#687: Historisch Caïro

Wat is het?
Historisch Caïro omvat het historische centrum van de stad, met meer dan 600 monumenten stammend uit de 7de tot 20ste eeuw. Hier bevond zich al een belangrijke stad sinds het begin van de Islam en in de 10de eeuw is Caïro er als nieuwe hoofdstad van Egypte gesticht. Het oude centrum herbergt verschillende belangrijke moskeeën, mausolea, oude huizen en vestingwerken.  .

Cijfer: 7,5 (Er zijn heel veel mooie, echt oude gebouwen te zien hier. Je moet alleen nogal door de rotzooi heen kijken. Caïro heeft bepaald niet de grandeur van Istanbul, terwijl het een veel langere geschiedenis heeft en veel meer variatie in bouwstijlen.).

Toegang: De meeste moskeeën zijn gratis te bezoeken. Alleen voor de Sultan Hassan-moskee betaalde ik 60 Egyptische pond (3 EUR) en voor de Citadel 100 pond (5 EUR).

Hoeveel tijd: Een volle dag is alleen al nodig voor Islamitisch Caïro. Ik liep er rond van half 9 tot half 5. En dan heb je ook nog Koptisch Caïro wat ook bij dit werelderfgoed hoort – dat ga ik over 2 dagen bezoeken.

Opvallend: Ik heb voor mezelf vooraf een lijstje gemaakt van moskeeën uit verschillende periodes die ik wil bezoeken. De eerste daarvan is meteen de oudste: de Ibn Toeloenmoskee uit het jaar 879. Ik rijd eerst 2 haltes met de metro en ga dan – met kaartje in de hand – op zoek naar deze moskee. Ik loop wel meteen in de goede richting, maar het kost me toch nog 20 minuten om er te komen. Niks staat hier aangegeven in Caïro (zelfs de Piramides niet, maar die zijn heel hoog).

De Ibn Toeloenmoskee is bijzonder vanwege zijn spiraalvormige minaret. Deze is ontworpen naar het voorbeeld van de minaret van de moskee van Samarra in Irak (overigens ook een werelderfgoed). De moskee heeft vooral een grote binnenplaats waarop heel veel gelovigen tegelijk konden bidden (genoeg voor het hele leger van Emir Ibn Toeloen, de stichter). Erg druk in gebruik lijkt deze moskee nu niet meer. Veel zit onder de duivenpoep. Je krijgt bij de ingang beschermhoesjes om je schoenen – eigenlijk bedoeld om de heilige grond niet te besmetten met straatvuil, maar hier ook wel een beetje voor de hygiëne…

Cairo2

Ibn Toeloenmoskee met zijn spiraalminaret

Ik loop daarna verder richting de Citadel, een vesting iets boven de stad. Gelukkig kun je dat wel goed zien liggen. Aan de voet daarvan staat ook nog een reeks aan oude moskeeën. Daarvan bezoek ik de Sultan Hassan-moskee. Deze stamt uit de tijd dat de Mammelukken over Caïro heersten (1363). Het schijnt één van de grootste moskeeën van Egypte te zijn. Het binnenterrein is hier prachtig, in de Perzische iwan-stijl (met 4 open ruimtes, 1 aan elke zijde van de binnenplaats).

Achter het preekgestoelte ligt nog een ruimte. Deze was bestemd voor de graftombe van Sultan Hassan zelf, maar dat is er nooit van gekomen. Ook hier waan je je net in Iran. De hoeken van de grafruimte zijn bedekt met muqarnas – een laag van kleine nisjes, als een soort honingraat.

Cairo3

Fontein op de binnenplaats van de Sultan Hassan-moskee

Om de Citadel binnen te komen moet ik er eerst voor zo’n 60% omheen lopen – de enige ingang die tegenwoordig open schijnt te zijn zit aan de achterkant. Hier is ook weer veel bewaking, net zoals ik eergisteren bij het Egyptisch museum en de Piramides zag. Bij de 2 moskeeën van de ochtend was ik haast de enige buitenlandse toerist, maar hier bij de Citadel worden ze weer met busladingen tegelijk aangevoerd. Ook zijn er veel lokale dagjesmensen – het is zaterdag, de tweede dag van het Egyptische weekend.

De Citadel heeft een militair museum en een politiemuseum, vestingsmuren en een aantal moskeeën. De mooiste daarvan is de Muhammad Ali Pasha-moskee. Deze dateert uit de 19de eeuw, uit de Ottomaanse periode. Het lijkt dan ook erg op de moskeeën in Istanbul.

Cairo4

Muhammad Ali Pasha-moskee

Ik heb inmiddels wel trek gekregen in lunch, maar restaurants of zelfs eetstalletjes zie je hier helemaal niet in het oude gedeelte van de stad. Ik loop dus maar terug naar het modernere centrum (‘Downtown’), waar ook mijn hotel ligt. Daar was ik niet meer zo ver vandaan. Daar eet ik redelijk bij een net restaurant. Het geeft me in ieder geval weer genoeg energie om de draad weer op te pakken.

Ik heb namelijk nog één periode uit de geschiedenis van Caïro nog niet gezien: de Fatimiden. Zij kwamen in de 10de eeuw aan de macht. Van hun erfenis is o.a. de Al Azhar-moskee overgebleven. Bij de moskee hoort misschien wel de oudste nog opererende universiteit ter wereld. Ik kom er aan tijdens gebedstijd, maar dat geeft niks: ik mag overal gewoon naar binnen. Wel krijg ik een gewaad aan. Dit is de meest religieuze van de moskeeën waar ik vandaag binnen ben geweest. Je ziet er ook veel moslims uit andere landen, zoals Maleisië/Indonesië en Centraal-Azië.

Cairo5

Al Azhar-moskee, er is net gedweild

Deze moskee ligt in een wijk met nog veel meer overblijfselen van de Fatimiden. Ik kijk er binnen bij een oude karavanserai (Wikala al-Ghouri, 17de eeuw) en slenter door de hoofdstraat van de Khan el-Khalili bazaar. Hier is het ook erg druk met winkelende mensen.

Cairo6

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s