#696: de Tulou van Fujian

Wat is het?
De Tulou van Fujian zijn grote gemeenschappelijke woningen, meerdere verdiepingen hoog en met aarden muren. Ze zijn om een centrale hal gebouwd, met maar één ingang en weinig ramen. Deze bouwstijl werd gekozen omdat de huizen zo goed te verdedigen zijn. Eén gemeenschappelijke woning bood ruimte aan één familieclan. In de grootsten woonden tot 800 mensen. Ze zijn gebouwd tussen de 14de en 20ste eeuw.

Cijfer: 8 (Dit soort huizen vind je echt nergens anders op de wereld. Je ziet ze in deze plattelandsstreek – op 3 uur reisafstand van grote stad Xiamen – echt veel. Sommige zijn vervallen, anderen toeristisch maar velen nog bewoond. Vooral de ronde zijn fotogeniek.)

Toegang: Je betaalt entree per dorp / vallei: Hukeng en Tianluokeng vragen beide 90 Yuan (11,60 EUR). Daarnaast moet je voor de grote ‘Koning van de Tulou’ apart 50 Yuan (6,45) betalen.

Hoeveel tijd: Ik was er 2 halve dagen en 1 nacht.

Opvallend: Je kunt in sommige van de Tulou overnachten. Ik deed dat in de Changdi Inn in de Fuyu Tulou, in het dorp Hongkeng. De Fuyu Tulou is niet rond zoals de meeste, maar heeft een getrapte en symmetrische constructie. Ik sliep op de derde verdieping. Ze hebben hier een aantal kamers die ze aan gasten verhuren; naast mij waren er nog 7 andere buitenlandse toeristen. Verder wonen hier het gezin van de goed Engels sprekende Sam, zijn ouders, oma en een broer. Samen bewonen ze een verticale dwarsdoorsnede van de Fuyu Tulou, ernaast maar achter dezelfde voordeur wonen andere gezinnen.

tulou2

De Fuyu Tulou, waar ik overnachtte in het rechterblok.

Zo krijg je een goede indruk wat het leven in zo’n huis betekent. De deuren staan altijd open. Iedereen loopt de hele dag bij elkaar binnen. Er komen allerlei mensen langs: de buren, een groenteverkoopster en chauffeurs die gasten op komen halen.

De nacht is stil, je wordt alleen tegen 6 uur gewekt door een kraaiende haan.

tulou3

Mijn slaapkamer in de Fuyu Tulou

Hongkeng is een leuk dorp waar nog veel Tulou overeind staan en bewoond worden. Het ligt langgerekt aan een rivier – het is 3 kilometer lopen van het ene naar het andere einde. Tussendoor zie je op straat groenten te drogen liggen. Ook worden er ganzen en kalkoenen gehouden. Ik bezoek het op een zaterdagmiddag en had verwacht dat het erg druk zou zijn, maar het was heerlijk stil.

tulou4

Drogen van groenten

De volgende dag ging ik achterop de motorfiets voor het bezoeken van een paar Tulou die verderop liggen. We moeten eerst 25 kilometer rijden naar een heel bekend uitkijkpunt: dat op het cluster van Tianluokeng. Hier kan het overdag erg druk zijn, maar we komen er tegen half 10 aan en dan zijn de meeste dagjesmensen er nog niet.

Dit cluster bestaat uit 1 vierkante Tulou, 1 ovale en 3 ronde. Het is ook de enige plek waar ze zo dicht bij elkaar liggen. Vooral van bovenaf is dat een apart gezicht. Vanaf het uitkijkpunt loopt er een voetpad het dorp in. ‘Mijn’ motorrijder gaat via de gewone weg naar beneden en ik loop het pad af.

tulou5

Het cluster van 5 in Tianluokeng

Deze 5 Tulou dicht op elkaar hebben iets van een klein dorp. Er is een marktje aan de gang in een van de straten. Daarnaast wordt het rechthoekige gebouw voorbereid op een bruiloft die er vandaag plaats gaat vinden. De binnenplaats is helemaal gevuld met tafels en stoelen. In de andere Tulou gaat het dagelijks leven gewoon door. Mensen zitten buiten samen te eten, doen de was.

tulou6

Binnenplaats met put van één van de ronde Tulou in Tianluokeng

Met de motor bezoeken we vervolgens een aantal andere Tulou in deze vallei. Overal is het nog rustig. Eén van de mooiste vind ik die met een stenen tempel centraal op het middenterrein. Het is de Yuchang Lou, ook één van de oudste en hoogste.

We gaan ook nog naar een tempel buiten een Tulou: de Deyuan vooroudertempel in Taxia. Voor deze op zich simpele tempel staat een half-ronde rij met 10 meter hoge stenen vlaggenposten. Zo’n versierde vlaggenpost werd gemaakt voor voorname leden van de clan.

tulou7

Tempel op het binnenterrein van de Yuchang Lou

De laatste op de route is de ‘Koning van de Tulou’. Hier is het het drukst – deze staat vast op nummer één van te bezoeken huizen van alle Chinese tourbussen. Het is een groot, rond exemplaar zoals je er wel meer ziet. Maar hij bestaat uit 4 concentrische ringen. Dat betekent dus dat als je naar binnen stapt, je op nog een ring stuit, en nog een en tot slot nog een kleintje met de tempel in het midden.

De binnenste ringen hebben ook allemaal kleine kamertjes in zich. Deze zijn bijvoorbeeld in gebruik als keuken. Net als bij de andere Tulou mag je op de begane grond overal rondkijken, maar niet de trappen op naar de hogere verdiepingen waar de mensen wonen.

tulou8

De ‘Koning van de Tulou’ (Chengqilou)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s