Terugblik Georgië 2018

Georgië is een ideaal land voor jonge(re) backpackers die nog goed ter been zijn. Het openbaar vervoer is goed en goedkoop, entreegelden zijn zeldzaam, dagtours met andere toeristen zijn makkelijk te regelen. En er is veel te beklimmen en te wandelen zonder dat je vast zit aan gebaande paden. Het land cultiveert zijn heel herkenbare eigen cultuur, met Georgisch-orthodoxe kerken en kloosters, eigen alfabet (met maar 5 klinkers!) en boerenkeuken.

georgie0

Typisch Georgische kerkelijke architectuur bij het Gelati-klooster

Toen ik het bezocht, begin juni, was het er al flink heet: in het laagland elke dag zo’n 30 graden, in de bergen rond de 20 graden (en daar viel ook wel eens een bui).

Voor mij was het een ontspannen reis, waarbij ik in 10 dagen een behoorlijk deel van het land heb kunnen zien. Maar een route van 3 weken kan ook, net als een citytrip van 5 dagen naar Tbilisi en omgeving. Mijn hoogtepunten waren: de natuur en torenwoningen van Svanetië, de muurschilderingen in het klooster van Gelati en de twee dagtochten naar het David Gareji-klooster en over de Georgische Militaire Weg.

Voorbereiding

Voor Georgië is geen visum nodig. Ter plekke kun je van alles regelen, dus het is niet echt nodig vooraf iets te boeken. Ik had wel mijn treinrit tussen Tbilisi en Zugdidi van tevoren al online gekocht, omdat deze trein snel volgeboekt is.

Qua kleding kun je een eigen hoofddoek en rok c.q. langere broek meenemen om de Georgische kerkjes in te mogen. Maar je kunt deze kledingstukken ook overal lenen bij de ingang.

Vervoer

Internationale vluchten
Voor het eerst in lange tijd had ik problemen met een luchtvaartmaatschappij. Ik had ruim een half jaar van tevoren geboekt bij Georgian Airways voor rechtstreekse vluchten Amsterdam – Tbilisi – Amsterdam. Heen op woensdag, terug op zaterdag. Bij het online inchecken bleek dat de maatschappij de vluchten op woensdag had vervangen door vluchten op maandag. Zonder bericht. Ik wilde toch op die woensdag vertrekken, en moest daarom omboeken naar Ukrainian Airways. Deze vlucht via Kiev was prima.

georgiev1

Georgian Airways vliegtuig op het vliegveld van Tbilisi

De terugvlucht met Georgian Airways ging wel door. Tot op heden heb ik het geld van de geannuleerde vlucht niet terug gekregen. Berichten van andere reizigers op internet geven mij niet veel hoop: hun klantenservice is beroerd en reageert nergens op. Het beste advies is dus Georgian Airways helemaal te vermijden. Je kunt ook gemakkelijk via Kiev of Istanbul naar Tbilisi vliegen.

Binnenlands vervoer
Het meeste vervoer tussen de steden deed ik per marshrutka. Je hebt ze eigenlijk in allerlei vormen: van busjes met zo’n 20 zitplaatsen die op vaste tijdstippen vertrekken tot minibusjes voor een man of 8 die vertrekken als ze vol zijn. Ze hebben gemeen dat ze erg goedkoop zijn. Meestal wordt het niet toegestaan dat er mensen gaan staan, of alleen voor korte stukken. Dus het is redelijk comfortabel. Op de langere ritten stoppen ze ook zodat je de benen kunt strekken of wat te eten kunt kopen.

georgiev2

Minibusje tussen Mestia en Zugdidi

Hotels

Ik had vooraf via Booking.com 2 goedkope en 2 middenklasse hotels geboekt. Bij de goedkopere was het internet matig en het ontbijt niet inclusief. Verder was er niks op aan te merken. Schoon en vriendelijk is het eigenlijk overal in Georgië.

Tbilisi (1)
Hotel Brigitte ligt in een wat vervallen buurt vlakbij het centrum van Tbilisi. Het hotel zelf ziet er prima uit. Ik heb er een ruime kamer met zitje. Ontbijt is ’s ochtends pas vanaf 9 uur, maar ze wilden me op de eerste dag wel ter wille zijn om al om 8 uur te kunnen eten. Er werd een heel buffet klaargezet met salades, fruit en versgebakken blini’s.

