#656: Fort van Bahla

Wat is het?
Het Fort van Bahla dateert uit de late middeleeuwen, en was het bolwerk van een stam die deze streek en de handel in wierook onder controle hadden. Het fort en de bijbehorende oase (met dadelpalmen, huizen en een moskee) wordt omringd door een 13 kilometer lange muur. Fort en muur zijn beide opgetrokken uit bakstenen van modder en stro. Het fort is één van de grootsten en oudsten in Oman.

Cijfer: 5 (Ik vond elk van de 3 forten die ik bezocht op de Fortenroute mooier dan deze in Bahla. Het is een enorm bouwwerk, maar binnen zijn alle ruimtes leeg en zonder enige vorm van toelichting.).

Toegang: Net als bij de andere forten die ik deze week bezocht is de entreeprijs slechts 0,5 rial (1 EUR). Voor parkeren hoef je ook nooit te betalen, en verder is er niks te koop (geen brochure, geen flesje water).

Hoeveel tijd: Ik ben er een uurtje binnen geweest.

Opvallend: Bahla ligt slechts een half uur van Nizwa, de stad waar ik 2 nachten verbleef en die na Muscat hét toeristencentrum van Oman is. Voor ik dit kasteel bezocht reed ik eerst nog langs twee oude dorpjes in de buurt: Al Hamra en Misfat Al Abriyeen. Zeker dat laatste is erg de moeite waard. Het lijkt geplakt tegen een bergwand en de deels vervallen huizen staan schots en scheef. Via trappetjes en overdekte passages kom je bij de buren, of weer op de doorgaande route naar het begin van het dorp.

Bahla2

Imposante buitenmuren van het fort van Bahla

Het fort van Bahla heeft een nogal vreemde werelderfgoed-geschiedenis: toen het werd genomineerd in 1987 was het sterk vervallen. Het was er zo slecht aan toe dat het een jaar later al op de Lijst van Bedreigd Werelderfgoed werd geplaatst. Sindsdien zijn de Omani aan het restaureren geslagen, een klus die maar liefst tot 2012 geduurd heeft. Het verhaal gaat dat ze delen van het gebouw naar eigen inzicht weer hebben opgebouwd, omdat er geen tekeningen of foto’s van het geheel waren overgebleven.

Als je er rondloopt voelt alles nog steeds als nieuw aan, het is ook allemaal wat te netjes.

Bahla3

Eén van de vele kamers met nissen

Bij de andere forten zag ik wel eens wat vogeltjes in en uitvliegen, maar in Bahla zijn het vleermuizen die hier hun thuis hebben gevonden. Zij zijn met al die verlaten ruimtes wel blij. In meerdere kamers hangen ze met bosjes tegelijk tegen de muur.

Bahla4.JPG

De vleermuizen houden wel van het Fort van Bahla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s