Praktische info

Voorbereiding

Voor Koeweit en Oman is een visum nodig. Beide kun je vooraf zelf via internet regelen, hoewel de procedures ietwat verschillen:

  • Het Koeweitse e-visum is aan te vragen via deze website. Na 2 werkdagen kreeg ik een e-mail met de bevestiging dat het toeristenvisum was toegekend. Op het vliegveld zelf moet je dan nog betalen: 3 KWD (ruim 8 EUR) voor een sticker die op de officiële formulieren gaat. En je krijgt een lichtblauw formulier op A4-formaat mee wat het echte visum is. Het is een beetje een hindernisbaan waar je op het vliegveld door moet, langs verschillende loketten met verschillende spelregels.
  • Oman heeft nog maar kort het e-visum geïntroduceerd. Hier moet je direct online betalen via credit card: zo’n 45 EUR. De bevestiging per e-mail kwam hier binnen een dag. Het visum zelf moet je dan downloaden via hun website. Dat print je uit en laat je bij de grenscontrole zien.
koeweitvisa

Het uiteindelijke visum voor Koeweit

Het is niet nodig veel speciaals in te pakken. Neem wel een wereldstekker mee: ze gebruiken hier de stekker van het Engelse type met 3 pinnen. De kledingkeuze hoeft niet  al te conservatief te zijn: het bedekken tot en met de schouders en knieën is voldoende. Alleen voor moskeebezoek zijn lange mouwen en broekspijpen plus een hoofddoek nodig, maar die heb ik op deze reis maar 2x uit de rugzak hoeven te halen.

Vervoer

Intercontinentale vluchten
Ik vloog heen met KLM rechtstreeks naar Koeweit. De vlucht duurt een kleine 5,5 uur. Ik zat op mijn favoriete stekje in Economy Comfort: helemaal vooraan. De stoel naast me bleef vrij, dus het was een ontspannen zit. Het vliegtuig was überhaupt lang niet vol. Na Koeweit vliegt hij nog door naar Bahrein, maar beide landen zijn voor het grote publiek niet zo interessant. KLM moet het hier hebben van Europeanen die in de Golf-regio werken. De terugvlucht vanuit Dubai was wel heel druk bezet.

Regionale vluchten
Met Oman Air had ik daarnaast nog 3 regionale vluchten: van Koeweit naar Muscat, van Muscat naar Salalah en van Salalah naar Dubai. De vluchten waren goedkoop (ik had ze een paar maanden vantevoren rechtstreeks bij de maatschappij op hun website geboekt) en er waren maar heel weinig passagiers aan boord. Je kreeg ook steeds nog wat te eten en drinken. De Omaanse overheid heeft 99,6% van de aandelen van Oman Air, en zal het wel stevig subsidiëren.

Opvallend is hun zeer internationale bemanning: op één van de vluchten werd meegedeeld dat het personeel aan boord Oekraïens en Hindi spreekt. En inderdaad, een aantal struise Oekraïense dames vormden het cabinepersoneel (met waarschijnlijk nog een Indiase collega).

omanv1

Oman Air vliegtuig aan de gate in Salalah

Autohuur in Oman
Zowel in het noorden als in het zuiden van Oman had ik een auto gehuurd. Een keer bij Budget en een keer bij Europcar. Ik kreeg beide keren een forse auto mee, die verder zonder problemen de ritten doorstonden. Navigeren deed ik via de applicatie maps.me op mijn telefoon, waarop ik vooraf de kaarten van Oman gedownload had. De routeaanwijzingen kloppen niet altijd exact, maar in combinatie met de borden langs de weg en gewoon een beetje goed om je heen kijken heb ik de goede weg altijd weten te vinden.

omanv3

‘Mijn’ VW Passat op het parkeerterrein bij het fort van Al-Hazm

Autohuur is wel vrij prijzig, ik betaalde 26 EUR per dag in het noorden en 44 in het zuiden. Ook zit er vaak een limiet aan het aantal kilometers dat je gemiddeld per dag mag rijden (meestal 200km). In het noorden kwam ik daar net overheen en moest ik achteraf wat bijbetalen. Gelukkig is de benzine dan weer spotgoedkoop. Ook parkeren hoef je nooit te betalen. Vaak zijn er grote parkeerterreinen bij de hotels, restaurants of attracties (net zoals in de Verenigde Staten). Of je gooit je auto zomaar ergens langs de weg, dat mag ook.

Openbaar vervoer in de Emiraten
In de Emiraten heb je geen auto nodig: het openbaar vervoer in en tussen de steden is prima. In Dubai heb je een efficiënt metrosysteem, waar een ritje tussen de 0,60 en 1 EUR kost. Naar steden als Al Ain, Abu Dhabi en Sharjah in naburige Emiraten ben ik met de bus gegaan. Ook dat is niet duur: voor 7 EUR zit je 2 uur in de bus. De bussen zijn comfortabel, er gaan niet meer mensen in dan er zitplaatsen zijn. Voor vrouwen zijn speciaal plaatsen voorin vrij gehouden (een vrouw mag ook wel achterin gaan zitten, maar mannen niet voorin). De bussen hebben airco die meestal op standje ‘koud’ staat.

omanv2

“Ladies only”, voorin de bus tussen Abu Dhabi en Dubai

Hotels

De hotels die ik vooraf zelf had geselecteerd waren zonder uitzondering prima. Niet heel luxe (ik had nergens een bad bijvoorbeeld), maar wel heel schoon en modern. Voor de sfeer hoef je ze echter niet te nemen, het zijn vrij onpersoonlijke hotels gericht op zakenlui of groepstoeristen.

