#661: Slot Mariënburg

Wat is het?
Het Slot Mariënburg (‘Malbork’ in het Pools) was het hoofdkwartier van de kruisridderstaat van de Teutoonse Orde. Het slot had zowel een religieuze als politieke functie: hier leefden de grootmeester en het dagelijks bestuur van de Orde, en zo’n 3000 ridders. Het kasteel werd eind 13de eeuw gebouwd, en steeds verder uitgebreid. Het is in z’n geheel opgetrokken uit baksteen. In 1945 werd het door bombardementen van het Sovjet-leger deels verwoest.

Cijfer: 7 (Het is een kasteel als uit een tekstboek, met ophaalbruggen, torentjes en geheime ruimtes. Veel andere kastelen in de regio zijn naar het voorbeeld van dit kasteel gebouwd, maar door zijn enorme omvang is Mariënburg uniek.).

Toegang: De entree kost 9,50 EUR. Ik had vooraf via internet al een ticket inclusief audiotour gekocht. Ik was bang dat er op zaterdagochtend rijen voor de ingang zouden staan, maar dat viel mee. Als je geld wilt besparen kun je er ook voor kiezen alleen de buitenkant te bekijken: toegang tot het terrein is gratis, en er is ook daar genoeg te zien.

Hoeveel tijd: Ik ben er zo’n 3 uur geweest.

Opvallend: Ondanks een slechte nacht (warm en lawaai van de terrasjes tegenover mijn hotelkamer) wist ik toch de vroege trein vanuit Gdansk naar Malbork te halen. Die trein vertrekt om 8.09 uur en komt aan om 8.46 uur. Vanaf het station is het dan nog een kwartiertje lopen naar het kasteel. Ze hebben niet de moeite genomen om het met borden aangegeven, maar het is rechtsaf vanaf het station en dan steeds maar rechtdoor tot je de rode torens aan de horizon ziet.

Malbork2

Volgens onbevestigde bronnen is dit het qua oppervlakte grootste kasteel en/of het grootste bakstenen gebouw ter wereld. Met de audiotour op mijn hoofd, die ik bij de ingang meegekregen heb, word ik door het totale complex geleid. In elke ruimte is er een verhaal – op een gegeven moment lijkt het wel of er geen einde aan komt. Vooral nadat de gids me na anderhalf uur voor de derde keer naar de binnenplaats heeft geleid en zegt ‘nu zijn we halverwege’.

Het geheel bestaat uit 3 separate delen: het Hoge Kasteel, het Midden Kasteel en het Voorkasteel. Ze zijn omringd door grachten en verschillende rijen van verdedigingsmuren. En er zijn ontelbare kamers. Sommige zijn leeg, met alleen wat oude muurschilderingen. In andere delen zijn tentoonstellingen ingericht. Zo is er een grote wapencollectie en een barnsteenmuseum.

Malbork3

Eén van de mooiste ruimtes is de Mariakerk. Je gaat hem binnen via de Gouden Poort – een deur omlijst met kleurrijke figuren met een gouden gloed. Deze kerk is zwaar beschadigd tijdens het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar de afgelopen jaren hebben ze het steeds verder richting de originele staat gerestaureerd en in 2016 is hij heropend.

Malbork4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s