#675: Thracische tombe van Sveshtari

Wat is het?
De Thracische tombe van Sveshtari is een rijk versierde graftombe uit de 3de eeuw voor Christus. Het ligt ondergronds, onder een 11 meter hoge grafheuvel. De muren van het graf worden ondersteund door Kariatiden, half-menselijke half-plantaardige beelden die gebruikt worden als pilaren. De originele kleurstelling van de decoraties in oker, bruin, blauw, rood en lila is ook bewaard gebleven. De tombe is pas in 1982 herontdekt.

Cijfer: 6,5 (De inhoud van de tombe is inderdaad heel bijzonder. Maar je krijgt slechts een paar minuten om er binnen te kijken voordat er een soort alarm af gaat. Ook mag je er geen foto’s maken.).

Toegang: Je kunt er alleen met een gids naar binnen. De ‘lange’ tour (langs de werelderfgoedtombe en 2 anderen) kost 15 Lev (7,50 EUR).

Hoeveel tijd: 45 minuten.

Opvallend: Vooraf had ik hier een reservering voor onze groep van 15 proberen te maken – ik had ergens gelezen dat je soms een tijd moet wachten voordat er een gids beschikbaar is. Alleen het mailcontact in het Engels met het bezoekerscentrum verliep nogal moeizaam (net als met andere instanties in Bulgarije). Als we tegen 3 uur arriveren weten ze echter wel degelijk wie we zijn. We worden welkom geheten door een goed Engels sprekende gids.

Sveshtari2

Toegang tot de tombe van de koning

Er is nog een andere groep binnen in de graftombe dus we moeten even wachten tot die weer naar buiten komt. In dit gebied zijn veel grafheuvels, maar de meesten zijn leeg. Hier op het terrein liggen er 3: de grote grafheuvel van de koning en zijn vrouw, plus nog twee kleinere grafheuvels waarin groepjes notabelen zijn begraven. Er is een voetpad aangelegd waarlangs je een ronde over het terrein kunt lopen.

De grote graftombe, de enige van de 3 die tot het werelderfgoed behoort, is afgeschermd alsof het een Zwitserse bankkluis betreft. De gids laat na het ingeven van een pincode in een kastje de twee stevige automatische schuifdeuren openen die nog maar vrij recent in de entree zijn geplaatst. Daarmee krijg je toegang tot de grafheuvel, maar nog niet tot het graf. Eerst is er een ruimte met een kleine tentoonstelling. Ook moeten we plastic beschermhoesjes over onze schoenen doen.

Sveshtari5

Zo ziet het graf er van binnen uit

Het graf ligt nog een paar meter naar beneden. De originele tombe van blokken steen is hier vrijgemaakt van zand en ligt nu in een open ruimte. De graftombe, die ruim 7 meter langs is en 4 meter hoog, heeft een voorportaal, twee ‘kamers’ en dan is er het eigenlijke graf. Je kunt erin lopen tot aan het graf zelf. Door de deuropening zie je 2 stenen banken, daarop lagen de lijken van de koning en zijn vrouw. Om hen heen houden beelden van 10 vrouwenfiguren het dak van de tombe als het ware vast. Van de befaamde kleurstelling is trouwens weinig te zien – het interieur en de beelden zijn erg wit van de gebruikte kalksteen.

Voor de laatste rustplaats van de koning stond, toen het graf werd gevonden, nog een extra deur. Deze is beschadigd en is nu los tentoongesteld in de graftombe.

Sveshtari3

Graftombe nummer 2

De gids leidt ons ook nog langs de twee andere tombes op het terrein. Hierin zijn meerdere skeletten bijeen gevonden, waarschijnlijk leden van adellijke families. Interessant is dat ze werden afgeschermd door een zware stenen schuifdeur, zodat het graf open bleef en er regelmatig overledenen bijgeplaatst konden worden. In het voorportaal van één van deze tombes lagen ook de overblijfselen van een hond. Al deze graven zijn echter minder goed bewaard gebleven dan het grote koningsgraf, en ze zijn ook niet gedecoreerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s