#678: Nessebar

Wat is het?
In de Oude stad van Nessebar hebben diverse opeenvolgende beschavingen over een periode van 3000 jaar hun sporen nagelaten. Het begon met de lokale Thraciërs, daarna kwamen de Grieken, de Romeinen en hun oosterse opvolgers de Byzantijnen die er in de middeleeuwen een christelijk spiritueel centrum van maakten. Nessebar ligt op een schiereiland in de Zwarte Zee.

Cijfer: 7 (Nessebar moet het vooral hebben van zijn Byzantijnse kerkjes – uit de andere periodes van zijn bestaan is vrijwel niets meer over. Het deed mij een beetje denken aan Ohrid in Macedonië.).

Toegang: Je kunt verschillende combinatiekaartjes kopen om de diverse musea en kerken in het stadje te bezoeken. Ik nam er één van 18 Lev (9 EUR), waarmee je het archeologisch museum, de St. Stephanus kerk en 3 andere kerken naar keuze van binnen kunt bekijken.

Hoeveel tijd: Ik verbleef er een middag, avond en ochtend. Dat was precies genoeg voor mij. ’s Ochtends vroeg is eigenlijk het enige moment van de dag dat Nessebar niet door toeristen wordt overspoeld. Ik overnachtte ook in het oude centrum, zo zat ik ’s avonds lekker op mijn balkon met zicht op een mooi verlicht kerkje.

Opvallend: Oud Nessebar is een schiereiland dat uitsteekt vanaf het brede zandstrand van Sunny Beach, een favoriete badplaats bij de minder bedeelde Europese zonaanbidders. Zelfs dat soort mensen gaat wel eens een dag ‘een stadje bekijken’ – en dat is dan Nessebar. Het kleine centrum is een aaneenschakeling van restaurants en souvenirwinkels en op sommige momenten van de dag kun je over de hoofden lopen.

Ik houd me bij mijn culturele programma en start bij het archeologisch museum. Daar is bijna niemand. Ze tonen hier vooral overblijfselen uit de Griekse en Romeinse periodes van de stad – Nessebar was een kolonie van beiden.

Nessebar2

Muurdecoraties van de kerken in het archeologisch museum

De eerste grote kerk die je daarna tegen komt is die van de Heilige Stephanus. Dit is hét hoogtepunt wat betreft muurschilderingen in Nessebar; de wanden zijn volledig bedekt met 258 verschillende voorstellingen. Er is bijna geen centimeter meer kaal. Nadat een Frans groepje met gids de kerk heeft verlaten, ben ik hier ook een tijdje de enige bezoeker.

Nessebar3

Het binnenste van de St. Stephanus kerk

De meeste kerken in Nessebar hebben aan de buitenkant creatieve muurversiering: bakstenen zijn in patronen tussen de grijze steen aangebracht. Daartussen door zie je figuurtjes van keramiek. De kerken zijn overigens niet meer in religieus gebruik.

Nessebar4a

Baksteen met keramiek

Nessebar4b

Baksteendecoratie

Op de laatste ochtend liep ik een volledige ronde over het schiereiland langs de waterkant. Zelfs als je rustig loopt kost je dat nog geen uur. Aan de zuidkant ligt nog een van de mooiste kerken – de nooit ingewijde kerk van de Heilige Johannes. Deze is zwaar door een aardbeving beschadigd, maar wordt nu met Amerikaans geld weer gerestaureerd. De baksteenpatronen zijn hier prachtig.

Nessebar5

Houten windmolen op de landengte naar het schiereiland van Oud Nessebar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s