#683: Kasteel Litomyšl

Wat is het?
Het Kasteel Litomyšl is een op Italiaans ontwerp gebaseerde adellijke residentie uit de Renaissance. Centraal in het ontwerp van het gebouw staan de arcades (bogengalerijen), die zich uitstrekken over 3 verdiepingen. Alle façades van het kasteel zijn bedekt met sgraffiti, tekeningen die gekrast en ingekleurd zijn in de verse pleisterlaag van de muren. Litomyšl ligt in het oosten van de Tsjechische regio Bohemen.

Cijfer: 6 (Door die sgraffiti op de buitenmuren is het een uniek gebouw, waar je elders op de wereld geen tweede van vindt. Verder is het een doorsnee kasteeltje van de adel in deze regio.).

Toegang: Je kunt vrij om het kasteel heen lopen, de binnenplaats bezoeken en de tuinen. Alleen voor een rondleiding door de paleiskamers moet je betalen: 150 Tsjechische kroon (5,80 EUR).

Hoeveel tijd: Anderhalf uur.

Opvallend: Het kasteel van Litomysl was een van de drie kastelen van Zuidoost-Tsjechië die nog steeds op mijn werelderfgoed-actielijstje stonden. Ik besloot om ze allemaal (Litomysl, Kromeriz en Lednice / Valtice) in één keer op te pakken tijdens een snel weekendje weg. Zaterdagochtend vroeg vloog ik naar Wenen, een handiger vertrekpunt dan Praag voor deze regio. Daar huurde ik een auto en reed 3 uur naar het noorden totdat ik in Litomysl aankwam. Niet alle verhuurbedrijven staan toe de auto van Oostenrijk naar Tsjechië mee te nemen (Sixt doet dit wel). En je moet er rekening mee houden dat je na het passeren van de grens een Tsjechisch tolvignet bij een benzinestation moet kopen. Verder is het allemaal eenvoudig.

Litomysl3

Binnenplaats van het kasteel

In Litomysl aangekomen is het kasteel niet moeilijk te vinden. Dankzij zijn ca. 8.000 sgraffito ‘stenen’ die de buitenkant volledig bedekken, valt het nogal op in zijn barokke omgeving. Het bevindt zich boven het stadscentrum op de Kasteelheuvel en wordt omringd door een Franse formele tuin, de kasteeltuin in Engelse stijl, de brouwerij, manege, stallen en koetshuis – die ook allemaal tot het kerngebied van het werelderfgoed behoren.

Litomysl6

De oude brouwerij

Meest opvallend zijn natuurlijk die ‘stenen’ – ze zijn qua formaat en stijl allemaal hetzelfde. Maar de afbeeldingen verschillen: er zijn afbeeldingen van dieren, mensen, planten.

Litomysl2

Eén van de sgrafitti-stenen

Ik was niet van plan om kasteeltours te nemen in alle 3 kastelen dit weekend, maar voor Litomysl dacht ik dat het wel de moeite waard zou zijn omdat de tour een bezoek aan het 18e-eeuwse theater omvat. Bij het loket zetten ze me op de lijst voor de tour van 14:00 uur. Zo had ik eerst nog meer dan een uur vrij te besteden, wat ik deed in het stadscentrum (doods op een zaterdagmiddag, net zoals ik eerder dit jaar in Zatec heb meegemaakt) en in de gezellige koffieshop die zich in het voormalige koetshuis van het kasteel bevindt .

Zo’n 30 mensen kwamen opdagen voor de rondleiding: allemaal Tsjechisch, 95% vrouwelijk. De rondleidingen worden alleen in het Tsjechisch uitgevoerd. Ik kreeg een boekje met uitleg in het Engels en kon meelopen. Voor ik het wist waren we al in het theater, dat is waar de tour begint met een lange uitleg van de geschiedenis van het kasteel en het theater. Het is een heel intiem theater waar de 30 bezoekers van vandaag net in de reguliere zitplaatsen voor gasten passen – de adel zat vroeger op de balkons boven ons hoofd. De Tsjechische gids vertelde duidelijk veel meer dan in mijn boek stond, maar dat verstond ik niet dus ik staarde alleen maar naar de Italiaans geïnspireerde landschapsscènes die op de toneelschermen zijn geschilderd. Het is jammer dat we de oude machines op het podium niet in actie konden zien.

Litomysl4

Het theaterpodium

Daarna gingen we naar de eerste verdieping, die het beste uitzicht op de binnenplaats met 3 bogengalerijen heeft die dit gebouw kenmerkt. Van daaruit betraden we een reeks aan vorstelijke kamers. Ze hebben nog de originele houten vloeren, er is een rode loper waar je op loopt. Het hele gebouw is niet zo groot, dus bezochten we slechts een 8-tal kamers. Deze zijn ingericht met rococo-meubels, kleurrijk geverfd behang en zo meer van wat je in Centraal-Europese paleizen ziet.

De laatste zaal van de tour is de Voorkamer van de Ruiters: de familie Waldstein-Wartenberg die dit kasteel in de 18e eeuw bezat hield van hun paarden en kweekte een speciaal ras in de befaamde stoeterij van Kladruby. Enorme schilderijen van deze verschillend gekleurde paarden sieren deze kamer.

Litomysl5

Schilderijen van de Kladruby-paarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s