Stadswandeling Athene

De afgelopen jaren is het voor mij een gewoonte geworden dat wanneer ik in een grote stad ben, ik aansluiting probeer te zoeken bij een (gratis) wandeltour. Zo leer je in korte tijd de stad kennen én hoor je wat er nu zoal speelt in de stad of het land. Zo deed ik dit jaar bijvoorbeeld al de interessante Solidariteits-tour in Gdansk. Ook in Athene hebben ze een dergelijke tour. Hier moet je je vooraf aanmelden – ze houden de vertrekplaats een beetje geheim om de autoriteiten van zich af te houden die vinden dat ze geen officiële gidsen zijn.

Athene1

De oudste resten van Athene die nog te vinden zijn

Toch hebben er zich maar liefst 40 mensen aangemeld. We worden over 2 groepen verdeeld. Ik ga mee met de Engelsman Martin, die al jaren in Athene woont en er klassieke Griekse geschiedenis heeft gestudeerd.

Ik ben vooral benieuwd wat Athene naast de Acropolis – haar bekendste monument – te bieden heeft. Zowel aan oude als meer recente uitingen van haar geschiedenis. Helaas laat deze tour het op 2 gebieden nogal afweten: Martin houdt zich verre van commentaar op het huidige Griekenland en veel gewandeld wordt er ook al niet. Hij stopt regelmatig om lange betogen over de Griekse Oudheid te houden. Zijn kennis is bewonderenswaardig, maar heel onderhoudend vind ik het niet.

Athene2

Toren van de winden

We lopen een kort rondje door het Atheense centrum. We staan stil bij de resten van de Bibliotheek van Hadrianus, een bouwwerk (nu ruïne) uit de Romeinse tijd waarin boekrollen vanuit het Rijk werden bewaard en mochten worden ingezien. Iets verderop ligt de ook Romeinse Agora – het centrale marktplein. Hier staat de witte Toren van de Winden. Dit achthoekige gebouw gaf de tijd en de windrichting aan. Het is zo stevig gebouwd dat het als één van de weinige gebouwen in Athene de tand des tijds doorstaan heeft.

Martin staat ook ruim stil bij de diverse musea van de stad, waarvan hij zo de entreeprijzen en openingstijden kan oprakelen. Hijzelf vindt ze allemaal even interessant. Zelf raak ik niet enthousiast over wat er verder nog in Athene te zien is naast de Acropolis.

Athene3

Herbouwde Stoa van Attalos, nu een museum

Tegen zonsondergang eindigen we onze tocht op een heuvel met zicht op de Acropolis én over de moderne stad Athene. Het is een heerlijk uitzicht om de dag mee af te sluiten. Dit is een minder bekende zonsondergangslocatie – je kunt zien dat vlakbij de Acropolis een massa mensen zich op een heuvel verzameld heeft. Bij ‘onze’ heuvel in een parkje zijn we vrijwel de enigen.

Athene4

Acropolis tegen zonsondergang

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s