georgieh1

Website: Hotel Brigitte
Kosten: 62 EUR per nacht inclusief ontbijt

Mestia
Roza’s Guesthouse is een modern pension, dat iets boven de hoofdstraat van Mestia ligt. Als het regent is het nog een hele toer er te voet te komen (onder andere via een glibberpartij door de tuin). Vanaf het bed in mijn kamer had ik een heerlijk uitzicht op de omringende bergen en de woontorens van Mestia. Eigenaresse spreekt goed Engels, maar was ook vaak afwezig. Het is er erg schoon, bijna een beetje klinisch. Ontbijt (extra te betalen, ca. 3,50 EUR) is degelijk, en voor de verandering eens al vanaf 7 uur beschikbaar.

georgieh2

Website: Roza’s Guesthouse
Kosten: 28 EUR per nacht exclusief ontbijt

Kutaisi
Het Sun Guest House is een typisch hostel, waar goedkope kamers te huur zijn en je de keuken mag gebruiken. Als je arriveert kom je binnen via de garage, een beetje rare eerste indruk. Maar als je de trap opgaat, tref je vanzelf de eigenaren en zie je hun mooie oude villa. Ik had hun beste kamer geboekt, een zeer ruime 3-persoons met antiek meubilair. WC en douche zijn op de gang. Het guesthouse ligt op een heuvel, vlakbij de Bagrati-kathedraal. Vanaf het terras heb je uitzicht over de stad. Zeer vriendelijke, goed Engels-sprekende eigenaar.

georgieh3

Website: Sun Guest House
Kosten: 16 EUR per nacht exclusief ontbijt

Tbilisi (2)
Hotel Frida ligt pal aan de moderne Brug van de Vrede. De straat erboven is de ‘restaurantstraat’, met allemaal op toeristen gerichte restaurants. De kamer is modern en de wifi is hier weer eens op volle snelheid. Mijn kamer kwam met een groot balkon met uitzicht op de rivier. Ontbijt hier zeer goed verzorgd. Ik had grote moeite dit hotel te vinden: de locatie op Google Maps klopt niet, het ligt aan de rivier bij de brug en naast het grote restaurant met terras.

georgieh4

Website: Hotel Frida
Kosten: 69 EUR per nacht inclusief ontbijt

Eten

De Georgische keuken – je moet er van houden. En al helemaal als je er wat langer rondreist en buiten de grote steden komt. Iets anders krijg je namelijk nergens meer. Bijna alle restaurants serveren hetzelfde: khachapuri (brooddeeg gevuld met kaas, soort kaaspizza), khinkali (een knoedel van pastadeeg gevuld met gehakt) en soms ook kebab (gegrild vlees). Na een dag of 4 had ik er eigenlijk al schoon genoeg van. Na een lange busrit ben ik in Kutaisi  zelfs vol enthousiasme de plaatselijke McDonalds binnengestormd (cheeseburgers hebben nog meer smaak dan khachapuri).

Ontbijt
Ik heb in alle hotels ontbijt genomen. Dit bestond meestal uit dezelfde ingrediënten: tomaat, komkommer, witte kaas. Daarbij soms lekker vers Georgisch brood, of het donkere Russische zure brood. Een paar keer ook zelfgemaakte jam erbij, of een eitje. Echt goede koffie heb ik zelden gehad, meestal was er alleen Nescafé.

georgiee1

Ontbijtbuffet in het pension in Mestia

Lunch
Lunch en diner bieden al snel hetzelfde aan traditionele Georgische gerechten. Voor de lunch had ik op een gegeven moment door dat ik het beste 2 salades kon nemen. De aubergine-walnootsalade was mijn favoriet, die zie je overal op de kaart. Een paar khinkali (met gehakt gevulde en gekookte deegflapjes) zijn ook altijd wel lekker; je moet ze vaak met 5 tegelijk bestellen, maar aan 3 had ik wel genoeg.

georgiee2

Aubergine gevuld met puree van walnoten

Diner
’s Avonds at ik een paar keer kebab – ze hebben meestal alleen maar lamsvlees, soms rund. Kip zie je relatief weinig, maar in Mestia at ik wel twee avonden achter elkaar een lekker kipgerecht.

Mestia7

De onvermijdelijke khachapuri

Kosten

Georgië is één van de allergoedkoopste bestemmingen die op dit moment te bezoeken zijn. Ik gaf in 10 dagen gemiddeld 78 EUR per dag uit. De meeste kosten zaten in de hotels. Verder geef je vrijwel niks uit: geen entreegelden, spotgoedkoop openbaar vervoer (ongeveer 1 EUR per 100km) en het eten kost ook weinig.

Geldautomaten zijn makkelijk te vinden. Op het vliegveld van Tbilisi kreeg ik briefjes van 100 lari uit de automaat. Dat was niet zo handig: met ca. 33 EUR is dat een behoorlijk bedrag. Elders in het land was 50 lari het grootste briefje dat ik kreeg.

georgiegeld

Briefje van 100 lari (33 EUR), met daarop het Operagebouw in Tbilisi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s