#672: Rotskunst van Alta

Wat is het?
De Rotskunst van Alta omvat vijf groepen van rotstekeningen, gemaakt door prehistorische jager-verzamelaars. Ze zijn aangebracht op rotsen aan de kust van het Altafjord, 375 kilometer boven de poolcirkel in het uiterste noorden van Noorwegen. De duizenden tekeningen zijn tot 7000 jaar oud. De grote verscheidenheid aan afbeeldingen toont een cultuur die kuddes rendieren onder controle kon houden, bedreven was in scheepsbouw en visserij en sjamanistische rituelen uitvoerde inclusief dierenverering.

Cijfer: 7 (Onder de zeker 37 werelderfgoederen met rotstekeningen zijn er die artistiek hoogwaardig zijn, of groot in aantal, of zeer oud, of met bijzondere afbeeldingen. Alta moet het vooral hebben van zijn fraaie ligging aan zee en de interactie van haar rotstekeningen met het leven aan dat water).

Toegang: Maar 1 van de 5 groepen rotskunst is voor publiek toegankelijk. De entree tot het museum en het terrein daar kost 115 NOK (12 EUR) plus nog eens 25 NOK voor een optionele audiogids. Maar eerst moet je de stad Alta zelf zien te bereiken: de meest noordelijke plek waar ik ooit geweest ben, nog 25 kilometer noordelijker dan Ilulissat in Groenland. Het is een kleine 2 uur vliegen vanaf Oslo.

WWI2

Aankomst op het vliegveld van Alta

Hoeveel tijd: Ik maakte er een 4 uur durende expeditie van, maar met zo’n 2 uur heb je genoeg tijd voor het museum en de lange route langs de rotstekeningen.

Opvallend: De avond vooraf heb ik al naar het weerbericht zitten staren: er wordt regen verwacht, maar is het nou ’s ochtends beter dan ’s middags – of andersom? De verschillende weerwebsites spreken elkaar tegen. Ik ga ontbijten om 7 uur en dan regent het nog. Tegen kwart voor 8 is het droog en ga ik maar op pad naar het museum van Alta. Alta is een raar langgerekte plaats, en het is 4 kilometer vanaf mijn hotel naar het museum. Ik heb besloten te gaan lopen, zo zie je ook nog wat van de omgeving.

De route bestaat uit het volgen van één lange weg, dé doorgaande weg hier in het noorden van Noorwegen. Aan weerszijden ligt een breed wandel- en fietspad, dus het is makkelijk lopen. Vanaf het pad heb je al mooi zicht op het Altafjord. Pas in de jaren zeventig zijn de rotstekeningen hier aan de waterkant ontdekt; ze waren eeuwenlang bedekt door mos. Al snel daarna is men met de bescherming begonnen en in 1985 werd het werelderfgoed. Sinds 1991 is er ook een museum bij, en daar begin ik mijn tour.

WWI3

De rotsen, het vlonderpad en uitzicht over Altafjord

Het museum bestaat uit enkele ruimtes met, naast uitleg over de rotskunst, ook aandacht voor andere regionale bijzonderheden. Zo is Alta in de winter bij uitstek een plek om het noorderlicht (aurora borealis) te zien. Eerlijk gezegd valt het museum wat tegen, en de rotstekeningen in de buitenlucht trekken me meer. Er zijn twee routes: één van een half uur en een verlenging daarvan met nog een uur aan de andere kant van de baai.

De rotstekeningen zijn aangebracht op stukken rots die net boven het water uitstaken. Deze boden ze een schone ondergrond, nog niet aangetast door het weer en vegetatie. Met het dalen van de zeespiegel kwamen steeds nieuwe stukken rots bloot te liggen. De oudste tekeningen bevinden zich dus bovenaan. Een andere bijzonderheid van de rotstekeningen van Alta is dat ze door de eerste conservatoren zijn ingekleurd met rode verf – zo zijn ze beter te zien, maar het is niet hun authentieke verschijningsvorm en ook kan de verf zorgen voor beschadiging. De laatste jaren zijn er in dit gebied nog veel meer rotstekeningen gevonden en die worden niet meer ingekleurd.

WWI4

Rendierjacht door de beesten in een kraal te drijven

WWI5

Twee walvissen, die een natuurlijke cirkel in de steen lijken binnen te zwemmen

Geheel in lijn met de traditionele levenswijze van deze regio bestaan de tekeningen uit veel schepen en rendieren. De afgebeelde mensen zijn veelal op jacht (dat deden ze ook vanaf schepen) of aan het vissen. Eén van de grappigste scènes is een klein vissersbootje met daaronder een heel lange lijn, waaraan een enorme heilbot bungelt. Ernaast is een beer afgebeeld en die is even groot.

Ik ben nog niet eens aan het einde van de korte route en het begint weer flink te regenen. Foto’s maken heeft geen zin meer en leuk is het ook niet buiten. Ik loop terug naar het museum, waar ze gelukkig een groot museumcafé hebben met warme koffie. Geleidelijk aan druppelen er steeds meer toeristen binnen die het opgegeven hebben. Het museum krijgt zo’n 1000 bezoekers per dag, vooral veel groepen bustoeristen. Omdat ik de hele dag de tijd heb (er is verder niks te beleven in Alta, zeker niet met slecht weer) blijf ik gewoon wachten tot het weer opklaart. En gelukkig is dat na een uur het geval. Tijd voor deel twee van de route.

WWI7

De rode steen aan de waterkant

De rest van de rotstekeningen ligt aan de overkant van de baai, wat een minuut of 20 lopen is. Onderweg is er nog een tent te bezoeken waarin 2 meisjes warme drank verkopen en je boog kunt schieten. Ik loop echter stevig door omdat ik bang ben dat het niet heel lang droog zal blijven. Ik heb de koptelefoon op van de audiogids die ik bij de ingang gehuurd heb, zo krijg je al lopende nog wat mee van de achtergronden. Dit deel van het terrein ligt vlak aan de waterkant. Hier zijn veel rode, ijzerhoudende rotsblokken. Men vermoedt dat de tekeningen in de rode steen werden gekerfd omdat ze zo goed zichtbaar waren (precies andersom dan de rode verf op grijze steen zoals wat je nu ziet dus).

De tekeningen in dit gebied zijn jonger. Ook zijn ze niet ingekleurd. Doordat het bewolkt is en net geregend heeft, zijn ze heel moeilijk te zien. Zo sta ik een hele tijd voor een rots waar de enig afgebeelde skiër onder de meer dan 6000 rotstekeningen in heel Alta te zien moet zijn. Maar ik kan hem niet vinden.

WWI8

Niet-ingekleurde scènes

Gelukkig haal ik dit keer redelijk droog de eindstreep. Met somber weer zoals vandaag is de lange wandelroute niet echt aan te raden. Met de stadsbus die één keer per uur langs het museum rijdt, keer ik tenslotte even na twaalven terug naar mijn hotel in het centrum van Alta.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s