Terugblik Stedentrip Caïro

Het ligt misschien niet zo voor de hand, maar Caïro is een hele leuke bestemming voor een stedentrip van een paar dagen. Ik was er 5 dagen en heb me geen moment verveeld. Je moet wel een beetje door de vervallen gebouwen, stof en chaos heen kunnen kijken. Maar er zijn echt bijzondere dingen te bekijken en de sfeer is heel gemoedelijk.

Voorbereiding

Ik boekte deze gehele reis pas ongeveer een maand van tevoren, toen ik zeker wist dat ik nog wat vakantiedagen op te maken had. Alleen de vluchten zijn wat goedkoper als je ze eerder boekt. Verder is het geen probleem, hotels genoeg in Caïro.

Vervoer

Internationale vlucht
Ik vloog met Egyptair. De vlucht duurt zo’n 4 uur. Op de heenweg hadden we 50 minuten vertraging. Op de terugweg vertrokken we ook te laat, maar kwamen we nog iets voor schematijd aan. Beide vluchten zaten erg vol.

Egyp1

Vertraging op Schiphol

Vervoer binnen de stad
De handigste manier om je binnen Caïro te verplaatsen is met de metro. Er zijn 2 lijnen, het is niet al te complex en staat ook allemaal in het Engels aangegeven. Kaartjes koop je bij een kiosk op het station. De prijs hangt af van de afstand, maar voor een ritje van maximaal 9 haltes betaal je 3 pond (0,15 EUR).

Verder is Caïro ook heel makkelijk te voet te doen. Het verkeer is erg druk en het oversteken vraagt wel wat oefening. Maar verder vond ik het overal op straat heel veilig en gemoedelijk.

Egyp4

Metrostation, te herkennen aan de rode M

Hotel

Het Talisman Hotel is een beetje apart. Het grootste pluspunt van het hotel is de ligging: midden in ‘Downtown’, het commerciële hart van Caïro. Volop winkels en restaurants in de buurt en maar 10-15 minuten lopen naar een metrostation, het Egyptisch museum en Oud-Caïro. De kamer is schoon, stil en veilig. Het hotel beslaat de vijfde verdieping in een totaal vervallen gebouw, waar je met een antieke lift naar toe moet. Het personeel spreekt een beetje Frans en 2 woorden Engels, maar veel communicatie is er niet.

Egyp2

Kamer in het Talisman hotel

Website: Talisman Hotel
Kosten: ca. 85 EUR per nacht met ontbijt

Eten

Tijdens mijn vorige reis door Egypte had ik het al opgemerkt: voor het eten ga je er niet naar toe. Helaas was dat in Caïro niet anders.

Ontbijt
In het hotel werd elke dag exact hetzelfde ontbijt geserveerd: zoetige broodjes, witte kaas/komkommer/tomaat, gekookt ei en jam. Daarbij koffie of thee en sap uit een pak.

Lunch & diner
Er zijn opvallend weinig restaurantjes in Caïro waar je zo even naar binnen loopt. In de buurt van het hotel ging het nog wel: er zit bijvoorbeeld een filiaal van de Engelse koffieketen Costa Coffee en van het Egyptische gezinsrestaurant Gad. Maar in de rest van de stad was het echt zoeken. Vaak zocht ik vooraf het adres van een restaurant op.

Op de kaart staat overal vooral gegrild vlees. Verder probeerde ik een keer koshari uit – een rare mix van spaghetti, macaroni, linzen, kikkererwten en tomatensaus.

Egyp3

Koshari

Twee keer at ik in één van de restaurants van een luxe hotel. Dat bij het Meena House bij de piramides van Giza viel wat tegen. Wel erg lekker was het in het Libanese restaurant Sabaya van het Intercontinental Semiramis. Beide keren betaalde ik ongeveer 15 EUR voor de maaltijd inclusief drankje.

Kosten

Je kunt het zo duur maken als je wilt. Exclusief de vlucht was ik zo’n 128 EUR per dag kwijt. Dat komt vooral door het wat duurdere hotel en de 2 georganiseerde privé-dagtochten die ik heb gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s