#684: Kroměříž

Wat is het?
Het complex van Tuinen en kasteel in Kroměříž heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het barokke paleis- en tuinontwerp in Centraal-Europa. Met name het Lusthof, ontworpen in de Italiaanse tuinstijl, is een zeldzaam goed bewaard gebleven tuin uit de 17de eeuw.

Cijfer: 5 (Het kasteel is al helemaal niet de moeite waard om binnen te gaan. De beide tuinen zijn in ieder geval nog wel goed voor een lekkere herfstwandeling.).

Toegang: De kasteeltuin is gratis, toegang tot het Lusthof kost 80 Tsjechische kronen (3,10 EUR).

Hoeveel tijd: Anderhalf uur.

Opvallend: De tuin bij het kasteel gaat al om 7 uur open. Dus na het ontbijt in mijn prima hotel in het centrum van Kromeriz ging ik eerst daar maar eens kijken. Het is een landschapspark in Engelse stijl – dus ‘gewoon’ een park dat je op heel veel plekken in Europa ziet. Wandelpaden, bankjes, vijvers, een bruggetje. Er zijn ook pauwen en een soort kinderboerderij. Ik kwam een konijn tegen dat daar vast uit weggelopen was.

Kromeriz2

In de kasteeltuin

Een kwartiertje lopen verderop, aan de andere kant van het centrum, ligt het Lusthof (ook wel de Bloementuin genoemd). Het is pas om 9 uur open en hier moet je wel entree betalen. Dit is eigenlijk het enige element van dit werelderfgoed dat iets bijzonders heeft. Blikvanger is de 244 meter lange bogengalerij, met in iedere nis een standbeeld en een buste op iedere boog.

Kromeriz3

Bogengalerij in het Lusthof

De tuin zelf bestaat uit veel rechte paden die allemaal bij de centraal gelegen Rotunda uitkomen. Verder zijn er veel creatief geknipte heggen. Het moet een hels karwei zijn om dit allemaal bij te houden, maar het ziet er netjes uit.

Kromeriz4

Patronen in het Lusthof

Een gedachte over “#684: Kroměříž

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s