#685: Lednice-Valtice

Wat is het?
Het Cultuurlandschap van Lednice-Valtice is een tijdens de Verlichting door de adellijke familie Liechtenstein ontworpen gebied. De familie eigende zich Lednice halverwege de 13de eeuw toe en in de 14de eeuw volgde het 7 kilometer verderop gelegen landgoed Valtice. Tussen de 17de en 20ste eeuw transformeerden ze het landschap binnen hun domeinen. Daarbij verenigden ze barokke architectuur met Engelse landschapsarchitectuur, onder andere door het aanleggen van lanen en paden tussen hun verschillende eigendommen.

Cijfer: 3 (Ik twijfelde nog tussen een 3 en een 4, maar ik kan hier helemaal niks positiefs over zeggen. Alleen dat ik Tsjechië nu ‘compleet’ heb!).

Toegang: Toegang tot de tuin en het binnenterrein van het kasteel van Valtice is gratis.

Hoeveel tijd: Ik was er een uurtje.

Opvallend: Het derde werelderfgoed met een paleisje in één weekend, dat kon niet goed gaan. En dan zijn dit eigenlijk nog twee paleizen ook: één in Lednice en één in Valtice. Vooraf had ik al besloten dat ik maar naar één van de twee zou gaan. Toen ik na het bezoek aan Kromeriz de navigatie op mijn telefoon instelde op de volgende bestemming, typte ik “Valtice” in. Ik meende me uit de voorbereidingen te herinneren dat dat nog het mooiste van de twee paleizen zou zijn. Achteraf ben ik daar niet zo zeker van….

Onderweg naar Valtice rijd je ook door Lednice: daar zag ik een groot geel paleis middenin het plaatsje. Een lange rechte weg verbindt dit met dat andere paleis – onderweg passeer je onder andere een groot meer. Eenmaal aangekomen in Valtice bleek ook hier het paleis midden in het stadje te liggen. Het was er behoorlijk druk zo op zondagmiddag. Parkeren was een probleem: na 2 rondjes door de stad raakte ik mijn huurauto uiteindelijk in een woonwijk kwijt.

Lednice2

Beelden in de tuin van Valtice, bij het ‘Amfitheater’

Het werelderfgoed zou het moeten hebben van z’n landschapsarchitectuur, met zorgvuldig aangelegde paden, vergezichten, verschillende boomsoorten en hier en daar een bizar bouwwerkje. Zo is er op het terrein van Valtice een namaakgrot (niet meer toegankelijk?), de intrigerend klinkende ‘kikkerkelder’ (ik trof een groot slot op de deur), een zuilengang (gesloten voor het winterseizoen) en de Hubertuskapel (5 kilometer lopen, waarna het maar de vraag is wat je aantreft).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s