Koeweit-Stad
Het Residence Inn by Marriott is een groot zakenhotel in het centrum van Koeweit-Stad. Het is wat minder luxe dan de prijs doet vermoeden, maar ik ben al lang blij met een suite op de 11de verdieping met uitzicht op de watertorens. Zeer vriendelijke ontvangst. Gratis gehaald en gebracht met zwarte limousine van het vliegveld. Verder geen auto of taxi nodig hier: te voet kun je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad af. Ontbijt en lunch is er ook uitstekend, in een ook nog eens leuk ingericht restaurant.

omanh1

Website: Residence Inn by Marriott
Kosten: 179 EUR per nacht inclusief ontbijt

Muscat (1)
Midan Hotel Suites is een wat ouder gebouw, maar verder is het helemaal prima (zeker gezien de lage prijs). De tweede nacht kreeg ik zelfs een hele suite met woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer. Parkeren is hier een beetje chaotisch, maar je parkeert in Oman niet snel verkeerd. Heerlijke cappuccino bij het ontbijt.

omanh2

Website: Midan Hotel Suites
Kosten: Ik betaalde 1 nacht 65 EUR en een paar dagen later 45 EUR exclusief ontbijt

Sur
Het Sur Grand Hotel ligt wat buitenaf de stad Sur, ergens in een zandvlakte waar vast nog veel meer gebouwd gaat worden. Het hotel wordt gerund door Indiërs en is behoorlijk nieuw. Ontbijt is hier niet zo bijzonder.

omanh3

Website: Sur Grand Hotel
Kosten: 80 EUR per nacht inclusief ontbijt

Muscat (2)
Behlys Villa is een bed&breakfast in een luxe woonwijk van Muscat. Van buiten staat het niet aangegeven & je betaalt er contant, zodat je je wel afvraagt hoe legaal het is. Nette kamer, en ’s ochtends heerlijk ontbijt te nuttigen op het terras in de tuin. Wifi alleen in de woonkamer.

omanh4

Website: Behlys Villa
Kosten: 88 EUR per nacht inclusief ontbijt

Nizwa
Het Al Diyar Hotel ligt heel gunstig langs de grote weg door de stad Nizwa. Het is groot en op groepen voorbereid. Snel internet op de kamer. Er zit ook een prima (goedkoop) restaurant bij, waar ’s ochtends ook het goede ontbijtbuffet is.

omanh5

Website: Al Diyar Hotel
Kosten: 75 EUR per nacht inclusief ontbijt

Salalah
Het Intercity Hotel Salalah is een zakenhotel in de binnenstad van Salalah. Met een beetje inspanning kun je naar de restaurants lopen (ware het niet dat niemand er loopt en alles op auto’s is bedacht). Er is een lekker zitje op de kamer waar ik om de hitte te ontlopen heel wat middagen heb doorgebracht.

omanh6

Website: Intercity Hotel Salalah
Kosten: 76 EUR per nacht inclusief ontbijt

Dubai
Het Hilton Garden Inn Dubai Al Muraqabat ligt zo ongeveer halverwege het vliegveld en het centrum. Op 10 minuten lopen ben je bij een metrostation. Het is een druk en populair toeristenhotel, ook voor groepen. Voor het eerst deze reis ook internationale zenders op de TV, inclusief het Nederlands/Vlaamse BVN.

omanh7

Website: Hilton Garden Inn Dubai Al Muraqabat
Kosten: 104 EUR per nacht inclusief ontbijt (88 EUR zonder).

Eten

Dankzij de vele immigranten kun je goed en goedkoop eten in Oman en de Emiraten. Vooral de Indiase en Libanese restaurants zijn prominent aanwezig.

Ontbijt
In alle restaurants was er een ontbijtbuffet, en vaak was de inhoud daarvan ook precies hetzelfde. Redelijk goede koffie, sinaasappelsap (meestal uit een pak), olijven, komkommer, tomaten, schapenkaas, Arabisch brood, zoete westerse broodjes (croissant, pain au chocolat), yoghurt, hummus. Als er warme gerechten waren, dan vaak Indiase.

omane1

Mijn selectie uit het hotelontbijtbuffet in Dubai

omane4

Gelukkig zijn er ook overal coffeeshops voor een broodnodige cappuccino tussendoor

Lunch
Vaak at ik tussen de middag warm – gezien de hitte buiten is het handig een heel lange siësta te nemen vanaf 12 uur. En dan kun je net zo goed meteen ergens gaan eten. Favoriet bij mij zijn altijd de Libanese/Arabische mezze: een verzameling kleine koude en warme gerechtjes.

omane2

Koude en warme mezze voor lunch in het Golden Tulip Nizwa hotel

Diner
Als ik ’s middags al warm gegeten had, haalde ik ’s avonds meestal yoghurt en een broodje bij de supermarkt. Soms ging ik ook uit eten, bijvoorbeeld Indiaas of “inheems”. Onderstaande biryani met kip werd aangeprezen als lokaal gerecht, hoewel Noord-India toch wel een meer plausibele plaats van origine is.

omane3

Kip biryani, met nog de resten van een schaaltje moutabal (dat kan ik elke dag wel eten)

Kosten

Koeweit is het duurste land in deze regio. Mijn dagje kostte er 220 EUR.

Oman is een verrassend betaalbaar land. Eten kostte vaak niet meer dan 5 of 6 EUR, de entreeprijzen waren nominaal en een liter benzine krijg je al voor 0,40 EUR. Ook is het hier niet moeilijk een prima hotel onder de 100 EUR te krijgen. Ik gaf uiteindelijk 147 EUR per dag uit.

In de Verenigde Arabische Emiraten gaf ik 159 EUR per dag uit. Het is er veel toeristischer dan in Oman en er moet geld verdiend worden.

2 gedachtes over “Praktische info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s