Kunst kijken in Zürich

Zurich1

Het weekend begint met Kunst. En wel in het Kunsthaus, hét kunstmuseum van de stad. Het is een doolhof aan zalen, waardoor je al snel wat mist. Ze hebben er veel werken van de Zwitserse beeldhouwer/schilder Alberto Giacometti. En verder een staalkaart van vooral de 19de en 20ste eeuwse kunst. Erg veel hoogwaardige werken te zien, de meeste kunstvrienden vonden het prachtig. Het is niet echt mijn favoriete periode in de schilderkunst.

Zurich2

Het volgende programmapunt was een lunch bij Café Schober, dat al in de 19de eeuw in bedrijf was.  Een erg sfeervolle plek met verschillende salons (één zo rood dat het wel het interieur van een bordeel lijkt). We konden hier meteen kennismaken met het hoge prijsniveau van deze stad. De 4 Frank (3,5 EUR) voor een gekookt ei was hilarisch. Een cappuccino of een biertje kost al snel rond de 5 EUR. 

Zurich3

Het meest opvallende aan Zürich vond ik hoeveel water er is: het ligt aan het Meer van Zürich én er loopt een brede rivier door de stad. Overal zijn er plekken om te zwemmen, een kano te pakken of aan het water te zitten. Bij mooi weer zoals tijdens dit weekend is dat natuurlijk heerlijk.

Zurich4

Zaterdagmiddag deden we een rondleiding met gids door de stad. Deze vertrok vanuit de immense hal van het station van Zürich, wat het drukste treinstation van Europa schijnt te zijn. De wandeling bracht ons totaal voor die dag op ruim 25.000 stappen. Echt grote bezienswaardigheden heeft de stad niet, misschien met uitzondering van de Chagall-raamschilderingen in de Fraumünster (maar die hadden mijn OU-vrienden de dag ervoor al bekeken).  Leukste van de rondwandeling was ons bliksembezoek aan het politiebureau, dat een prachtige hal heeft die beschilderd is door Augusto Giacometti.

Zurich5

Op zondagochtend pakten we de trein naar Rapperswill-Jona. Hier hebben ze een oude houten brug over het water gereconstrueerd. Daarover maakten we een leuke wandeling met je neus bovenop het meer. Hier ligt onder water ook nog een stukje werelderfgoed (de Prehistorische Paalwoningen in de Alpen), maar meer dan een summier informatiebordje en gele bakens om de scheepvaart te waarschuwen is er niet te zien.

Zurich6

Rapperswill-Jona heeft verder een middeleeuwse binnenstad met rozentuinen. Het ligt aan de oostkant van het Meer van Zürich, bijna aan het verste eind van het meer gezien vanaf de stad Zürich. 

Zurich7

We sluiten het weekend weer af met Kunst: dit keer in het Rietbergmuseum in Zürich. Het zit in een villa met bijgebouwen, en is omgeven door een park. Ondanks het zonnige weer en het uitnodigende gazon zijn we wel wat huiverig of we er ook op mogen gaan zitten. In de meeste steden zou dit een favoriete plek van de inwoners zijn om hun vrije tijd door te brengen. Er zijn een paar gezinnetjes neergestreken, maar het blijft erg geciviliseerd en rustig.

Zurich8

Het Rietbergmuseum is gespecialiseerd in niet-westerse kunst. Een kamer met dit en een kamer met dat – het is een wereldreis in vogelvlucht. Ik zie de werken toch liever in hun oorspronkelijke omgeving. Maar mooie dingen hebben ze zeker, o.a. uit Congo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s