij Nijmegen. In de Romeinse tijd lag hier de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana. Het ligt aan de Rijn en maakt deel uit van het mogelijk toekomstig werelderfgoed ‘Grenzen van het Romeinse Rijk: Nedergermaanse Limes’. Dat bestaat uit 60 locaties in Nederland en Duitsland langs de Rijn. Net als in Nederland is er van de Romeinse resten nog maar weinig te zien, maar hier in Xanten hebben ze een groot openluchtmuseum gebouwd dat die tijd doet herleven.

Xanten1

Stadspoort

Binnenkomen is op deze zondagochtend eerst nog wel lastig: mijn navigatie leidt me naar een hek aan het einde van een doodlopende weg. Als ik eenmaal het juiste parkeerterrein heb gevonden aan de andere kant van het park, blijkt het bezoekerscentrum gesloten te zijn vanwege wateroverlast. Je moet je kaartje kopen aan een raam aan de buitenkant. Daar hebben ze dan weer geen pinapparaat – maar ze zijn zo vriendelijk even een deur te openen zodat ik kan pinnen in de oorspronkelijke entreehal. De entree kost 9 EUR.

Xanten2

Reconstructie van het amfitheater

Het Archeologisch Park Xanten is een groot, open terrein waar op exact dezelfde plaats als de vroegere Romeinse kolonie verschillende gebouwen in de oorspronkelijke afmetingen zijn herbouwd. Er is onder andere een stadsmuur met wachtposten, een amfitheater, een herberg en een tempel. Het amfitheater is bijna als nieuw opgetrokken, maar de Haventempel is als een ruïne nagebouwd. Dat is natuurlijk wel wat gek als je een stad in de Romeinse tijd probeert na te bootsen: in die tijd was het natuurlijk wel intact en waarschijnlijk een kleurrijke bedoening.

En zo is er wel meer dat er ontbreekt: tussen de grote ‘monumenten’ liggen keurige groene grasvelden. Maar dit was in de Oudheid een stad met 10.000 inwoners, dus waar zijn de huisjes en winkeltjes gebleven?

Xanten3

Reconstructie van de Haventempel

Helemaal aan de andere kant van het terrein ligt een groot, modern gebouw van ijzer en glas: het is de nagebouwde entreehal tot de Romeinse baden. Hierin zit nu het Romeinenmuseum. Verdeeld over een aantal verdiepingen stellen ze Romeinse vondsten uit Xanten ten toon. Het is lang een belangrijke legerplaats geweest, dus het is niet zo gek dat legerhelmen, speren en zwaarden een prominente rol spelen in de tentoonstelling.

Vanaf de hogere verdiepingen van het museum kun je ook de gereconstrueerde oude Romeinse baden goed zien. Bijzonder dat dit het belangrijkste c.q. grootste publieke gebouw van de Romeinse stad was. Buiten liggen nog wat stenen die afkomstig zijn van de Romeinse bouwwerken, maar in de middeleeuwen gebruikt zijn om de ‘moderne’ stad Xanten op te bouwen die hier ongeveer een kilometer vandaan ligt. Ook zijn de ondergrondse waterleidingen / riolen opgegraven.

Xanten5

Een deel van de Romeinse waterleiding

In totaal loop ik een kleine 2 uur over het terrein en door het museum. Het is zeker een drukbezochte plek in de zomer, maar zo op een frisse zondag eind maart zijn er maar enkele tientallen bezoekers. Alle informatie op de bordjes staat naast het Duits en Engels ook in het Nederlands aangegeven. Ook hoor ik veel Nederlands om me heen spreken: het ligt echt vlakbij de grens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s