Terugblik Koeweit, Oman en de Emiraten 2018

Er zijn weinig landen schoner, veiliger en gemoedelijker dan Oman. Op één van mijn eerste dagen in het land kwam een ober mij achterna rennen in het winkelcentrum omdat er 5 rial (10 EUR) uit mijn portemonnee was gevallen tijdens het afrekenen. De deuren van de Bed&Breakfast in Muscat gingen nooit op slot. Bij bezoek aan het fort van Rostaq werd me direct koffie en dadels aangeboden. Er is weinig haast, en de mensen leven er comfortabel op een hoog welvaartsniveau.

Oman is een prettig en gemakkelijk land dus om in te reizen, ook nog eens omdat de infrastructuur uitstekend is en bijna iedereen goed Engels spreekt. Wat er wel ontbreekt is een bepaalde vorm van levenslust of ‘gezelligheid’ – misschien komt het door de hoge temperaturen (het was er begin april al elke dag boven de 30 graden), of door de toch conservatieve inborst.

oman0

Het sfeervolle van Oman zit ook in de traditionele kleding die nog door alle mannen gedragen wordt: een lang gewaad (dishdasha) met een hoedje, de kuma. Vrijwel alle vrouwen gaan trouwens volledig gesluierd in een abaya, vaak ook nog met een niqab (gezichtsbedekking).

Oman was zoals verwacht duidelijk het hoogtepunt van deze regio, zowel qua cultuur als landschap. De Verenigde Arabische Emiraten mogen er wel naast liggen, maar zijn toch een heel ander verhaal. Wat andere toeristen toch een week in Dubai doen is mij een raadsel: het is een moderne megastad die door de vele Aziatische immigranten aanvoelt als Kuala Lumpur, maar dan zonder eigen levende cultuur. Het beste wat je er eigenlijk kunt doen is dagtochten naar de andere Emiraten maken. Daarvan beviel Sharjah mij het beste. Ik ben ook blij dat ik Koeweit aan de route had toegevoegd: het is een apart land waar ik best nog een dagje langer had willen blijven (langer dan 2 dagen hoeft overigens ook weer niet).

Hoogtepunten

De 7 hoogtepunten van deze 2-weekse reis door Koeweit, Oman, Dubai, Sharjah en Abu Dhabi waren voor mij:

  1. Het falaj irrigatiesysteem en het dorpje Birkat Al-Mouz
  2. De wandeling en de uitzichten in de Wadi al-Shab
  3. De kustroute in Dhofar naar Mirbat
  4. Het vinden van de werelderfgoedtombes van Al-Ayn
  5. Het Al-Mahatta luchtvaartmuseum in Sharjah
  6. De Grote Sultan Qaboes-moskee in Muscat
  7. De geitenmarkt van Nizwa
oman1

Begin van de Wadi al-Shab, één van de natuurlijke attracties van Oman.

Het eindoordeel

Langs mijn subjectieve meetlat ziet het eindoordeel er per land als volgt uit:
oordeeloman

Bij alle 3 landen scoort het reisgemak heel hoog: ze zijn vriendelijk, schoon, veilig en efficiënt. Alleen Koeweit heeft een puntje aftrek gekregen vanwege de achterhaalde visumprocedure. Verder zou ik geen separate reis naar Koeweit of de Emiraten aanraden, maar als je in de buurt bent zijn beide een bezoek waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s