Padua

Padua is een stad met 200.000 inwoners in het noorden van Italië. Het ligt op een uurtje rijden met de bus vanaf Venetië. Via die route wist ik er het afgelopen weekeinde een korte trip van te maken: heen naar het vliegveld van Venetië op zaterdagochtend en terugvliegen zondagavond. Tussen de sporen van het carnaval door – een groots festijn in Venetië en omstreken – ging ik in Padua vooral kunst kijken. En ik haalde vast mijn ‘vinkje’ op voordat de stad in 2020 werelderfgoed wordt.

In 2007 was ik ook al eens in Padua; dat bezoek was niet zo’n succes, door tijdsgebrek moest ik het vooraf geboekte bezoek aan de wereldberoemde Scrovegni-kapel aan me voorbij laten gaan. Ik had alleen tijd voor een snel rondje door de Botanische Tuin, al wel een werelderfgoed. Dit keer heb ik opnieuw voor de Scrovegni-kapel geboekt, maar heb ik 24 uur de tijd om ook nog de 8 andere locaties in de stad te gaan bekijken die deel uit gaan maken van het toekomstige werelderfgoed.

De Eerste Dag: een beetje zoeken

Op mijn eerste middag bezoek ik 4 van de 9 voorgestelde locaties. De Basilica del Santo is de dichtstbijzijnde locatie bij mijn hotel aan de zuidkant van het centrum. Deze basiliek is een enorme bedevaartsattractie – het interieur bevat de spectaculaire tombe van St. Antonius. Maar het lukt me niet om tussen de vele schilderijen en fresco’s de ‘juiste’ fresco’s van Giotto en zijn tijdgenoten te vinden.

Naast de ingang tot de basiliek ligt het kleine Oratorio di San Giorgio. Dit is een schattige grafkapel die volledig is versierd met fresco’s. Het kost een paar EUR extra aan entree, maar het is de moeite waard.

Padua2

Oratorio di San Michele

De volgende locatie op mijn lijstje, de Oratorio di San Michele, ligt wat van de route maar het is ook een kleine voormalige kerk. Ik ben er de enige bezoeker. De fresco’s hier zijn zwaar beschadigd, dit is waarschijnlijk de minst interessante locatie van allemaal.

Aan het einde van de middag kom ik aan bij de Battistero della Cattedrale, het Baptisterium van de ‘andere’ of de echte kathedraal van Padua. Het staat er binnen helemaal vol met bezoekers, grote groepen met gidsen. Een deel van het gebouw staat op het moment in de steigers, maar dat doet niets af aan de pracht van de muurschilderingen hier. Vooral het fresco op het plafond is spectaculair: Jezus wordt er omringd door honderden ‘hoofden’ van verschillende personen.

Padua3

Interieur van de Battistero van Padua

De Tweede Dag: eindelijk dé kapel in

De zondagochtend start ik vanuit mijn hotel met een rondje over het Prato della Valle-plein. Dit is het grootste plein van Italië en één van de grootste in Europa. Het is ovaal van vorm en heeft een eiland met bruggetjes in het midden. Op zaterdag was er een grote markt, nu op zondagochtend zijn er alleen maar wat vroege wandelaars.

Padua4

Het grote plein:  Prato della Valle

Voor deze zondag heb ik al weken van tevoren een ticket gekocht om om 10 uur om de Scrovegni-kapel binnen te mogen gaan. Ik ben bang mijn tijdsslot opnieuw te missen, net zoals 12 jaar geleden, dus ik verschijn een uur vroeger bij de kassa van het ernaast gelegen Eremitani-museum om mijn printje om te ruilen voor een officieel ticket in A4-formaat. Aan de deur hangt een briefje dat alle tickets voor die dag al verkocht zijn, dus het is maar goed dat ik vooraf geboekt heb.

Dit vroege tijdstip geeft me ook de tijd om eerst het museum in te gaan. De beste 14de-eeuwse kunst bevindt zich hier in 2 of 3 zalen op de eerste verdieping. Ze hebben ook veel andere dingen: Romeinse, Egyptische en Etruskische archeologische vondsten plus kunst van verschillende eeuwen. Het museum gaat ook onderdeel uitmaken van de werelderfgoednominatie, omdat het een aantal werken bevat die zijn weggehaald van hun oorspronkelijke locatie. Bijvoorbeeld de Croce by Giotto (oorspronkelijk geschilderd voor de Scrovegni-kapel) en de beschilderde panelen van Guariento (oorspronkelijk gevestigd in de Cappella della Reggia Carrarese).

Voordat je de Scrovegni-kapel eindelijk binnen mag, moet je nog 15 minuten ‘acclimatiseren’ in een kleine aanbouw. Elk kwartier worden er 25 bezoekers toegelaten. Om de kwetsbare oude fresco’s niet aan temperatuurwisselingen bloot te stellen, sluiten ze de ruimtes af. In de tussentijd wordt een interessante video getoond, waardoor je een beetje gevoel krijgt voor die fragmenten waar je speciaal op moet letten in de kapel.

Padua5

Het ‘voorportaal’ van de Scrovegni-kapel

De kapel stelt niet teleur: ik voel me een beetje gehaast in het begin, zouden de 15 minuten die je binnen mocht zijn genoeg zijn? Maar de ruimte is niet zo groot en vanwege het felle zonlicht is één van de muren moeilijk te zien. De kapel werd aan het begin van de 14de eeuw beschilderd met fresco’s door Giotto. Opvallend is zijn kleurgebruik (het felle blauw) en de levensechte gezichtsuitdrukkingen van de Bijbelse figuren.

Padua6

Interieur van de Scrovegni-kapel

Padua7

Fragment van de Hel, Scrovegni-kapel

Je mag hier ‘gewoon’ foto’s maken, net als in het museum. Op de andere locaties is het verboden, hoewel dat verbod niet erg strikt wordt gehandhaafd. Binnen in het Baptisterium was iedereen met z’n telefoon aan het klikken terwijl het enige personeelslid van dienst druk bezig was met het verkopen van kaartjes.

Niet te missen tussen de 9 locaties is ook het Palazzo della Ragione. Dit voormalige stadhuis met een overdekte markt op de begane grond is vooral befaamd om zijn enorme zaal op de eerste verdieping. Deze zaal is ruim 81 meter lang en de muren zijn bedekt met schilderingen uit de 14de en 15de eeuw. Het plafond (zonder steunpilaren) is geheel van hout en door een scheepsbouwer ontworpen: het lijkt dan ook op een omgekeerd schip.

Padua8

Palazzo della Ragione

Padua9

De enorme zaal met fresco’s binnen in de Palazzo della Ragione

Ondanks al deze mooie kunst vind ik Padua als stad verder niet zo sfeervol als veel andere plaatsen in Italië. Het heeft niet echt één centrum, er zijn meerdere pleinen waar omheen wel wat leven is. Maar de tussenliggende straten zijn grauw en duister. De stad is zwaar gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een gedachte over “Padua

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s