Sharjah

Sharjah is het op 2 na grootste emiraat onder de Verenigde Arabische Emiraten, en de buurman van Dubai. Bus E307A rijdt er vanaf het metrostation Abu Hail in Dubai elk half uur naar toe. De rit duurt afhankelijk van het verkeer zo’n 20-30 minuten. De steden Dubai en Sharjah zijn feitelijk aan elkaar gegroeid, veel mensen wonen in het goedkopere Sharjah en werken in Dubai.

Sharjah1

Net als Dubai ligt Sharjah aan een “kreek”

Vanaf het busstation van Sharjah loop ik over de Corniche (boulevard) langs het water naar het historische centrum. De stad is niet echt gemaakt om te wandelen – heet en veel verkeer – maar gelukkig zijn er wel brede trottoirs. Het eerste stukje gaat nota bene langs de stallen van een aantal kwekers, waar je planten voor in je tuin of op je balkon kunt kopen. Sharjah is inderdaad behoorlijk (kunstmatig) groen in vergelijking met Dubai.

Het ‘oude centrum’ van Sharjah is grotendeels een reconstructie. Van het fort was in 1970 nog maar één toren over. In 1997 is het geheel gerestaureerd. Met het herstel van de rest van deze oude wijk zijn ze nog bezig. Het is de bedoeling dat er in traditionele stijl nagebouwde buurt musea, winkels, hotels, cafés en restaurants komen. Dit moet in 2025 klaar zijn. Nu is er alleen één wat zielig straatje open.

Sharjah2

Het Fort van Sharjah

Het Fort van Sharjah ziet er al wel imposant uit. Omdat het erfgoedweek (of erfgoedmaand?) is, mag ik gratis het fort in. Het heeft veel gemeen met de forten die ik in Oman zag: altijd is er ook een gevangenis en een dadelopslagruimte bijvoorbeeld. De ruimtes zijn hier allemaal ingericht, en er is veel toelichting in het Engels en het Arabisch.

Sharjah3

Privé-kamer in het fort

Na een verfrissend glas vers ananassap bij Juice World loop ik verder naar het Museum van de Islamitische Beschaving. Sinds 2008 worden hier meer dan 5000 voorwerpen uit de brede islamitische wereld getoond. Zeker de benedenverdieping is nogal een lofzang op de islam, met veel nadruk op de koran en op de Saoedische heilige steden Mekka en Medina.

Sharjah4

Kopie van het kleed dat de Ka’abah in Mekka bedekt

De 4 galerijen op de bovenverdieping vond ik een stuk interessanter. Hier staan en hangen de kunstvoorwerpen. Veel van het moois is afkomstig uit Iran.

Sharjah5

Bronzen wierookhouder uit Iran

Vanaf het museum stap ik op de Hop on Hop off-dubbeldekker bus die rondjes rijdt door Sharjah. De ‘culturele route’ past mij prima, die komt namelijk in de buurt van mijn volgende bestemming: het Mahattah luchtvaartmuseum. Hij stopt bij de Mega Mall, een modern winkelcentrum waar ik meteen maar even lunch. Daarna is het toch nog even zoeken naar het luchtvaartmuseum, maar als je er voor staat is het goed aangegeven!

Sharjah heeft een bijzondere plek in de geschiedenis van de intercontinentale luchtvaart. Voordat vliegtuigen lange afstanden konden overbruggen, zoals op een veelgebruikte koloniale route tussen Engeland en India, hadden ze tussenstations nodig. In 1932 huurden de Britten een stuk grond in Sharjah waarop ze zo’n station mochten bouwen. De stations werden niet alleen gebruikt om te tanken, maar de passagiers overnachtten er ook omdat de vliegtuigen niet ’s nachts vlogen. In het museum wordt een interessante oude Britse film uit 1937 vertoond met een dag uit het bestaan van dit luchtvaartstation Sharjah.

Sharjah6

Mahattah luchtvaartmuseum met hangar en verkeerstoren

De hangar, verkeerstoren en de verblijfs- en kantoorruimtes zijn nog helemaal intact. Ze liggen binnen de grenzen van een modern fort. Alleen de landingsbaan is opgegaan in de naastgelegen grote weg.

In de hangar wordt een aantal oude vliegtuigen tentoongesteld die een relatie hebben met het vliegen naar Sharjah. In de andere ruimtes staat de geschiedenis van dit vliegveld, dat nog tot 1977 functioneel was, centraal. Het is een erg leuk en bijzonder museum. Ik was er weer eens de enige bezoeker…

Sharjah7

Oude vliegtuigen in de hangar van het Mahattah luchtvaartmuseum

Ik sluit mijn dag in Sharjah af met een andere route van de Hop on Hop off-bus: de ‘vrijetijdsroute’. Deze laat vooral de moderne verworvenheden van Sharjah zien. In 1970 was dit nog een bescheiden vissersplaatsje. Het oliegeld hebben ze sindsdien vooral in protserige gebouwen in een globaal soort islamitische stijl geïnvesteerd. Alle ministeries, musea, de nieuwe souk – ze zien er uit alsof ze uit Istanbul of Delhi zijn weggehaald.

Sharjah8

Koran-standbeeld

Een gedachte over “Sharjah

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s