Kunming

kunming1

Omdat ik door de regen een dag eerder van de Hani rijstterrassen ben vertrokken, heb ik een dag ‘over’ in de stad Kunming. Deze doet zijn naam als Stad van de Eeuwige Lente eer aan, want het is er aangenaam weer. De stad zelf heeft niet zoveel bezienswaardigheden, maar ik knoop er een aantal aan elkaar die ik te voet kan bezoeken. De wegen zijn lang en recht, met brede trottoirs dus het is gemakkelijk lopen. Overal zie je fietsen staan de je kunt huren (als je tenminste een Chinese telefoon hebt met een bepaalde app…).

kunming2

Mijn eerste stop is de Yuantong tempel. Dit is een 1200 jaar oude Boeddhistische tempel, die nu helemaal ligt ingesloten in de moderne stad. Echt een oase, zo stil. Centraal op het tempelcomplex ligt een vijver met bruggetjes en een paviljoen. Het is nog een actieve tempel: je hoort de monniken zingen tijdens hun ochtendgebed.

kunming3

Een paar honderd meter verderop aan dezelfde straat ligt het stadspark Cuihu: het ‘Groene Meer’. Hier komen vooral ouderen en mensen met kinderen zich ontspannen. De ouderen doen ochtendgymnastiek, kaarten en spelen mahjong. Sommigen zijn heel druk bezig in hun eentje, zoals een man die met een zweep een tol draaiende houdt. 

kunming3b

Voor de bezoekers lijkt het voeren van de meeuwen hier wel de grootste attractie te zijn. Overal kun je stukje brood kopen die je aan de gulzige beesten kwijt kunt. Het stikt er werkelijk van de vogels.

kunming4

Aan de noordkant loop ik het park uit en stuit dan op dit opvallend gele gebouw. Het is de voormalige militaire academie. Nu is het een museum. Er is een groot paradeterrein binnen de muren. Het museum heeft een interessante tentoonstelling over de gezamenlijke strijd van de Chinezen en Amerikanen tegen de Japanners in de Tweede Wereldoorlog. Helaas zonder Engelse ondertiteling.

kunming5

Vervolgens neem ik de metro om 2 haltes verderop uit te stappen bij het Dongfeng plein. Vanaf hier is het nog 2 blokken lopen naar het moderne centrum van de stad. Er zijn hier vooral winkels gericht op de jeugd, zoals zaken met sportkleding van alle bekende merken.

kunming6

Een beetje verscholen in datzelfde gebied ligt de ‘Oude Straat’. Dit is het hart van het oude Kunming, dat ze nu weer een beetje in ere aan het herstellen zijn. Of misschien zelfs wel opnieuw aan het opbouwen. Hier zie je winkels meer gericht op toeristen of op oudere Chinezen. Je kunt er sieraden kopen, gezondheidsproducten en planten.

kunming7

In de oude straten kom ik deze wel heel bijzondere winkel tegen. Ze verkopen hier hoorns van verschillende diersoorten. Volgens mij ook ter bevordering van de gezondheid.

kunming8

Aan het eind van de middag verplaats ik me per metro naar het vliegveld van Kunming. Het is groot en een beetje chaotisch. Het meisje bij de check-in kan mijn reservering niet vinden – het helpt ook niet dat ik in plaats van een printje van dit ticket, een print van een ticket voor een volgende reis bij me heb (van Livingstone in Zambia naar Amsterdam). Maar uiteindelijk komt alles goed, sla ik me door de veiligheidscontroles en kan ik gaan zitten voor een laatste pittige maaltijd uit deze provincie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s