#659: Al Ain

Wat is het?
De culturele plekken van Al Ain getuigen van het zeer oude dagelijks leven op een vaste verblijfplaats in een woestijnomgeving, en hoe door efficiënt watergebruik een vruchtbare omgeving werd gecreëerd. Het bestaat uit 17 locaties en representeert verschillende prehistorische tijdperken. De archeologische vondsten betreffen nederzettingen, begraafplaatsen, en voorbeelden van waterbeheer en landbouw.

Cijfer: 6 (Dit ligt hemelsbreed maar zo’n 185 kilometer van Bat en Al-Ayn in Oman, waar ik vorige week was. Daar heeft het ook veel mee gemeen, net als met de Aflaj irrigatiesystemen in Oman. Maar de setting hier in Al Ain is veel stedelijker en minder romantisch.).

Toegang: De entree tot het Al Ain nationaal museum kost 3 dirham (0,60 EUR). De oase is gratis.

Hoeveel tijd: Ik ben er een uurtje geweest, op 1 locatie: de Al Ain oase. Het werelderfgoed bestaat nog uit 16 andere locaties verspreid rond Al Ain, maar om die te bereiken heb je wel een auto (en een volle dag) nodig.

Opvallend: Vanaf Dubai’s busstation Al Ghubaiba rijden er rechtstreekse bussen naar Al Ain, een stad met meer dan 700.000 inwoners die in het emiraat Abu Dhabi ligt. De bussen doen er 2 uur over. Gelukkig ligt een deel van het werelderfgoed pal naast het busstation van Al Ain, zodat het ‘vinkje’ ook met openbaar vervoer binnen handbereik is. Dat deel is de Al Ain oase, de oudste oase bestaand uit een dicht palmenbos. Aan de rand ervan liggen een paar gebouwen zoals het laat 19de eeuwse fort van de Sultan.

Alain2

Fort van de Sultan

Naast het fort is het Al Ain nationaal museum gevestigd, waar vondsten worden getoond uit de hele regio. Zoals zo vaak tijdens deze reis ben ik er weer de enige bezoeker. De archeologische afdeling is het grootst, en daar kan ik toch nog wat zien van de andere opgravingen. Er zijn vooral veel vrij simpele aardewerken potten gevonden.

Alain3

Aardewerk uit de regio, in het Al Ain Nationaal Museum

Naast de entree tot het fort ligt de ingang tot de oase zelf. Hier zit een militair op wacht, met een stapel mooie folders voor zich die hij mag uitdelen. De oase is een palmenbos waardoor verschillende paden lopen. In de folder zit ook een plattegrond zodat je niet zult verdwalen. Het is echter niet zo verschrikkelijk groot én er staan nog bordjes op elke kruising.

De palmen worden bewaterd vanuit een falaj-irrigatiesysteem zoals ik dat ook in Oman zag. Hier stroomt echter geen water door de irrigatiekanalen – het zou me niks verbazen als ze het groen houden door te sproeien met een tuinslang. Voor de vogels uit de buurt zijn zoveel bomen bij elkaar een buitenkans. Ze zijn echter te schichtig om op een foto te krijgen.

Alain4

Falaj in de Al Ain oase

Een gedachte over “#659: Al Ain

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s