Ertsgebergte

Dit lange Koningsdagweekend breng ik door in het oosten van Duitsland en net over de grens in het noordwesten van Tsjechië. De streek heet in beide landen het Ertsgebergte: de naam komt van de ertsen (zilver, koper, tin, zink) die er door de eeuwen heen gedolven zijn. Het Duitse en het Tsjechische deel doen samen al jaren verwoede pogingen om op de Werelderfgoedlijst te komen, dus ik ga er maar vast langs.

Erts5

Het Ertsgebergte is op weg om UNESCO werelderfgoed te worden (en dat willen ze weten ook)

Na in totaal 7 uur rijden kom ik aan in Mariënberg, waar ik dit weekend zal overnachten. Het plaatsje zelf is één van de tientallen locaties die door Duitsland naar voren worden geschoven. Het heeft een groot vierkant plein, aangelegd in de stijl van de Italiaanse Renaissance. Er wonen maar 17.000 mensen, dus je bent er met de auto zo doorheen. Parkeren is een beetje een probleem, omdat ze hier net als vaker in Duitsland werken met van die blauwe parkeerschijven (en die heb ik niet).

Erts1

Raadhuis aan het centrale plein van Mariënberg

Ik vind uiteindelijk een plek voor mijn auto aan de rand van de stad bij de sportvelden. Van daaruit loop ik een rondje door het centrum. Ik ben eigenlijk vooral op zoek naar een restaurant voor de lunch, maar ik zie niets wat me aanspreekt. De gebouwen om het plein zien er allemaal goed uit, maar toch kun je aan de kleding en het uiterlijk van de mensen wel merken dat dit een armer deel van Duitsland is. Er is weinig bezienswaardigs onderweg, maar ik volg nog een bordje ‘Museum’ in de hoop daar wat meer over de streek te leren. Het museum blijkt precies tegenover mijn parkeerplek te liggen, dus ik ben weer terug bij af.

Erts2

Het museum van Mariënberg zit in een voormalige graanschuur

Het Museum sächsisch – böhmisches Erzgebirge is een streekmuseum, gehuisvest in een voormalige graanschuur uit het begin van de 19de eeuw. Bij de receptie schrikken ze een beetje dat ik het museum wil bezoeken – ze hebben net een nieuwe kassa (?), en verder werkt niet alles op het moment in het museum. De derde etage kan ik wel bezoeken. Het blijkt een beetje kneuterige tentoonstelling te zijn over de traditionele ambachten van de regio. Jammer van dat mooie gebouw, maar ze zijn van plan er ook tijdelijke tentoonstellingen in te gaan houden.

Voor vandaag heb ik 3 locaties van het mogelijk toekomstig werelderfgoed op mijn lijstje staan, en het tweede is de Pferdegöpel auf dem Rudolphschacht. Dit was in de mijnbouwtijd een door paarden aangedreven molen. Deze is in oude stijl herbouwd. Ik kan er kort over zijn: ik mag er niet naar binnen, en moet nog een uur wachten op een rondleiding. Daarom rijd ik maar direct door naar de laatste locatie: Olbernhau.

Erts3

Stadsaanzicht Olbernhau

Deze plaats geeft eindelijk wat meer het gevoel van mijnbouw. Je rijdt er door een smalle vallei naar toe. Er loopt een snelstromende rivier doorheen (altijd handig voor de waterkracht), de bergpieken zijn hoger en er is veel bos (en dus hout voor de fabrieken). Erg toegankelijk is het ook hier niet, dus ik parkeer mijn auto maar ergens langs de weg en ga te voet op verkenning.

Via een stenen poort kom je in een separate wijk: dit was het terrein waar metalen uit ertsen werden gewonnen. Het is nu een soort openluchtmuseum maar het is ook deels bewoond, er zijn restaurants en zelfs een bowlingbaan. Je kunt er een oud arbeidershuisje bezoeken, en een klein mijnbouwmuseum.

Erts4

Kopermagazijn en restanten van de oude fabriek

In het museum word ik voor een video gezet, die in maar liefst 25 minuten laat zien wat er hier vroeger allemaal geproduceerd werd. Al vanaf 1537 werd hier zilver en later ook koper gewonnen en verwerkt (tot munten bijvoorbeeld). Later specialiseerde men zich in blik (dun gewalste staalplaten). De film geeft als interessant bijproduct met bewegende beelden een inkijk in die ‘goede oude DDR’-tijd. De fabriek is hier in 1990 gesloten.

Een gedachte over “Ertsgebergte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s