#691: Ho-Citadel

Wat is het?
De Citadel van de Ho-dynastie omvat de resten van een laat 14de-eeuwse hoofdstad van Vietnam. Premier Ho verplaatste de hoofdstad vanuit het voor buitenlandse aanvallen kwetsbare Hanoi naar dit meer centraal gelegen platteland. Ook versterkte hij de positie van het neo-Confucianisme binnen de staat ten koste van het Boeddhisme en Taoïsme. De stad werd in harmonie met het landschap aangelegd volgens strikte feng shui principes. De muren werden opgetrokken uit grote blokken steen, een antwoord op de uitvinding van het buskruit in het vijandige China.

Cijfer: 6 (Eerst dacht ik: “Het is alleen maar een stenen poort.” En “Waarom zou een Vietnamese dynastie die maar een paar jaar heeft geregeerd van universele waarde zijn?” Toch vond ik mijn bezoek de moeite waard omdat ik er met wat inspanning toch nog wat meer in heb kunnen ontdekken dan vooraf gedacht.).

Toegang: De entree tot de hoofdlocatie kost 40.000 dong, zo’n 1,5 EUR.

Hoeveel tijd: Ik was er ongeveer 5 kwartier, verdeeld over 2 locaties. De 3de locatie is een restant van de buitenste stadsmuur, die sloeg ik maar over.

Opvallend: Vanuit mijn overnachtingsplaats Tam Coc huurde ik een auto met chauffeur om me naar Vinh Loc te brengen. In en om Vinh Loc liggen de 3 locaties waar dit werelderfgoed uit bestaat. Het is slechts een rit van 58 km, maar het kostte ons 1,5 uur vanwege het zware verkeer en de langzame passages door diverse steden en dorpen. Al zo’n 18 km voor Vinh Loc wordt het werelderfgoed geadverteerd op verkeersborden. In de stad zelf zijn er geen duidelijke borden meer die naar de citadel (de hoofdlocatie) wijzen, maar gelukkig was mijn chauffeur er al eerder geweest en reed hij er zo naartoe. Op het terrein trof ik nog zo’n 20-30 andere bezoekers, meest lokale mensen met kinderen.

Ho2

Feniks

Ik begon mijn rondleiding in het bezoekerscentrum dat een kleine tentoonstelling heeft met vondsten uit het hele werelderfgoedgebied. Veel stenen dakpannen, oude spijkers en munten. Het mooiste is de grote terracotta Feniks, die ooit het dak van een paleis van de Ho-dynastie sierde. Ik kocht er ook een boekje in het Vietnamees en Engels met de achtergronden van de tweede locatie, het Nam Giao altaar.

De iconische Zuidpoort is de hoofdingang van de citadel. Je kunt er via een trap bovenop klimmen – en dat is wat de meeste bezoekers hier doen (inclusief foto’s maken van hun geliefden die op de top van de poort staan). Achter de poort opent het grote binnenterrein van de citadel zich. Het is een vierkant van 1 bij 1km. Vrij groot dus en je bent wel even bezig om naar de andere kant te lopen. De uitgangen op de 4 windstreken hebben nog hun originele poorten en de citadel is volledig omringd door een muur.

Van de stad en het koninklijke paleis dat zich binnen deze muren bevond is niks meer over. Het hele gebied is nu in gebruik als landbouwgrond. Dat heeft wel als voordeel dat je wat couleur locale meekrijgt terwijl je het lange stuk naar het andere eind van de citadel loopt.

Ho3

De noordelijke poort, uitgang voor de lokale boeren

De citadel was vroeger via een Koninklijke Weg verbonden met de meest heilige plek van de hoofdstad, de berg Don Son en het daarbij gelegen Nam Giao-altaar. Visueel is die verbinding er vanaf de Zuidpoort nog steeds, maar de stenen weg is al lang vervangen door praktisch asfalt.

Ho4

Zichtlijn vanaf de top van de Zuidpoort tot aan de heilige berg Don Son, met nog een stukje van de Koninklijke Weg

Dat Nam Giao-altaar stond als tweede op mijn programma. Mijn chauffeur kende dit niet, dus mijn zojuist verworven boekje waar de naam van het altaar het Vietnamees op stond was van nut om passanten de weg te vragen. Het kostte ons drie pogingen, maar we hebben het gevonden. Het ligt aan de rechterkant van de ‘heilige berg’ Don Son. Op 700 meter van de bestemming staan er zelfs borden!

Ho5

Nam Giao altaar

Het Nam Giao-altaar is de plek waar Hemel en Aarde samenkomen en de koning jaarlijks bad voor de voorspoed van zijn bevolking, dynastie en de staat. Dit altaar is pas in 2004 opgegraven, na ruim 4 eeuwen ongebruikt te zijn. Bij onze aankomst kreeg ik niet het idee dat de plek officieel open was, maar de bewaker stuurde ons recht door de struiken omhoog naar het altaar. Er is een stenen voetpad en zelfs een tentoonstellingsruimte, maar het hek daar (met fraaie Unesco-logo’s!) was afgesloten.

Het altaar bestaat uit een opeenvolging van 5 rechthoekige plateaus die naar boven toe steeds kleiner worden. Helemaal bovenop is een rond altaar, dat de hemel representeert. Aan de rechterzijde van het pad naar het altaar is een waterput waarin de koning zich reinigde voor de rituelen begonnen.

Ho6

Waterput van de Koning

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s