#673: Geiranger fjord

Wat is het?
Geirangerfjord vormt samen met het 120 kilometer verderop gelegen Nærøyfjord de West-Noorse Fjorden: de twee behoren tot de langste en diepste fjorden ter wereld. Ze staan ook bekend om hun prachtige, dramatische landschap met vele gletsjers, watervallen en meren. Een landschap dat (in tegenstelling tot andere Noorse fjorden) maar in beperkte mate door de mens is beïnvloed. Deze fjorden zijn 1 tot 2 kilometer breed en hun wanden rijzen tot 1400 meter hoogte.

Cijfer: 8 (Dit is zonder twijfel het meest karakteristieke dat Noorwegen te bieden heeft. Met iets beter weer en iets minder toeristen zou het nog mooier zijn…).

Toegang: Het laatste deel van het fjord is vanaf de weg en vanuit het plaatsje Geiranger gemakkelijk gratis te bekijken. Maar als je wat meer van de omgeving wilt zien, moet je flink in de buidel tasten. Een boottocht van 1,5 uur kost 35 EUR, entree tot de tolweg naar Dalsnibba kost 14 EUR en het bezoekerscentrum ook al 12,5 EUR.

Hoeveel tijd: Eén à twee dagen. Je kunt je er nog wel langer vermaken als je erg van wandelen houdt, maar de meeste paden zijn steil en het weer is wisselvallig.

Opvallend: Het bezoek aan dit werelderfgoed begint eigenlijk al met de rit er naar toe. Na de veerpont tussen Eidsdal en Linge ben je in de beschermde zone, hoewel het dan nog zo’n 25 kilometer rijden is naar het dorp Geiranger. Je rijdt dan te midden van de steile rotswanden en voelt je heel nietig in je autootje. Het laatste stuk bestaat uit niets anders dan haarspeldbochten, net zo lang draaien en keren tot je aan de waterkant uitkomt.

Op mijn eerste ochtend in Geiranger ga ik mee met een boottour door het fjord. Ik moet de boot met zeker zo’n 70 anderen delen, maar gelukkig is er ruimte genoeg. Ik blijf bijna de hele tijd buiten op het dek. Samen met de veerboot naar Hellesylt was het onze het enige schip in het haventje van Geiranger. Maar na een minuut of 10 varen komt ons een enorm cruiseschip tegemoet. Het gaat voor anker ergens midden in de baai voor Geiranger en de mensen worden met bootjes naar de kant gebracht. Net als in Dubrovnik en Kotor zijn dergelijke cruiseschepen eigenlijk veel te groot voor een bestemming als deze.

Geiranger2

Cruiseschip voor anker in Geirangerfjord

Vanaf het water zie je vooral de vele watervallen beter dan vanaf de weg. De bij de boottocht meegeleverde audiogids wijst je ook op historische boerderijen die op wel heel lastig te bereiken plekken zijn gebouwd. De boot vaart tot waar het Geirangerfjord uitmondt in een ander fjord en keert dan weer om om dezelfde route terug te varen. We komen wat dichterbij de watervallen en minderen vaart om goede foto’s te kunnen maken.

Geiranger3

Na anderhalf uur sta ik weer op de kade en neem ik de auto om de E63 richting Dalsnibba te nemen. Hier hebben ze een uitkijkplatform op 1500 meter hoogte gebouwd, de Geiranger Skywalk. Ook dit is in kilometers maar een korte rit maar de smalle weg zit vol bochten. Er ligt nog volop sneeuw op de bergen hier en er valt zelfs natte sneeuw uit de lucht. Je bent hier in een erg ruig berg- en gletsjerlandschap.

Geiranger5

De weg naar Dalsnibba

De volgende ochtend is het droog maar is het uitzicht over het fjord in nevelen gehuld. Ik start de dag met nog een paar bezienswaardigheden in Geiranger. Eerst ga ik naar het uitkijkpunt Flysdaljuvet. Dit is dé plek waar alle toeristenbussen hun passagiers hun overzichtsfoto van Geiranger laten maken. Ik ben er echter al om half 9 en dan is er nog niemand.

In het dorp zelf ligt het informatiecentrum over het werelderfgoed van de West-Noorse fjorden. Ook daar ben ik de eerste bezoeker van de dag. Er is een interessante video te bekijken hoe de fjorden zijn ontstaan. En verder zijn er veel nagebouwde houten huisjes en andere gebouwen uit eind 19de, begin 20ste eeuw toen het toerisme hier op gang kwam.

Geiranger6

Zicht op Geiranger vanaf Flysdalsjuvet

De weersverwachting is goed vandaag, dus ik heb een wandeling uitgekozen als laatste activiteit voordat ik terug naar het vliegveld moet rijden. De meeste wandelingen die vanuit Geiranger vertrekken zijn erg steil. Maar in de wandelfolder viel mijn oog op Korsmyra: hier kom je met de auto en de wandelingen gaan over een hoogvlakte.

Het pad blijkt erg eenvoudig, het leidt langs een schapenboerderij. Ondanks dat je hier ook aardig op hoogte bent, is de omgeving heel groen en staat het vol met bloeiende planten. Je loopt er heerlijk rustig, alleen op de terugweg kom ik een andere wandelaar tegen.

Geiranger8

Uitzicht tijdens de wandeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s