Geitenmarkt van Nizwa

Iedere vrijdag is er geitenmarkt in de stad Nizwa. Volgens de boekjes duurt hij van 7 tot 10 uur ’s ochtends, maar als ik even voor zevenen aan kom rijden is de markt al in volle gang. Ik denk dat hij start bij zonsopkomst. Het hele parkeerterrein voor de souk van Nizwa staat vol, met heel veel pick-up trucks waarin de geiten handig mee naar huis genomen kunnen worden. Ik vind een paar straten verder bij het fort nog een parkeerplaats.

Nizwa1

Hoge opkomst op de geitenmarkt

De markt zelf vindt plaats in de open lucht, in een soort kraal. De toeschouwers staan inmiddels rijen dik. Ik ben er zeker ook niet de enige toerist, maar gelukkig vallen die in het niet bij de honderden Omani in wit gewaad. De verkopers lopen met hun geiten in een cirkel, langs de potentiële kopers. Als er interesse is, beginnen koper en verkoper te onderhandelen.

Nizwa2

De geiten worden geshowd

Geiten (ver)kopen lijkt wel meest een mannenzaak, maar aan de randen zijn toch ook wat vrouwen actief. De meesten van hen hebben naast een zwarte abaya aan ook nog een gezichtsmasker op. In de steden zoals Muscat of Nizwa zelf zie je dat niet, maar blijkbaar trekt de markt ook veel mensen aan van het meer conservatieve platteland.

Nizwa3

Eén van de vrouwen met gezichtsmasker

Buiten de ring zijn rekken geplaatst waar je heel handig je net gekochte geit even aan vast kunt maken, voor het geval je nog meer wilt kopen. Naast geiten worden er ook koeien verkocht, maar die schijnen niet zo gedwee in een rondje met hun eigenaar mee te lopen.

Nizwa4

Er staan allemaal handige paaltjes om je net gekochte geit aan vast te binden

2 gedachtes over “Geitenmarkt van Nizwa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s