Terugblik Balkan 2018

Het was een prima ontspannen reis met volop hoogtepunten. Lekker weer nog (25-30 graden), maar toch al minder toeristen dan in het echte hoogseizoen. Het mooiste vond ik mijn verblijf van 2 dagen in de Turkse stad Bursa en mijn tijd in het Griekse Meteora. Daar genoot ik vooral van mijn wandeling door dit schitterende gebied.

Tussen de toeristische hoogtepunten door voelde het vooral als een werkreis: ik regelde nog de laatste dingen voor de werelderfgoedmeeting 2018, kwam tot een akkoord bij mijn nieuwe werkgever, zegde op bij mijn oude werkgever, bereidde een lezing over werelderfgoed voor de OU studentenvereniging en boekte ook meteen maar alles voor de werelderfgoedmeeting 2019 in Schotland. Lang leve het afschaffen van de roamingkosten voor telefonie en data in de EU (en Turkije) en whatsapp die dit allemaal mogelijk maakte; zo hield ik kantoor vanuit de bus.

Voorbereiding

Het enige aandachtspunt in de voorbereiding is het tijdig aanvragen van het visum voor Turkije. Je kunt dat online doen, en ik kreeg direct de bevestiging dat het visum was toegewezen. Je moet een print van die bevestiging meenemen: aan de grens tussen Bulgarije en Turkije vroegen ze er om en zetten ze er een stempel op.

visumturkije

Mijn e-visum voor Turkije

Vervoer

Internationale vluchten
Op de heenreis vloog ik rechtstreeks van Eindhoven naar Varna in Bulgarije. Dit betekende 2x een primeur voor mij: het vliegveld Eindhoven bleek klein en al net zo low-budget als de maatschappijen die er vandaan vliegen. Het Hongaarse Wizzair zorgde echter voor een vlucht zonder problemen.

Terug vloog ik met KLM van Athene naar Amsterdam. Een volledig volle vlucht, in een toestel dat wel wat krap aanvoelde voor de vlucht van 3,5 uur. Wel voor het eerst in lange tijd binnen Europa een warme maaltijd geserveerd gekregen – lekkere vegetarische penne.

bulgav1

Wizzair vliegtuig op vliegveld Eindhoven

Binnenlands vervoer
Verder heb ik nogal veel in lange afstandsbussen gezeten. In Bulgarije en Turkije waren deze heel luxe, met een tv-schermpje, stopcontacten om je spullen op te laden en lekker brede stoelen. In Griekenland waren het gewone touringcars.

bulgav2

Busstation van Varna (Bulgarije)

Hotels

Varna
In het Hotel Color verbleef ik 2x 1 nacht. De eerste nacht sliep ik in een eenvoudige kamer in de kelder. De tweede nacht was het een stuk beter op de eerste verdieping. In beide gevallen moest ik zelf de kamer nog wel een beetje aankleden door handdoeken en lakens uit de kast te pakken. Het ligt eigenlijk net iets te ver lopen van het centrum (15-20 minuten). En die goudkleurige sprei had ook niet gehoeven.

bulgah1

Website: Hotel Color
Kosten: 30 EUR per nacht zonder ontbijt

Ruse
Het Vega Boutique Hotel ligt aan een winkelstraat in het centrum van Ruse. Het is een nieuw hotel, met moderne kamers. Ook hier misschien een beetje te veel goud in de aankleding…

bulgah2

Website: Hotel Vega
Kosten: 39 EUR per nacht inclusief redelijk ontbijt

Nessebar
Nessebar Royal Palace ligt in het historische deel van de stad. ’s Avonds zat ik er lekker op mijn balkon met uitzicht op zo’n mooi Byzantijns kerkje. Ik had er een erg ruime kamer. Het personeel was een beetje Bulgaars-stug.

bulgah3

Website: Nessebar Royal Palace
Kosten: 50 EUR per nacht inclusief ontbijt

Istanbul (1)
Het Sapphire Hotel ligt midden tussen de toeristenrestaurants in het hartje van Oud Istanbul. Gunstig gelegen voor alle bezienswaardigheden, alleen om er te komen met openbaar vervoer vergt wel wat opletten (je kunt het beste tram 1 nemen). Ik kreeg er een standaard 3-sterrenkamer, waar in de badkamer de douchekop niet op de stang bleef hangen. Vriendelijk personeel, veel keuze bij het ontbijt.

bulgah4
Website: Hotel Sapphire
Kosten: 41 EUR per nacht inclusief ontbijt

Bursa
Het Safran Otel is een net pension waar tijdens mijn verblijf weinig tot geen andere gasten waren. Het ligt centraal voor het openbaar vervoer en de binnenstad. Het ligt wat hoger in de oude Citadel – maar er is een roltrap van de hoofdstraat naar deze wijk! Ik had er een ruime, leuk aangeklede kamer.

