#680: Philippi

Wat is het?
De Archeologische opgraving van Philippi omvat de resten van een ommuurde stad uit de vierde eeuw voor Christus. Philippi, gesticht door de Macedonische koning Philip II, ontwikkelde zich tot strategische provinciestad onder de Romeinen. Later werd het een vroeg centrum van het Christendom en pelgrimsplaats, omdat de apostel Paulus de plek bezocht zou hebben rond het jaar 50.

Cijfer: 6,5 (Het staat in geen verhouding tot de grote Griekse opgravingen van Olympia of Delphi, maar ik vond het toch wel wat hebben. Het heeft met z’n Romeinse en christelijke wortels een heel ander verhaal dan de andere (puur) Griekse werelderfgoederen. Het museum ter plekke voegt ook wat toe.).

Toegang: 6 EUR.

Hoeveel tijd: Ik wandelde er ruim 2 uur op mijn gemak rond. Het is een groot terrein dat uit verschillende sectoren bestaat. Het wordt doorsneden door de oude provinciale weg tussen Kavala en Drama, maar die hebben ze om de werelderfgoednominatie succesvol te laten zijn maar omgeleid.

Opvallend: Om 9 uur vertrek ik met de regionale bus uit mijn overnachtingsplaats Kavala richting het dorpje Krinides, waarbij deze opgravingen liggen. Twintig minuten later sta ik al in de hoofdstraat en vlakbij het parkeerterrein van Philippi. Er staan 2 bussen in de schaduw geparkeerd, maar ik lijk zo op het oog de eerste en enige bezoeker. Bij de ingang hebben ze in ieder geval nog geen wisselgeld voor mijn 20 EUR. Maar gelukkig hebben ze wel een creditcardmachine…

Het pad over het terrein gaat eerst langs het theater. Dit van oorsprong Griekse theater werd door de Romeinen omgevormd tot een arena voor dierengevechten. Daar moesten hun nazaten, de vroege christenen, niks meer van hebben. Ze stelden het buiten gebruik en lieten het vergaan. Tegenwoordig is het wel weer een herkenbaar theater / stadion met rijen zitplaatsen, waar jaarlijks een theater- en muziekfestival wordt gehouden.

Philippi2

Eén van de reliëfs bij het Grieks/Romeinse theater

Via een pad omhoog kom je daarna bij het museum, dat zit in een modern gebouw. Eromheen staan grafstenen en beelden die op het terrein zijn gevonden, daar zitten mooie exemplaren bij. Ook binnen is er meer kwaliteit dan kwantiteit, vooral van Romeinse beelden.

Bijbeltours door deze regio stoppen ook graag bij Philippi. In het jaar 49 of 50 zou de apostel Paulus hier de eerste Europeaan tot christen gedoopt hebben – een lokale vrouw genaamd Lydia. Bij zijn tweede missiebezoek kreeg hij het aan de stok met een slaveneigenaar toen hij een slavin “genas van het boze oog” en zij niet meer als waarzegster kon werken. Dus werd hij in de cel gegooid! Deze cel is, naar verluidt of naar men gelooft, nog bewaard gebleven.

Philippi3

Waar Paulus gevangen zat

Centraal op het terrein is een open plein, het voormalige Romeinse forum. Net als in de rest van Philippi staat er niet heel veel meer overeind: de stad is door een aardbeving in 619 verwoest, maar het lijkt alsof dat vorige week was. Alle gevallen stenen liggen nog gewoon op de grond. De contouren van een rij winkels zijn nog wel te zien.

Philippi kende, voor zover we nu weten, 3 christelijke basilieken. Basiliek B, bij het forum, is nog in de meest herkenbare staat omdat er nog een paar zuilen en bogen overeind staan. Vanwege instortingsgevaar mag je er niet te dicht bij komen.

Philippi4

Resten van een Byzantijnse basiliek

Ik zoek nog tevergeefs naar “50 openbare toiletten uit de Romeinse tijd”, die een mede-werelderfgoedliefhebber als meest interessante plek van de opgravingen had aangeduid. Maar ik vind ze niet in de buurt van Basiliek B, waar ze zouden moeten zijn. Er staan wel wat informatieborden op het terrein, in het Grieks en het Engels, maar de informatievoorziening houdt niet over.

Het Octagon was een vroegchristelijke kerk die gebouwd is bovenop een Macedonische tombe en een Griekse tempel voor cultus verering. Van het gebouw is niks over anders dan de fundering, maar hier liggen wel de mooiste mozaïeken van heel Philippi.

Philippi5

Mozaïeken in het Octagon

Aan de rand van het terrein liggen de resten van een stukje van de Via Egnatia, een door de Romeinen in de 2de eeuw voor Christus aangelegde weg. Hij liep door de Balkan, als verlenging van de Via Appia naar Rome. De ligging aan deze weg heeft Philippi in de Oudheid veel handel en pelgrims gebracht.

Philippi6

Restanten van de oude weg naar Rome, de Via Egnatia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s