Het Romeinse Nîmes

Het leek zo’n simpel plan: vliegen naar Marseille en dan in een uurtje doorrijden naar Nîmes. In Nîmes had ik dan de hele middag om de Romeinse monumenten te bekijken. Maar het bereiken van de stad werd deze zaterdag heftig verstoord door mensen in ‘gele hesjes’, die protesteren tegen de hoge brandstofprijzen en ander ongerief in het algemeen. Op één na alle toegangswegen tot Nîmes waren gestremd, zodat ik met een enorme U-bocht (die me ruim een uur extra kostte) vanaf het noorden de stad in moest zien te komen.

Ook hier ging het niet zonder slag of stoot, maar was het meer een langzaamaan actie  dan een blokkade. Het was niet de laatste keer dat ik de ‘hesjes’ dit weekend in Zuid-Frankrijk tegenkwam, maar alle protesten hier verliepen vreedzaam en ik hield er uiteindelijk nog 2x een vrije doorgang op de tolweg én een banaan aan over.

Nimes1

Auto’s in de rij voor de ‘gele hesjes’

In Nîmes zelf kon ik gelukkig in een parkeergarage middenin het centrum terecht, zodat ik niet nog meer tijd verloor. Het Romeinse erfgoed van Nîmes probeert al een paar jaar op de Werelderfgoedlijst te komen, maar heeft nog niet kunnen overtuigen. Om de kandidatuur meer kracht bij te zetten is er sinds deze zomer zelfs een groots Romeins museum in de binnenstad geopend. Dit Musée de la Romanité was dan ook mijn eerste bestemming. Voor 17 EUR kocht ik er een combi-kaartje dat naast het museum ook toegang geeft tot de 3 belangrijkste Romeinse monumenten van de stad: het amfitheater, de Magne-toren en de voormalige tempel Maison Carrée.

Het is een modern en licht museum. Prettig om doorheen te lopen, maar de collectie zelf vond ik niet zo bijzonder. Nîmes spiegelt zich graag aan de buursteden Orange en Arles, die al wel op de Werelderfgoedlijst staan vanwege hun Romeinse geschiedenis. Het was echter maar één van de vele kolonies die door de Romeinen in het ‘buitenland’ werden gesticht, in gebied oorspronkelijk bewoond door Galliërs. De vraag waarin het zich onderscheidde van de anderen blijft onbeantwoord.

Nimes2

Grafmonument in het museum

Pal tegenover het museum ligt het oude amfitheater, de Arena. Het museum heeft een panoramaterras vanaf waar je over de stad uit kunt kijken. Alleen ligt het amfitheater eigenlijk te dicht bij en het is te hoog om er goed zicht op te hebben.

Het ovalen amfitheater wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor stierengevechten. In de Romeinse tijd werden er gladiatorengevechten gehouden, iets waaraan met kartonnen informatieborden en een enkel tentoonstellingszaaltje nog wordt herinnerd. Verder deed het me vooral aan een verouderd voetbalstadion denken, met veel ingangen en kille stenen passages. Er liepen nog een paar andere toeristen rond, bezig met een speurtocht.

Nimes3

Amfitheater

Nimes4

Passage in het amfitheater

Met 140.000 inwoners is Nîmes een middelgrote stad. Het centrum is onmiskenbaar Frans, met grootse pleinen en classicistische gebouwen. Vrij aangenaam maar ook weer niks bijzonders. Het mooiste gebouw van de binnenstad is het Maison Carrée, een perfect Romeins tempeltje. Je kunt er ook naar binnen – het binnenste blijkt omgetoverd te zijn tot een bioscoopzaal. Daar speelt elk half uur een film over de Romeinse geschiedenis van de stad. De hoofdpersonen van dit verhaal zijn Licinia Flavilla and Sextus Adgennius Macrinus: de twee wier hoofden het mooiste grafmonument in het museum sieren (zie foto 2 hierboven). Het was mede aan hen te danken dat er hier een bloeiende Romeinse stad ontstond.

Nimes5

Maison Carrée

Tegenover het Maison Carrée ligt een nieuw museum over moderne kunst, maar voor een goed bezoek aan bijvoorbeeld de Picasso-tentoonstelling had ik de energie en de tijd niet meer.

Ter afsluiting van de middag liep ik nog wat verder door, naar de Tuinen van de Fontein. Dit schijnt één van de eerste Franse stadsparken te zijn. Het is aangelegd rondom een antieke waterbron. Het ziet er zo in de herfst niet al te gezellig uit, maar ondanks dat zijn er veel mensen op de been om hun hond uit te laten of de kinderen te laten spelen. In een hoekje van het park ligt nog een Romeins overblijfsel: de Tempel van Diana. Dit was waarschijnlijk helemaal geen tempel (een bibliotheek wellicht?) en zeker niet gewijd aan de godin Diana. Wat rest is een ruïne in broze staat, deels volgelopen met water.

Nimes6

Tempel van Diana

Daarmee kwam mijn bliksembezoek aan Nîmes ten einde. Ik genoot er van het duidelijk zachtere klimaat dan in Nederland, maar verder is het niks bijzonders. Het amfitheater en Maison Carrée mogen uitstekend bewaarde monumenten uit de Romeinse tijd zijn, maar ze deden me niks. Ze zijn te veel gekoppeld aan middelmatige en oppervlakkige attracties die de toeristenmassa’s in de vast heel drukke zomermaanden moeten vermaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s