Noordwest Bohemen

Bohemen1

Als je vanaf Mariënberg in het Ertsgebergte de bergen over rijdt, kom je in het Tsjechische deel van deze mijnbouwstreek. De eerste plaats na de (nauwelijks te onderscheiden) grens heet Jachymov. Het is een typische mijnstad, langgerekt in een smalle vallei.

Bohemen2

Jachymov kent al mijnbouw sinds de 16de eeuw. Eerst was het zilver, maar vanaf de 19de eeuw is uranium-mijnbouw kenmerkend voor deze plaats. De resten van de oude mijnen worden nu nog gebruikt om het radioactieve radon te winnen voor gebruik in het plaatselijke kuuroord. 

Bohemen3

In de communistische tijd werkten politieke gevangenen als dwangarbeider in de uraniummijnen. Ter nagedachtenis aan hen is een wandelpad van ruim 8 kilometer uitgezet, dat langs de restanten van de mijnbouw en de gevangenenbarakken gaat. Het is stralend weer dus ik besluit het goed met gele pijlen aangegeven pad te volgen.

Bohemen4

De wandeling blijkt vrij pittig door de grote hoogteverschillen hier. Heel wat anders dan in Nederland! Halverwege besluit ik daarom een stuk af te snijden door de asfaltweg te volgen. Ook daar is het in het zonnetje lekker lopen, en er is nauwelijks verkeer. Je komt ook langs de resten van dit oude kasteeltje. Na ruim 2 uur ben ik weer bij de kerk in Jachymov waar mijn auto staat.

Bohemen5

Van Jachymov rijd ik zo’n 55 kilometer verder naar het westen, naar de plaats Zatec. Ik heb inmiddels wel dorst en zin in lunch, maar onderweg is alles gesloten.  Zatec heeft 20.000 inwoners maar lijkt ook wel een spookstad. Alle winkels zijn hier op zaterdagmiddag nog dicht. Restaurants zijn er ook nauwelijks, en ik eindig bij de lokale pizzeria. Wel hebben ze op het mooi gerestaureerde marktplein een Pestzuil, een gedenkmonument herinnerend aan de tijd van de pest.

Bohemen6

Ik ben in Zatec omdat het op de Voorlopige Lijst voor het Werelderfgoed staat. Dit jaar in juli wordt besproken of het wordt toegelaten tot de Werelderfgoedlijst. Zatec is de stad van de hopteelt. Ze hebben zelfs een 3 verdiepingen tellend museum die laat zien hoe dit ingrediënt voor bier wordt geteeld en verwerkt.

Bohemen7

In grote delen van de oude stad zie je nog de hoge, smalle schoorstenen van de huizen waar hop werd gedroogd.

Bohemen8

De huizen aan het marktplein zijn goed gerestaureerd, maar dat geldt zeker niet voor de rest van de stad die in allerlei gradaties van verval verkeert. In een zijstraat zie ik een mooie gele façade, en het blijkt van de oude synagoge te zijn. Deze is in de Kristallnacht (1938) verwoest. Het lijkt haast een ruïne, maar je kunt er wel naar binnen. Er is een tentoonstelling over de joodse geschiedenis van Zatec, gesponsord door de Duitse ambassade in Tsjechië.

 

Een gedachte over “Noordwest Bohemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s