#693: Chengjiang

Wat is het?
De fossielenvindplaats van Chengjiang laat een compleet en gevarieerd ecosysteem zien van 530 miljoen jaar geleden. Het ligt in verschillende lagen onder de grond op een oppervlakte van ruim 9 vierkante kilometer. Hier bevond zich destijds een ondiepe zee met een modderige bodem. Er zijn in totaal fossielen van zo’n 200 soorten gevonden, van algen en sponzen tot vissen. De fossielen zijn pas in 1984 ontdekt.

Cijfer: 4 (Er is weinig discussie over het wetenschappelijk belang van deze vindplaats. Maar er is helemaal niets te zien wat je ook maar een idee geeft hoe en waar de fossielen gevonden zijn, of ze er nu nog onder de grond liggen en wat de belangrijkste vondsten waren.)

Toegang: Gratis. Althans: je komt wel langs een ticket hokje, maar daar zat niemand dus ben ik maar gewoon doorgelopen. Er waren zelfs nog 2 andere bezoekers.

Hoeveel tijd: Half uur.

Opvallend: Vanaf het busstation van Chengjiang vroeg ik een taxi me naar deze plek te brengen, waarvan ik op voorhand al geen hoge verwachtingen had. De chauffeur wist gelukkig waar het was en dat hij ook maar beter kon aanbieden op mij te wachten voor de terugrit.

Ze hebben nog wel geprobeerd er iets van te maken, met een indrukwekkende toegangspoort en een parkeerterrein met wc’s en souvenirwinkel. Het ligt ook in een mooi groene, bergachtige omgeving. Maar ik kwam voor de fossielen. Er is tegen de heuvel waar de eerste vondst van fossielen in dit gebied is gedaan een wandelpad aangelegd. Langs het pad staan informatieborden waardoor je kennis kunt maken met de vreemde zeedieren die hier leefden. Helaas zijn veel van de borden vervaagd.

chengjiang3

Reproductie van één van de uitgestorven zeedieren waarvan hier fossielen zijn gevonden.

Het eerste gebouw langs het pad is opgetrokken rondom de opgraving waar de eerste fossielen gevonden zijn. De ‘opgraving’ is een afgebrokkelde rotswand, waar je niet dichtbij mag komen. Je loopt over een glazen vloer, waaronder je fragmenten van stenen kunt zien. Veel ervan hebben afdrukken van fossielen, maar gezien hun opvallend witte kleur denk ik dat die nep zijn. De enige originele fossielen die je hier kunt zien zijn tentoongesteld in een stuk of 5 vitrines. Erg groot of spectaculair zien ze er niet uit, het zijn zeediertjes.

chengjiang4

Fossiel van een zeediertje

Het pad loopt daarna nog verder omhoog, richting het wetenschappelijk-biologisch centrum of zoiets. Het lijkt niet meer in gebruik. Dat is wel jammer, want ze hebben in het ontwerp van het gebouw geprobeerd de vorm van een zeedier na te bootsen. Vanaf hier heb je nog wel mooi uitzicht over de bergen. Gelukkig is het zonnig weer vandaag dus ik ben blij in ieder geval nog een korte wandeling te hebben kunnen maken.

chengjiang5

Het bijzonder gevormde gebouw van het wetenschappelijk instituut

Voordat we weer terugrijden naar Chengjiang zegt de chauffeur dat ik ook nog even in de souvenirwinkel moet gaan kijken. Die is verrassend goed gevuld, met diverse dikke boeken over de fossielen die hier gevonden zijn. En de vrouw achter de balie biedt me zelfs wat fossielen te koop aan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s