#674: Ruiter van Madara

Wat is het?
De Ruiter van Madara is een reliëf uitgehouwen in rots op 23 meter hoogte. Het is rond het jaar 700 gemaakt en wordt gezien als het hoogtepunt van heidense Bulgaarse kunst. De afbeelding toont een ruiter die met zijn speer een leeuw aanvalt die aan de voeten van zijn paard ligt. Een hond loopt achter de ruiter aan. Ernaast staan 3 inscripties in het Grieks die verwijzen naar de Bulgaarse heersers van de 8ste en 9de eeuw.

Cijfer: 5 (Het is dus dat ene reliëf. Op zich best interessant, maar je kunt het alleen van veraf zien. En waarom creëerden de oude Bulgaren maar één scène?).

Toegang: 5 Lev (2,5 EUR).

Hoeveel tijd: Als je alleen het werelderfgoed wilt afvinken, kun je hier in 10 minuten klaar zijn. Wij bleven er in totaal zo’n 2,5 uur, inclusief lunch in een restaurant bij de ingang.

Opvallend: Madara ligt een uur van de Zwarte Zeekust in Varna, waar we deze dag begonnen. “We” is het werelderfgoed gezelschap, bijeen voor de jaarlijkse meeting: 15 personen uit 10 landen en 3 continenten. We reizen twee dagen lang met huurauto’s door het noordoosten van Bulgarije, met als doel 4 werelderfgoederen te bezoeken plus nog enkele plekken van de Voorlopige Lijst.

Madara2

Kliffen van Madara

De Ruiter van Madara is hét symbool van de Bulgaarse natie. Hij is bijvoorbeeld terug te vinden op het Bulgaarse muntgeld. Je verwacht dan ook een ruim opgezet terrein en bussen met toeristen. Maar er is niet eens een parkeerplaats: ga gewoon maar langs de kant van de weg staan. Er zijn overigens wel een paar souvenirwinkels en we tellen 3 restaurants.

Naar het reliëf met de ruiter loop je vanaf de ingang door het bos via een stenen trap met ruim 200 treden. En dan sta je opeens op een open plaats: ruim 20 meter boven je hoofd is daar de ruiter uitgebeiteld. Er staat een onooglijke stellage onder, wellicht om onderhoudswerk te kunnen doen. Maar aan de roestplekken te zien staat hij er al lang.

Madara3

De ruiterafbeelding plus stellage, gezien vanaf de grond

Dichterbij kun je niet komen. Met het oog zijn alleen de ruiter op zijn paard en de hond die achter hen aan loopt goed te zien. De inscripties die er omheen staan zijn alleen door vergroting op de camera terug te vinden.

Als je uitgekeken bent op de ruiter, zijn er nog een paar dingen die je in dit beschermde gebied kunt gaan bekijken (ze vallen buiten het kerngebied van het werelderfgoed trouwens): linksaf gaat het steil omhoog naar een oud fort. Een aantal reisgenoten die helemaal naar boven zijn geklommen verhaalden van een pittige klim en een niet al te bijzonder uitzicht. Rechtsaf is het wat gemakkelijker en interessanter, met twee grotten en een kapelletje.

Madara4

De grote grot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s