bulgah5
Website: Safran Otel
Kosten: 41 EUR per nacht inclusief ontbijt

Istanbul (2)
Het Lionel Hotel had ik uitgekozen omdat het dichtbij het busstation van Istanbul ligt, vanwaar ik de volgende ochtend zou vertrekken. Het is een groot en modern hotel, maar mij te pretentieus. Rommelige ontvangst ook. Goed ontbijtbuffet.

bulgah6
Website: Lionel Hotel
Kosten: 72 EUR per nacht inclusief ontbijt

Kavala
De Old Town Inn ligt in een voetgangersgebied in het centrum van de stad. Eenpersoonskamer hier, wel wat krapjes (zeker de badkamer). Maar wel een leuk balkonnetje. Ze hebben alleen kamers te huur, de eigenaren wonen er niet en houden hun kantoortje onder de trap!

bulgah7
Website: Old Town Inn
Kosten: 45,50 EUR per nacht zonder ontbijt

Kastraki (Meteora)
Guesthouse Plakias vond ik het fijnste hotel van deze reis. Ik had er een ruime 3-persoonskamer, plus balkon met uitzicht op de bergen. Het hoort bij een echte Griekse taveerne, waar je ook goed kunt eten. Ontbijt was zeer uitgebreid. Heel vriendelijke mensen ook.

bulgah8
Website: Guesthouse Plakias
Kosten: 46 EUR per nacht inclusief ontbijt

Athene
Het Kimon Hotel ligt midden in het toeristische hart van Athene, tussen de metrostations en pleinen van Monastiraki en Syntagma. Het is een fris en modern hotel. Ik heb er een niet al te grote 1-persoonskamer. De straat waaraan het ligt is zo nauw dat er nauwelijks zonlicht naar binnen valt – het wordt er dus ook niet snel warm. Goede geluidswerende ramen ook.

bulgah9
Website: Kimon Hotel
Kosten: 54 EUR per nacht zonder ontbijt

Eten

Geen van de 3 landen zijn echt culinaire topbestemmingen. Turkije heeft misschien nog het meeste te bieden van de 3. Maar eigenlijk zijn ze overal vooral goed in vlees aan een spies rijgen en die op de grill leggen.

Ontbijt
Met het ontbijt was het een beetje behelpen deze reis. Een flink aantal van de hotels die ik had uitgekozen serveerde geen ontbijt, zodat ik ergens buiten de deur koffie en een broodje moest scoren. Daar waar er wel ontbijt was, bestond dat meestal uit tomaat / komkommer / schapenkaas / olijven met wat brood van onbestemde kwaliteit.

bulgae1

Ontbijtbuffet in Ruse (Bulgarije)

Lunch
Lunch en avondeten zijn hier eigenlijk hetzelfde. Soms nam ik voor lunch een salade of een voorgerecht. Of gewoon een belegd broodje.

bulgae2

Broodje kebab en Ayran in Bursa (Turkije)

Diner
Bursa is de geboortestad van de Iskender kebab: plakjes lamsvlees, gedrapeerd over stukjes brood en overgoten met een tomatensaus, yoghurt en gesmolten boter. Dat moest ik natuurlijk een avond uitproberen terwijl ik er was. Je vraagt je wel af hoeveel calorieën dit is… Traditioneel drink je er Ayran bij (zoutige yoghurtdrank).

bulgae3

De originele Iskender kebab uit Bursa (Turkije)

In Griekenland en Bulgarije bestelde ik meestal een spies met kipfilet. Je krijgt dan ook alleen dat (soms nog met wat patat erbij), dus het is wel handig er een salade bij te bestellen. De auberginesalades waren erg lekker en elke keer anders.

Kosten

Bulgarije en Turkije zijn beide erg goedkope landen om doorheen te reizen. Door de recente devaluatie van de Lira was Turkije natuurlijk spotgoedkoop – als ik ergens 4 EUR voor het avondeten inclusief drankje moest betalen was dat al veel. In Bulgarije gaf ik gemiddeld 69 EUR per dag uit en in Turkije 63 EUR. Daarmee liggen ze onder het prijsniveau van toch ook prijsgunstige landen als Vietnam en Bolivia van een paar jaar geleden, en ook onder dat van Georgië waar ik eerder dit jaar was.

Griekenland is een stuk duurder. Zeker in het toeristische deel van Athene liggen de prijzen bijna op Nederlands niveau. Hier spendeerde ik 92 EUR per dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s