Wandeling Vierhouten

Vierhouten mag niet zo bekend klinken, maar het ligt vol in het toeristische hart van de noordelijke Veluwe. Als je er om 9 uur op een zondagochtend naar toe rijdt ben je zeker niet de enige op de weg. Het gebied kent vele campings en hotels, die ook eind augustus nog goed bezet lijken. Maar een terras voor een kopje koffie om half 10 kunnen we toch niet vinden – de bediening van de hotel-restaurants is druk bezig met het afwikkelen van de ontbijtbuffetten.

Vierhouten1

Dan maar zonder koffie op pad. Aan het onverharde deel van de Tongerense weg ligt een kleine parkeerplaats met de naam ‘Speelweide’. Hier start de 6,7 kilometer lange Hendrik Mouwenveld route. De route is aangegeven met een wit mannetje op een blauwe achtergrond: een echt wandelpad dus. Het loopt vooral door het bos: een breed zandpad, waarop ook paarden en koetsen welkom zijn. Fietsers worden gelukkig over andere routes geleid.

Zo lopen we in alle rust ons rondje. Ik heb mijn fototoestel paraat voor eventueel overstekende wilde zwijnen die hier moeten zitten. We komen er echter geen tegen. We zien überhaupt niet zo veel: de rechte boswegen met eiken en dennen zijn uitgesproken saai.

Vierhouten2

Het terrein is eigendom van Staatsbosbeheer. Zij houden hier het beleid aan om niet in te grijpen in de natuur en gevallen takken gewoon te laten liggen. De paden lijken overigens wel onderhouden te worden. De route staat ook telkens goed aangegeven. We missen alleen de bankjes!

Pas bij het Hendrik Mouwenveld, een groot heideveld, is er gelegenheid om even uit te rusten. De heide heeft het hier zwaar gehad deze zomer: grote stukken zijn uitgedroogd of verbrand. Maar een klein deel staat paars in bloei.

Vierhouten3

Na een uur of 2 lopen staan we opeens weer bij de parkeerplaats. We trekken Vierhouten in voor lunch bij restaurant de Vossenberg. Het terras is zo vol dat ze op een gegeven moment geen plaats meer hebben voor nieuwe gasten. Wij smullen van de ‘Lunch Compleet’ en zorgen dat we op tijd weg zijn voordat om half 1 het aangekondigde optreden van “de vrolijke accordeonist uit Amsterdam” begint.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s